@DaisyDoo мислам дека имав ептен високи вредности на холтерот 180/100, 190/122 и со пола апче почнав.
Така постепено се воведува Метилдопата, почнувајќи со пола апче? Која недела го качи притисокот ти? Јас сум 20+, а веќе осеќам некои промени и дека ќе оди нагоре. Дајбоже да грешам.
Уф, многу рано. 2 недели откако открив дека сум бремена, значи 7-8. Почнав со пола сабајле да се навикнам, па после со едно. После прво тромесечие ми беше супер ама останав на тоа едно апче. После породување еве нормално си е се без терапија.
Pa izgleda taa ja kupiv.. Znaci da gi kontaktiram koja bi bila taman.. Ili da prasam da ne ima dimenzii i od niv, pa da baram pogolema..
И јас таа ја купив и од кај нив земав мрежичка (XL број беше) и не одговара Макар што за почеток не ти треба, нема да го легнуваш секако.
А да си фатиш термин за кај Јани за јануари и онака сега има пуштено термини да си направиш консултација. Можеш да чекаш тој да те прати и на лабораторија, ама ако отидеш со дијагноза варикозни вени ќе платиш или во меѓувреме да земеш упат од мат.гинеколог за трудница и да направиш лабораторија без пари па само да му ги покажеш резултатите. Може ќе има потреба од корекција на доза, незнам дали примаш аспирин и дали ти дале инструкции до кога, калциум воведува во последно на сите некаде после 16 недека(јас исто почнав со идеос, ама ми беа многу грди, плус имаат засладувач, а јас со скриениот сакав да исфрлам се што е со засладувач,па во консултација со гинекологот сменив и сега пиам остеофит на синерџи).
Јас без вреќа неможам да живеам сега ама првите месеци стварно не мрдаат ,плус секако ќе стануваш по сто пати чисто да мене Јас ја имам истата када и земав од тами едно како сунѓерче на кое си постилав тетра. И од старт си го легнував така да си го бањам.
Јас мрежа редев на истата таква кадичка, мада и такво како душече не е лоша опција амааа.. брзо ја сменавме за друга кадичка. Преемала е и брзо ја надрасна мојава.
Dodusa mene bas i mi e strav so mreza, poveke sakav kako dusek vnatre vo kadickata da stavam, ama sega sum na misla zaradi domenzii.
Зошто да не те погледнат на Гак? Па таму ако не одиш каде, немаат сите пари за во Систина. Само упат пак ќе треба она да ти даде, така да ако ти се оди на дежурен да кажеш имам болки, па да те види доктор ако најдеш врска па уште поарно, пошто мене без врски ме гледаше специјализант, не доктор ама задоволна сум ептен.
Јас со д димери и хемостаза немам проблем, ни во минатата, ни во оваа бременост. Клексанот ми е даден превентивно, немам индикации дека е неопходно да го примам, ама заради претходнато искуство Јани реши да ми даде најмала доза. Аспирин примав во првите недели ама гинекологот ми го прекина зошто имав гестациски гингивит и ептен ми крвареа непцата, а исто како клексанот и тој не беше неопходен. Се исплашив сега кога ве читав дека сите го примате тој Идеос, а јас не. Среќа примам барем Д3 ако не друго. Гинекологот ми кажа дури пред трет скрининг пак да проверам Димери и Хемостаза, ама мене тоа ми е предалеку. Во 28ма недела сум кај Димчев пак, ќе проверам пред тоа па ќе го прашам за Идеос. Може и тука кај мене да отидам на трансфузиолог. Во меѓувреме може да земам Калциум плус.
И мене почна да ме зеза притисокот пред околу две недели да се качува па се смири, на општ матичен ми мереа и докторката ми кажа да си набавам обичен апарат за мерење притисок не дигитален и некој друг да ми мери, исто ми кажа за додека мерам со дигитален да не гледам во апаратот да бидам опуштена и да си гледам на страна. Мој совет ти е да си проверуваш одвреме навреме протеини во урина и ако си во можност и ако сакаш докторка од ГАК ми кажа дека во Хемолаб имале некое испитување со кое се гледа некој однос преку кој се одредува дали има предиспозиции за преекламсија и други болести на постелка.
A јас 35 недела не ни имам проверено димери!? Рече само по индикација се проверувало а мене као сјајна ми била крвната сликс
Има ли некој пиено парацетамол на крајот од бременоста, 39та сум. Две недели кашлам, кога помалку кога повеќе. Денеска ептен ми се засили кашлицава и вечерва градиве ми се чини ми се одраа. Глава ми прска, тело омалаксано, се чувствувам како да горам. Ќе станувам да мерам тт сега. Некој вирус од децава дали закачив па постоечката кашлица и слабиот имунитет си го направиле своето.
A najnovo znaete deka od ovoj septemvri isfreleno bilo od protokol ispituvanje na d dimeri. Samo ako ima indikacija trebalo da se ispituva. Toa mi go kazaa vo lab kaj so rabotev.