Јас сум плава и се фарбав пред некоја недела со бланш прво мораше,па после со фарби без амонијак. Џабе ништо не фаќа како што треба и сеа незнам што да правам. Ама најверојатно пак ке се фарбам. Иначе фарби без амонијак купував и во Рамстор и во ДМ поголем избор има.
Дали некоја трудница се соочила со настинка во прво тромесечие? 9+2 сум и настинав, затнат нос и некоја блага темп под 38... Но баш ми е на мисла дали би имало некоја штета на плодот. Освен парацетамол друго знам дека не смее....
Иииии јас сум готова со припреми, испеглано се, наредено, наместено, спастрено, торби спакувани, сега натенане елка ќе китам, во меѓувреме ручек спремам свечен, мевце се пече, абе лепота! Има напредок и кај маж, ги донесе елементите од креветчето горе, има надеж да се наместат. Е сеа не сум наспана, уморна сум ептен, се ме боли, ама вреди. Утре ќе одам со колеги на кафе, предновогодишно, бааги порано ама не се знае дали ќе можам после па затоа утре. Е бебе се исплаши вчера и цело време е горе доле, качи се во дијафрагма, симни се малку, долу стомакот мек, ништо нема, горе топка камен јака... да се наполни бољер, ќе наполнам када со пенлива топка и ќе одмарам малку. Се осеќам дека се ми е згрчено, се ми е стегнато, мора малку релакс. Не ми е страв од ништо, како бидне така, и да се породам порано не ми е страв, ама сакам да сум спремна. Е сега сум и што сака нека е ќе се релаксирам. Убав ден!
Како издржувате бранови на топло? Дома е 22 степени маж се жали дека му е ладно, а јас жива вода сум, топло и склет. Синоќа по гаки сум спиела И со неподнослива главоболка што ниту еднаш ја немав до сега во бременоста, едвај сум заспала со раце на глава од стискање не сакав да пијам парацетамол. И грчеви во нозе добив, а на лежење сум не се движам воопшто само до тоалет и тоа уште повеќе ме дотепува. Нормални симптоми или може да укажува на нешто? Притисок секогаш низок, немам дома апарат не знам деновиве каков е. Си викам а како им е на трудниците во трет семестар во лето 31+сум, вака до крај е? Почнав полека со припреми, утре ќе се прават нарачки на ситници по страниве на нет, маж ќе биде пратен до аптека за потребни работи за во болница (да ми е спремно за секој случај), а останатите се тешам и гледам да сум позитивна дека ќе се ослободам од лежењево па ќе можам и јас со мерак да прошетам и купам. Си се пожалив си олеснав хаха, утре на трет скрининг сум и се надевам на убави вести, едвај чекам да ја видам беба, поминаа 5 (стресни) недели од последно ехо кај што ја видов.
При лежење, осеќате наеднаш затресување на бебето, како да се превртува или стресува, па ќе се смири?
Да, како земјотрес да има ме стресува дури и ме поместува, а синоќа како да се уплаши наеднаш здрма цел стомак ми го преврти и толку отсечно, баш како кога се бебиња кога спијат и ќе се уплашат во сон. Па седев чекав да мрдне пак, паника
Хело женски. Еве јас малку попозитивно ќе го почнам посотот. Ноќеска прв пат после подолго отспав мирно. Освен станувањето за тоалет што и не го сметам за некој проблем, прилично убаво поспав. А сега пак да си се пожалам, ама јас стварно незнам како ќе средам се и ќе истерам до крај. Вчера и денес решив да подзапеглувам. Ако ми верувате вчера на две тури подзапеглував, првата тура едвај 10 тетра пелени, втората 10тина пара шпикозни. Утрово пак се фатив и 15 бодиња и клапнав. Додуша и бебе се качи нагло многу високо и воздух снемав пак па така си седав, подгледнував серија со едно око и скролав да нарачам нешто алишта за бебе. Утрово мм и мали отидоа да купат ново седиште и подлога за преслакање за бебе и ги пратив да купат во хм некој комплет тренерчиња од оние пакуваните по неколку пара и некоја блузичак. Се јавува мм вика ништо нема 56/62. И така се вратија едвај со еден пар тренерчиња. Затоа си седнав сега и си направив една убава нарачка од Зара зошто ни за по дуќани не сум веќе. Во петокот влегов во капитол во ваикики. Прво пренатрупано, цени поскапи од зара, хм а згора на се ми се слоши од топло. Па си излегов со празни раце. Маж спреми ципура и компир салата за ручек. Лиги ми потекоа, а едвај 10 залка каснав и еве сега се испружив и не можам да мрднам. Згора на се и вртоглавица некоја како да ме фаќа од времево. Уште три дена сум на боледување со мали и во четврток треба да се појавам на работа. Се надевам ќе успеам некако да ги доседам уште тие неколку дена колку што ми е план да одам и после конечно да се опуштам по дома и да бројам денови. Елка не стигнавме да накитиме, додуша јас не ни можам, а и мм веќе го гледам преморен од трчање на сите страни, па ќе остане за наредниот викенд. Камо да беше мајка добра со ногата бар со запеглувањево да помогнеше, ама тоа е ќе се снаоѓаме како можеме и умееме и се надевам нема да реши бебе да излага. Само нека додржи до нг да влезам во безбедно и бар колку толку да се потсредиме да не треба маж да ангажира некоја машинерија за средување по дома . Ај да одам да фатам некоја позиција да придремам малку. Имајте убав остаток од викенд.
Од вчера по маици и тенки пижами седам тек сум 23 недела понатаму незнам што ќе правам, дали заради промени на времето и ние сме вакви или конкретно за мене се разболува пошто осеќам и дека устава ми гори како температура да имам и очиве ме печат , притисокот ок е стварно незнам.
Бранови на топло немам екстремни ама сум убедливо понезимурлива од претходно. На работа колешките што се со мене сигурно аман ќе си речат кај и да е. Само намалувам или гасам греење, ама што да правам.. За главата и мене знае да ме фркне така ептен јако. Обично кога имам наплив на емоции и си поплачувам после обавезно ме боли. Некни така ме фати и што ли не направив. Маж ми скоро цел саат ме масираше, џабе.. Легнав и некако сум заспала, ама сто пати се разбудив со интензивна главоболка и на крај морав околу 6-7 сабајле да испијам еден парацетамол зошто не се трпеше веќе.
Здраво девојки, дали имате правено скрининг за генетски абнормалности ( Nifty, Panorama и сл) по препорака на ИВФ специјалист во 10та недела од бременост? Дали резултатите од тие испитувања помагаат за воведување некоја терапија или се е чисто информативно има / нема абнормалност и потенцијален абортус ако има абнормалности?
пиј парацетамол исто смееш др таис жалфија и сируп алпенкрафт јас во првата бременост бев во 14та недела на раб на гнојна ангина (чекав дома со домашни лекови дур д аодам на док) и пиев антибиотик ....бидејки и штитење од антибиптици може д аму донесе лошо н плодот ( да му се пренесе инфекцијата ) сега негде во 9та недела поради јака уринарна инфекција морав да пијам антибиотик ......моментлано сум 19та и веќе 1 месец дена со некој глуп вирус се расправам час сум малаксана час ме боли грло итн ..... незнаѓ што вирус ке беше не ме остава раат :/
Јас не сум со ивф но правев Нифти, не по индикација туку по своја желба и јас да сум мирна. Неинвазивен пренатален тест како нифти, панорама и останатите, покажува дали има генетски абнормалности на плодот.
Јас правев Нифти по своја воља, не сум со ИВФ. Испитувањето открива евентуални хромозомски нарушувања, а за тоа не постојат терапии.
Се соочив со ковид во прво тромесечие. Штета на плодот, како што гледам нема, здраво право бебе спие до мене Парацетамол земав, бидејќи имав 39 температура. Пиев чај од кромид и јаболко за кашлица и прополис за грло. Друго не. Ќе ти помине, а на плодот ништо нема да му биде.
Drugarki dojdov i jas da si se pozalam. Desen kolk boli i nadolu po cela noga mi siri bolkata,ama poslednive nekolku veceri samo na desna strana spijam pa mozda od toa e. Ja pustiv sveki da mi kupi magnezium direkt vcera, i mi donese nekoi od Pharma Med, grozni grdi sto se eden muabet, tuku ne mi pominuvaat tegobi oc, a sto ubavo mi bese so magnetrans.. Sega "penjal,ne penjal pari sam dal" takva e rabotata pa ke si gi pijam. Neznam za vas ama otkako vlegov vo 8mi naednas se mi stezna.. I stomak i noze i zadnik.. Edvaj se dvizam a ne sum popravena voopsto.. Baska lezam, edvaj stanuva za do wc vcera i denes, se me boli. Dodusa jas sum i meteopat tezok i najverojatno e od vremevo, mrazam dozd. Se mislam dali da se istusiram so potopla voda i da legnam, mozda ke mi pomine.. Za toplo, i jas se prepotuvam od sto mi e toplo noke, sinoka i klima iskluciv i pak koga stanav za vo wc ispotena baska me fati sube za bebe dan go pregreav so trudnickata pernica.. Narednata nedela ke primam i inekcii za zreenje pa samo se molam da se izdrzi prvicno do togas, posle so Gospod napred. Ubavo si se pozaliv.. Dobra nok meskovci!
Zdravo, jas imam detence so retka gencka bolest, i sega vo vtorava bremenost morav da pravam vo 9 nedela, horion biopsija, i toj primerok go nosev vo manu, i tamu plus mi napravija kariotip da ne ima nekoj anomalii plodot.