Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

@Ceneva индикации може да се како што некој посочи лакуни на постелката, од обична крвна слика никој не може да каже дали има потреба од испитување на хемостаза и димери. Бременоста сама по себе е состојба директно поврзана со коагулација така да добро е да се следат тие параметри.

@Ano да во право си, ќе консултирам гинеколог првично и ќе испитам димери и хемостаза порано, па ќе видиме за понатаму. Во минатата бременост испитував само еднаш, ама кога се прима терапија логички е да се испитува почесто.

Ano likes this.
  2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Тие денови после 40-та недела траеја цела вечност. Те разбирам потполно како ти е. :hug:

@Ano јас и ти сме тука со возраста, и мене ми е втора бременост, 26-та недела, но да не се подречам до сега каде каде полесна од првата. Понатака како ќе биде ќе видиме. Со јадењето имав мака во првата бременост како ти сега, знам колку е тешко, но штом се породиш ќе ти помине во истиот момент и ќе го имаш најслаткиот оброк после цели 9 месеци :hug:.

@Bella_Stella и мене Јани не ми даде ИДЕОС, сама си ги земав негде околу 20-та недела.

Belabelinakinder and Ano like this.
  3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Немам кој да ми мери со обичен, инаку би зела.
    За опуштена, пробувам да сум. Ако се осеќам добро и го мерам регуларно, знам дека ќе е добар. Ама овие два дена го осеќам малку поткачен и ич не сум опуштена пред мерење, а мош и тоа дополнително придонесува.
    Каква врска имаат протеините во урина? За ова не сум знаела. 20+ недела сум, до сега 2-3 пати проверував, матичната не ми изреагира ништо за урината.
    И ова со Хемолаб ќе го погледнам подетално, баш сакам да испитам ако постои таква опција.
    Фала ти :f:

4. kate89

kate89 Популарен член

На вториот скрининг, ми кажаа дека папочната врвца е составена од два крвни садови, една артерија и една вена, но дека истото не претставува сериозен проблем за бебето, освен што понатаму евентуално може да се роди бебето помало, во таа смисла.
    Некоја да имала исто искуство, бидејќи читам најразлични работи?

5. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Dali nekoja od vas se soocila so slicen problem.. Pred eden mesec bev na ultrazvuk. Togas bev 26 nedela. Bpd obemot na glavata odgovara na 28, a AC obem na abdomenot mnogu mal odgovara na 22, 23 nedela. Protocite i placentata se ok. Bebeto e tesko okolu 970 grama. Doktorkata nisto ne kaza, jas sama go vidov toa na monitor deka ne se sovpagjaat merkite. Sto mislite vie dali e normalno tolku golemo otstapuvanje vo stomaceto?

6. Ano

Ano Форумски идол

Бар за испитување на ддмери и хемостаза да знаеш не е проблем за трудници, се наоѓа термин од денес за утре. Па после ќе видиш што поматаму.

Незнам што да кажам. Сама себе си здосадив од жалење, ама ова стварно веќе ми станува неиздржливо. Секој ден ми е нов предизвик и физички и психички. Јадењето и најмал проблем ми е, знам дека ќе помине и ќе се врати се на старо. ќе се исконтролирам уште малку колку и што јадам.

7. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

искрено со правата бременпст во последните месец месец ипол и јас ги имав тие чешања ама не гуглав толку па никому ништо :) почекај до преглед и не паничи ( мое мислење)

1209 likes this.
  8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Крајот е најтежок. Храна, тежина, неспиење, се си го прави своето. После се други маки така да после 3 години ќе пишеме нешто попозитивно :D

Belabelinakinder and Ano like this.
  9. Bella_Stella

Па кај нас не е баш така. Првиот пат имаше одма термин. Минатата недела бев за упати за крвна слика, не го ни прашав матичниот сам ми вика ако си за димери и хемостаза нема термини. (facepalm) Како може за трудници да нема не разбирам, ама ете..

10. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Штом ги има во извештај почни да ги земаш

11. missswety

missswety Истакнат член

Јас клексани примам од 5та недела а веќе сум 28ма и никогаш не сум слушнала за Идеос :?: Да ме упатите што е и за што се користи :smirk:

12. Ano

Ano Форумски идол

за после не се секирам. Нема да сум сама освен за доењето. ММ фала богу и за првото, а и за ова си кажува дека ќе е за се со мене (освен доењето :D). И сега така ме теши, деак сега не може да ми помогне, да се породам па заедно ќе сме во се.

Уф заборавам дека не е секаде како за Скопје. Овде буквално знаат утрово да пуштат за денес, утре, задутре термини. А зошто не пробаш и сама да следиш.
    Јас на пример знам дека за Скопје треба да гледам за Лабораторија 1 и кога ми треба термин, штом видам ѕвонам кај сестрата на матичниот да ми пушти упат. Исто и за кај Јани правам, знам до кога отприлика имам терапија, следам околу 10 кога ќе пуштат термини и веднаш ѕвонам кај сестрата на општата и и кажувам за кога да ми пушти упат.

13. Bella_Stella

Па до сега еднаш сум испитувала на почеток и имаше термин, не знаев дека воопшто може да нема. :) Следно ќе му пишам на матичниот да провери да не се шетам за џабе. Не знам дали можам на мој термин да проверувам за термини за боцкање, тоа нели е само за прегледи?

14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

15. Ano

Ano Форумски идол

Можеш, само треба да знаеш која лабораторија. еве ти кажувам конкретно за Скопје јас следам и во моментов на пример има едно чудо термини

http://mojtermin.mk/map/specijalist..._za_transfuziona_medicina&resource=1185306170

Bella_Stella likes this.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Toa i jas se slozuvam deka treba da se sledat, muabetot mi bese deka go imat isfrleno od protokol vo bremenosta ispituvanjeto na d dimeri. Sto ne mi e jasno zosto. Taka da trudnicite da ne se cudat zosto ne im gi davaat za ispituvanje. I sami da si baraat ili na privatno neka si proverat kraj kraeva.

Bella_Stella likes this.
  17. Freckles.

Freckles. Популарен член

Во 20та ли беше кај него? И мене на втор скрининг ми пиша контрола за 8 недели.

18. Bella_Stella

Да, 20+1 и исто ми пишуваше во извештајот контрола за 8 недели. И усно ми кажа да одам во 28ма недела. Јас претпоставив дека е заради тоа што имам историја со аномалија на срце во претходната бременост.

19. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Мене и на клиника и во Ремедика ми кажаа да одам во 28 недела за скрининг, не ми кажаа дека има некој проблем го сметаат како регуларен преглед.

Bella_Stella likes this.
  20. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Здраво мешиња, јас денес се разбудив со болка во лева нога и кога станав ги осетив нозете како во грч да ми се, така затегнати. Веднаш се напив магнезиум по два часа уште една кесичка, ми попуштија малце ама уште ги осеќам затегнати особено ако стојам. Матичната ми рече да и се јавам за два часа ама сакав да прашам некој да не имал слично искуство. Инаку сум 13+5

Kikyi likes this.