А што е разликата од трет скрининг и обичен ехо преглед? Јас во првата бременост немав како трет скрининг,можеби затоа што одев на 2 недели на контрола од 22 недела до 30.
Искрено, не знам. Мои другарки не го правеа, ама мене зошто ми спомна Димчев и ми е шубе да не отидам (а нема спомнато дека има некоја причина). Матичната од друга страна ми вика дека секој преглед детално ме гледа, исто како скрининг, па на два ума сум што да правам.
Не, се е напишано во мајчина. Затоа кога викам мајчина книшка е врв, вие викате не е потребно. Од срцева акција се е запишано, секој преглед, со параметри од кс, со тежина, со притисок, со параметри од бебе, со се буквално. Отспав 2ч и сега лакше се дише. Дури мислам и се спушти малку надоле. Уф, мислев ќе пукнам. Пред да легнам наместив постелнината во креветче, сега само ќе покријам со едно чаршавче да не се праши и толку. Мислев и денес да не спремам ручек, ама ќе си направам сега едно оривче и ајт на здравје. Се е поубаво кога си наспан.
Не ми спомнала матичната до сега за мајчина. Да си ја купам сама,од каде ја купи? Мислиш ќе има воља да пополнува на секој преглед?
И мене ме интересира во врска со таа книшка јас сум 26 и немам. А извештај од кај матичната не сум добила никаков, трагедија за 500 денари ни слика не ми дава.
Скринингот на 4 д е многу по детален одколку тоа што можат да го видат матичните. И јас искрено се чудев од каде испаднаа 3 скрининзи ама ете ги направив кај Димчев и искрено многу подетално објаснето секој орган како работи.
Џабе скокав железото и хемоглобин јаки минатиот месец, овој ми се треснати од земја. Железото од 21.3 на 9.1 паднало, а хемоглобинот од 12.5 на 11.7. И што е ова Pro +- во мокрачата знае некој? Чекам докторката да ми даде насоки, ама се изнервирав малце.
Деновиве пак почна да ми се лоши, таман мислев готово поминаа мачнините тие пак се вратија. Има некоја 12-13 недела да и се лоши сеуште ?
Доо 17та недела бев турбо со повраќање, ми се намалија после нс 2-3 пати неделно и еве 19та ги снема скроз.
Abe majcinata kniska e najubava rabota ama samo ako ti ja popolnuvaat redovno. Jas 3 imam, samo si gi plativ i nikoj nisto nema zapisano. Samo vo ednata sestrata dva pati pritisok sto mi merese i tezina sto mi zapisa. Koga otidov vo plodnost so edna papka kolku mene, od site dokumenti nosev kopija zasto kniskite za ukras mi bea. A ne deka ne nosev, na sekoj pregled gi nosev i site samo gi poturnuvaa nastrana.
Тоа треба да си ја прашаш докторката. Кај мене сестрата пополнува секој преглед. И минја дадоа они, не ја купив. Не ти се многу ниски. Мене после тие витамините што ги постирав овде ми скокнаа многу, од 4 железо на 24, од 110 хем на 138, а овде повеќето ми рекоа дека се донација, не се проверени, а излегоа супер. Про+ ти се протеини во мокрача. Мене ми се лошеше до кај 10та недела, и сега после 34та пак. Не повраќам, само ми се лоши.
Душо 26+ сум сеуште секое сабалје повраќам или имам мачнини ретко да ме прескокне, ама не се жалам за разлика од претходните бремености каде после секое јадење ми се повраќаше и страв ми беше да јадам дека полн желудник најтешко е да повраќаш кога ќе почнеше да излегува храната мислев ќе се загушам.. вака на сабалје празен желудник и не го сметам многу за мачно дури сакам да повратам да ми олесни...
Мајчината т.е Мајка-Дете книшка треба да е морална. Еве јас кај што сум, без неа нормално да не се пропушти ни еден преглед во бременост, немаме право на породилни пари, најпрактична е пошо во неа се запишани сите прегледи, сите резултати, дијагнози и терапии. Во истата книга се наоѓаат и прегледите за децата до 5та возраст мислам, запишан е мојот пород, како поминал, што сум примала и за бебе исто, за да добивам после детски додаток, до 2рата година морам да ги имам сите прегледи на детето. Ем кога одам на доктор знаат цела историja нејзина, ем знам јас се што ја прегледале и за што и препишале некоја терапија. Ако во Мк има опција од таква книшка, иако не е морална, сигурна сум дека ќе ви е најпрактична и ќе ги имате сите потребни резултати на едно место.
@0ли @AngelOfArh Протеини се да видов тоа, и пишува дека е нормално да ги има за време на бременост и по зголемена физичка активност и во ваков случај не се знак на патолошки промени. Ама дека минатиот месец таму стоеше негативно затоа се зачудив.. Солено не јадам многу, не знам. Ќе видам што ќе ме советува докторката..
Јас сум 15+ уште си повраќам секој ден и ми е лошо.Ќе се подсмирам малку 2-3 дена ќе повратам 1-2 пати и ќе удри на јако после пак.Еве денес ми е пак ужасно ми се плаче дури.Ама снегулката почнав да ја осеќам како мрдка кога мирувам и не ми е битно веќе ни повраќање ќе издржам до кога повраќам,повраќам