@Ceneva индикации може да се како што некој посочи лакуни на постелката, од обична крвна слика никој не може да каже дали има потреба од испитување на хемостаза и димери. Бременоста сама по себе е состојба директно поврзана со коагулација така да добро е да се следат тие параметри. @Ano да во право си, ќе консултирам гинеколог првично и ќе испитам димери и хемостаза порано, па ќе видиме за понатаму. Во минатата бременост испитував само еднаш, ама кога се прима терапија логички е да се испитува почесто.
Тие денови после 40-та недела траеја цела вечност. Те разбирам потполно како ти е. @Ano јас и ти сме тука со возраста, и мене ми е втора бременост, 26-та недела, но да не се подречам до сега каде каде полесна од првата. Понатака како ќе биде ќе видиме. Со јадењето имав мака во првата бременост како ти сега, знам колку е тешко, но штом се породиш ќе ти помине во истиот момент и ќе го имаш најслаткиот оброк после цели 9 месеци . @Bella_Stella и мене Јани не ми даде ИДЕОС, сама си ги земав негде околу 20-та недела.
Немам кој да ми мери со обичен, инаку би зела. За опуштена, пробувам да сум. Ако се осеќам добро и го мерам регуларно, знам дека ќе е добар. Ама овие два дена го осеќам малку поткачен и ич не сум опуштена пред мерење, а мош и тоа дополнително придонесува. Каква врска имаат протеините во урина? За ова не сум знаела. 20+ недела сум, до сега 2-3 пати проверував, матичната не ми изреагира ништо за урината. И ова со Хемолаб ќе го погледнам подетално, баш сакам да испитам ако постои таква опција. Фала ти
На вториот скрининг, ми кажаа дека папочната врвца е составена од два крвни садови, една артерија и една вена, но дека истото не претставува сериозен проблем за бебето, освен што понатаму евентуално може да се роди бебето помало, во таа смисла. Некоја да имала исто искуство, бидејќи читам најразлични работи?
Dali nekoja od vas se soocila so slicen problem.. Pred eden mesec bev na ultrazvuk. Togas bev 26 nedela. Bpd obemot na glavata odgovara na 28, a AC obem na abdomenot mnogu mal odgovara na 22, 23 nedela. Protocite i placentata se ok. Bebeto e tesko okolu 970 grama. Doktorkata nisto ne kaza, jas sama go vidov toa na monitor deka ne se sovpagjaat merkite. Sto mislite vie dali e normalno tolku golemo otstapuvanje vo stomaceto?
Бар за испитување на ддмери и хемостаза да знаеш не е проблем за трудници, се наоѓа термин од денес за утре. Па после ќе видиш што поматаму. Незнам што да кажам. Сама себе си здосадив од жалење, ама ова стварно веќе ми станува неиздржливо. Секој ден ми е нов предизвик и физички и психички. Јадењето и најмал проблем ми е, знам дека ќе помине и ќе се врати се на старо. ќе се исконтролирам уште малку колку и што јадам.
искрено со правата бременпст во последните месец месец ипол и јас ги имав тие чешања ама не гуглав толку па никому ништо почекај до преглед и не паничи ( мое мислење)
Крајот е најтежок. Храна, тежина, неспиење, се си го прави своето. После се други маки така да после 3 години ќе пишеме нешто попозитивно
Па кај нас не е баш така. Првиот пат имаше одма термин. Минатата недела бев за упати за крвна слика, не го ни прашав матичниот сам ми вика ако си за димери и хемостаза нема термини. Како може за трудници да нема не разбирам, ама ете..
Јас клексани примам од 5та недела а веќе сум 28ма и никогаш не сум слушнала за Идеос Да ме упатите што е и за што се користи
за после не се секирам. Нема да сум сама освен за доењето. ММ фала богу и за првото, а и за ова си кажува дека ќе е за се со мене (освен доењето ). И сега така ме теши, деак сега не може да ми помогне, да се породам па заедно ќе сме во се. Уф заборавам дека не е секаде како за Скопје. Овде буквално знаат утрово да пуштат за денес, утре, задутре термини. А зошто не пробаш и сама да следиш. Јас на пример знам дека за Скопје треба да гледам за Лабораторија 1 и кога ми треба термин, штом видам ѕвонам кај сестрата на матичниот да ми пушти упат. Исто и за кај Јани правам, знам до кога отприлика имам терапија, следам околу 10 кога ќе пуштат термини и веднаш ѕвонам кај сестрата на општата и и кажувам за кога да ми пушти упат.
Па до сега еднаш сум испитувала на почеток и имаше термин, не знаев дека воопшто може да нема. Следно ќе му пишам на матичниот да провери да не се шетам за џабе. Не знам дали можам на мој термин да проверувам за термини за боцкање, тоа нели е само за прегледи?
Можеш, само треба да знаеш која лабораторија. еве ти кажувам конкретно за Скопје јас следам и во моментов на пример има едно чудо термини http://mojtermin.mk/map/specijalist..._za_transfuziona_medicina&resource=1185306170
Toa i jas se slozuvam deka treba da se sledat, muabetot mi bese deka go imat isfrleno od protokol vo bremenosta ispituvanjeto na d dimeri. Sto ne mi e jasno zosto. Taka da trudnicite da ne se cudat zosto ne im gi davaat za ispituvanje. I sami da si baraat ili na privatno neka si proverat kraj kraeva.
Да, 20+1 и исто ми пишуваше во извештајот контрола за 8 недели. И усно ми кажа да одам во 28ма недела. Јас претпоставив дека е заради тоа што имам историја со аномалија на срце во претходната бременост.
Мене и на клиника и во Ремедика ми кажаа да одам во 28 недела за скрининг, не ми кажаа дека има некој проблем го сметаат како регуларен преглед.
Здраво мешиња, јас денес се разбудив со болка во лева нога и кога станав ги осетив нозете како во грч да ми се, така затегнати. Веднаш се напив магнезиум по два часа уште една кесичка, ми попуштија малце ама уште ги осеќам затегнати особено ако стојам. Матичната ми рече да и се јавам за два часа ама сакав да прашам некој да не имал слично искуство. Инаку сум 13+5