Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.789
    Допаѓања:
    21.528
    Од првата бременост која скоро до крај ја истерав немам скоро никакви последици, освен линеа нигра што сега е ептен неприметлива, може ќе остане таква може пак ќе се зголеми не знам. Во оваа бременост имам проблем со кожата на лицето, уште пред да забременам Розацеа ми се појави и си се помирив дека ќе бидам како тинејџер во пубертет. :) Телото ми е некако скроз различно од првата бременост. Тогаш почнав со три кила повеќе од сега, а изгледав покрупно. Моментално имам +3-3.5 кг и сите се во стомакот и градите, нозете и бутовите ми се дури ослабени. :^)
    Кај градите приметив нешто интересно, број на градник немам сменето, ама ептен се набабрени како силикони, а и онака се големи и левата е видливо поголема од десната. :?: Косата ми паѓа прилично, среќа имам многу густа па не се приметува. Само лево од темето како да ми се направи сврдел или нов врв не знам како да објаснам :D и чудно ми се дели таму. :emo:

На 0ли, Vanilla15, Lavender13 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.088
    Допаѓања:
    46.198
    Јас немам приметено некои големи промени, стомакот ми расте нанапред, не сум раширена во облините сеуште, за сега не сум ни многу поправена, 2кг кога се мерам вечерно време, помалце наутро. Кожата ми е чиста ама на вратот ми излегоа многу нови ситни брадавици кои ужасно ме нервираат и капилари што ми испопукаа по нозеве, ужасни ми се со сите попуштени вени и плус ова. Градите ми се сеуште ист број, мислам, пред бременоста не носев градници со корпа, само спортски и чипкени без жици, па тие немаат број, уште нив си ги носам, имам исто некои како потемни ситни брадавици околу брадавиците, чудни ама градите не ми се зголемени, само малце потешки. Промена во косата не приметувам. Се на се задоволна сум како изгледам до сега, а како се осеќам е друга приказна, мислам дека коските и зглобовите ми се распаѓаат.

На 0ли, Vanilla15, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    @AngelOfArh тука сум еве да не се чувствуваш осамено во бессоните ноќи. Ама нели реков дека ќе се повлечам додека немам нешто попозитивно да пишам, дека само се жалам. Уште сум во рубрика жалби и поплаки, овој пат со уште една мака. Ми се активираше restless leg синдром и тоа ноќва на најјако. Не можам да фатам позиција.

@Miss_S посебна некоја ѓенералка не можам да кажам дека правев или ќе правам. Теписи перевме есента, ама тоа секоја или секоја втора година го тераме. Е за кречење беше дојдено, па и тоа септември истеравме. Друго се стандард чистење. Само спалната моравме да ја вратиме во позицина како кога мали беше бебе, за да може пак да го вратиме креветчето, ама тоа и не е генералка, само прераспоред. Инаку алишта по плакари, стандард хаос. И тоа во моментов во најголем зошто последниве 5 години сменив конфекциски и тоа стигнав до 40, па паднав на 34 пред да останам бремена. И сега чекам да завршам со оваа фаза, да видам како ќе излезам после оваа бременост за да ги подрасчистам плакарите:drunk:.

@Lavender13 јас најмногу им се израдуваб на градите во првата бременост. Од 70-75, сригнав до 85-90. Ама џабе беше. Како завршив со приказната доење така и градите ги снема;(. Друго се навидум се врати во нормала, освен кожата на стомакот за која подолго ми требаше да се врати ( ако може да се каже дека целосно и беше вратена). Коса само во бременост ми ојача, после тоа се врати во нормала. И тоа е генерално. Е сега со вторава бременост сфаќам и дека не сум толку фит колку што мислев, ама јас и со годинките сум 38 (+5 од претходната).

Ај да пробам да поспијам малку, ако имам среќа. Имајте мирна ноќ.

На 0ли, Vanilla15, Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    Душо а дали беше по голема нужда пред бришењето... ти треба да си приметиш од каде ти е дојдена крвта.. пример јас прво проверувам од пред недај боже да не се вратило нешто од кафеното што го имав после бришам наназад накај анусот за да не излевам пак од памет. Пример ова сабалје имав и јас точка крв ама од анусот и повторив пак со бришење и пак од таму имав ..

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Ами такви ни се постовите, жалачки, нека дојде маж со 10 килска лубеница на стомак обесена да функционира нормално, ама таа лубеницата да се тресе одвреме навреме, па нека не жали. Јас вчера како расштрафена бев, после чистењето излапав набрзинка и ми беше тужно, не можев да дремнам ич и дури касното во 8 дремнав пола саат, па вечерта до кај 1 се вртев. Амааааа си се вратив во спална и спиев раат после многу време. Душекот ми е мек, се прилагодува на телото и многу убаво ми иде сега со перницата, ко во облаче да сум. Уживам!

Јас да станам да јадам оти од горниот кат ми ги слушаат цревата како ми кркорат, имам обврски денес, убав ден!

На Ano и sweet.woman им се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мене ни спортските градници не ме собираат веќе, а барем тие се еластични. Мислам дека покрај градите и градниот кош ми е раширен, општо горниот дел од телото ми е поширок и некако непропорционален со остатокот од торзото.
    Две другарки досеа ме прашаа дали сум трудна врз основа на градите, а не стомакот. :D
    Стомак никаде, ама затоа градите не заостануваат.

Освен промени во текстурата на косата, друго немам приметено, сеа за сеа се е исто.

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Мене со синко голем многу ми пораснаа градите, па ми спласнаа, сега ослабев нели пред да останам трудна и за 2 броја намалив гради, па ми останаа такви, само потешки некако, позаоблени, не се ко дупнати балончиња. Од претходната бременост исто така ми остана само стомакот, со слабеењето се ми се повлече, целулит скоро да немав, ама вежбав 5-6 пати неделно, како прекинав се појави прво целулитот, па нозете ми се поправија многу, па рацете и на крај стомакот. Вака од позади не се познава дека сум многу трудна. Е стомакот овие 2 недели отиде многу, и дека се спушти неделава, баш се осеќа дека сум трудна.

Проспиена цела ноќ дури небавикната па со главоболка станав, јадев и сега пијам кафе, па ќе одам кај синко во школо да ја цртам вратата од училницата, многу сум возбудена, па викендов и дома ќе накитиме, да ни биде убаво и светкаво дури го чекаме Бејби. Уживам во чиста дневна, без ќебиња и перници еден куп, без трошки, без играчки, само алишта што се досушуваат дремат по столчиња, ама тоа се трпи пошто се од Бејби алиштата. Вечер може да се испегла тоа што е испрано, па да завршиме со тоа и да прередам алиштата зошто има доста нови кои сега ќе ги носи одма, а во комода немам толку место па ќе мора да направам место, тие за после 6м да ги тргнам во нашиот плакар, за да не се прави хаос со алишта куп и како ќе омалуваат така ќе менувам.

Убав ден мешиња!

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Да ама тоа на мм ќе му се жалам, не на вас тука што сте во иста каша:rofl:

Со градниот кош јас имав провлем и во првата и во оваа бременост. Едноставно сум со многу тесен граден кош и во бременостите ми се најслаба и најболна точка. Ниту во првата, ниту во оваа можам да трпам било каков прслук, па дури и од спортските ластикот ме нервира. На работа носам едни обични без ластик, жици или вило какви додатоци за потпора, еден до два броја поголеми и пак кога ми дозволува гардеробата и тие се откопчани. Седење во нормална позиција на 90° е научна фантастика уште од летото кога влегов во 5. Седам исклучиво залегната.

На Nala37 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.272
    Мене косата и во прва бременост и сега ми расте брзо ептен, после тоа ми се враќа во нормала, првата бременост се депилирав на 3 месеци од што не растеа влакна, сега см како врколак, на месец одам на деп, се надевам ова ќе де врати во нормала :$
    Со гради немам проблем, мали беа и мали ми се останати :D два месеци само доев првото, исто немаше разлика, еве и сега носам истите градници
    Линеа негра имав со првото, скроз избледе, сега не се има ни појавено со второво
    Во главно од првата бременост се ми се врати во нормала да кажам, скроз исто, па и кожата на стомакот како што слабеев се врати назад
    Едно нешто што остана се стрии :D

@Ano што е то со ногата мајка? :wasntme:
    Не можам да фатам позиција никаква, цел ноќ се бидам, ко да ми трнат нозе, колкови, а посебно на десна страна имам и болка, не можам да станам од кревет, не можам да се свртам, препоната десна ме отепа во последно време :(

27+3 денес, освен да се жалам, др немам што да кажам :D
    ги бројам неделите до преглед и до крај, далечно ми се гледа :D
    треба да се доспремат ствари ама рано е
    поголеми работи имам, алиштенца земав, памперси залиха има :D
    остана козметика, нега за папоче, аспираторче за носе, мече за грчеви, тоа е тоа
    ќе видиме за шишиња, дали ќе биде доење овој пат, сама со бебе и тодлерка лепенка, или ќе биде АД
    да сме живи и здрави има време за ова, ќе видиме тогаш :nod:

стојам во место со кг веќе 3 недели, немам грам качено, се надевам ќе додржам вака до крај и се ќе биде во ред
    не ми се чита за гестациски дијабет на нет, ќе излезе се и сешто, и ќе ме фати паника, ќе се прегладнивам
    има ли некоја мајка што имала во претходна бременост ГД, да ми каже што како, која недела ја породиле, дали бебе било поголемко итн ?

За генералка, хм, деновиве секако се чисти искрено кај што ќе бидеме, ќе минат со метла и џогер само мајка и мм ќе им оставам обврска, да сменат постелнини, прашина, да соберат малце од малце влакна од мачките, теписи немам, тоа ќе биде се, не знам што др :D

@AngelOfArh камен ладно е вам, не се исплаќа ни до кафанче да се оди :D

На AngelOfArh, Nala37, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И мене градите многу ми пораснаа уште првите месеци. А имав мали градички. И градниот кош ми се рашири. Се чудев зошто ме боли градната коска а тоа да ти било до прслуците смалени. И најмногу што ме нервира градите ми се рогол, испукани до немај каде. Стрија до стрија. Како преку ноќ да ми испукаа, не ми оставија простор ништо да превземам. Ти имаш стрии на нив?

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Lavender13 Градите ми се зголемија, но нов број градник купив подоцна, таму накај трето тромесечие мислам. Од 85В се префрлив на 90. После породување додека доев ми беа поголеми, а потоа си се вратив на 85.

Лицето ми беше чисто, воопшто не ми се промени во бременост, но после породување ми се пресуши, катастрофа ми стана. Се лупев и доста време помина додека ми се потсреди. А и сега во оваа бременост ми е чисто, немам црвенило или нафрлување.
    Во првата ми се појави флека на вратот, мелазма и линеа негра на стомакот која долго време после породување исчезна.

Косата не ми паѓаше нешто поразлично ниту во бременост ниту после породување. И сега не гледам разлика од претходно, само што побрзо расте.

Се породив во 37+4, но не поради гестациски, имаше друга причина. Бебето не беше големо, тамам беше, се роди 3300.
    Но од почеток на бременост внимавав бидејќи имав претходно испитано и знаев дека имам скриен шеќер, тоа што отидов во бременост пак да испитам, беше онака. Дури и полоши ми беа резултатите во бременост, и после 1 и после 2 часа ми беше 10 шеќерот.

Последна измена: 9 декември 2022
    На Vanilla15, Bella_Stella, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Restless leg? Тоа е кога осеќаш како немир во ногата и не можеш да ја смириш, како нешто од внатре да те тера да ја мрдаш цело време. Фактички тоа е од притисок на некој нерв и доаѓа од кичма. Некои го имаат и без бременост, ама многу често се јавува и во бременост заради тоа што цело тело ни се изместува:drunk:

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.041
    Допаѓања:
    8.525
    A linea negra ako se pojavi koga se pojavuva obicno? Jas tek pocnuvam da se siram vo stomaceto pocna da mi se poznava po malku. Gradite mi se poteceni se uste ne se zgolemeni taka za da menuvam broj na prsluk. Nemam mnogu golemi gradi. Kozata na liceto mi e ok ista da recam mozam slobodno. Kosata ista mi e ne gledam promena. Sega se depilirav pa bas ke vidime kako ke bide so podniknuvanje, dali e usporen rastot ili ubrzan. Utre vleguvam vo 16+, se imam popraveno dve kg fakticki si gi vrativ tie dve sto gi oslabev na pocetokot na bremenosta. Dojdov na ista kilaza kako koga ostanav. Pocnav potesko da izleguvam vo wc pa predpostavuvam deka i malku ima udel i toa. Odev sekoj den sega preku den ili na tret vo poslednite dve nedeli. Ne mi e tesko seuste sto e taka ama se nerviram deka ubavo si izleguvav sekoj den. Se nadevam nema da bide nekoj pogolem zapek potamu. Drugo, fala bogu ne mi se gadi kako vlegov vo vtoro tromesecje, pritisokot samo sto se uste mi e nizok, i sto znaat kiselini da mi se pojavat pa me drzat po 3-4 dena pa me popustaat i se taka vo krug. Pozdrav mesinja dosta bese od mene za ovoj post :hug::l:

На Nala37, sweet.woman, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Неам стрии сеа за сеа никаде, ама јас почнав со 75-80 ц, не ми ни беа нешо мали градите претходно. Иам повремено чешање на градите и стомакот ама почнав да се мачкам со крем за сува кожа два пати дневно на тие области и сеа за сеа е ок.

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И јас ставав креми против сува кожа и сеа сакам да земам некое масло против стрии ама не знам допрва колку би имало некој ефект.
    Од хип путерот против стрии сакам да го земам. Искуства некој да сподели?

16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.447
    @Vanilla15 јас бев со гестациски дијабет претходната бременост.
    Никогаш не сум имала претходно, често бев во хипогликемија со 3,7-4 шеќер.
    Таму околу 24гн со огтт се докажа на граница дека сум, редовно мерев и внимавав на храна, но не одеше на подобро, баш напротив, со инсулин боцнат 9-10 шеќер.
    Бебе родив во 37+5гн, 3520гр беше, природно. Уште по пораѓај ми беше повторно 4ка шеќерот.
    И повторно си имав хипогликемии, и сега внимавам многу, па ќе видиме како ќе биде.

Промени после првата бременост многу, градите катастрофа, и онака носам 90ка прслук, у бременост до 105 стигнаа, после неа се пак 90ка, но заради доење или заради големината виснати неубави, почнав и со прслук да спијам редовно, заради комплекс на неубави гради.
    Да не се лажеме рбет променет, па болки во кичма после подолго седење или подолго стоење.
    Делот во колковите пораширен.
    Стомак немам ниту стрии, ниту имав појавено стрии.
    Косата паѓаше без престан цели 9 месеци, лицето суво, со некаков дерматит на скалпот од луштење.

Се испожалив, но незабележав некои убави промени после бременоста:)морав да се прифатам новата јас

На Vanilla15, Starchild, Ano и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.789
    Допаѓања:
    21.528
    Линијата јас не бев свесна дека ја имам се додека не се породив. Веројатно ми се појавила покасно и не сум ја гледала зошто ми беше само од папокот надолу. Многу долго стоеше кај мене, се до оваа бременост. Секогаш кога ја гледав си викав ова ми е спомен од син ми и дури и не сакав да ја снема, може е глупаво ама така се осеќав, не знам.. :)

На sweet.woman, Starchild, Freckles. и 4 други им се допаѓа ова.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Кај мене линијата беше од папок нагоре.
    Сега гледам ја нема уште, којзнае дали посекако се појавува и во втора бременост ако си ја имала во прва.

@Bella_Stella Не е глупаво :hug:

На Alishan30, Bella_Stella и Ceneva им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.041
    Допаѓања:
    8.525
    Ic ne glupavo mila, normalno e toa sto si se cuvstvuvala taka. :hug::inlove:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Маслата немаат ефект, од дерматолог што имам слушнато за стрии е мачкање со крема со ретинол на стомакот, но тоа е после пораѓај.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.