Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Ги помеша работите скроз, зборувам за родители, најблиски другарки..ако не ти се понудиле..пеки..тоа е 6,7 и 10 се скроз ок..не мислам дека треба оо 20, 30...Најблиските секогаш прашуваат..Мислиш доживување..ти како искусна со прво дете бебе, поучи нешто.

2. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    536
    Сигурно ќе ти спомнеле ако имало нешто проблем. Јас пак не ни

На Proletno му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Паметна жена така прави, другарка ми роди бебе од 5 кила и 50 грама..значи речиси ништо не се искористи..ама секој со своето.Некогаш немаат врска парите, рафрлањето без потреба и цели шифоњери полнење три месеци пред породување..тоа е

На Lavica2602 и Estella им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.976
    Допаѓања:
    18.890
    Најголем совет е да не очекуваш дека друг освен тебе ке ти донесе точно тоа што ти треба.

Мајката сама треба да се опреми за барем први две недели. Потоа и ке излезеш да докупиш ако треба. Некои и два дена по пораѓај може да излезат, ама на некои жени им треба недела две да се вратат во форма.
    Алишта според тоа дали ке пере секој ден или преку 2-3 дена, тетра пелени 5-10, кебиња памучни 2, пешкири 2, коритце, креветче, количка со транспортер, козметика. Плус за чистење папоче, грицкалка за нокти. Скафандер ако е зимско бебе. Капа и ракавички за надвор.
    Без ова не бива. Мајка и свекрва ако прашаат да дадат пари за нешто од ова добро, трети лица нема да прашаат унапред.

Дали и кој ке праша е плус. Мене сите ми донесоа прекрасни работи, ама ем бројки комбинирани, ем за во момент неупотребиви итн. Плус сите ке сакаат да изберат по свое. Хаос.

5. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Се слагам, сите ние сме си купиле тоа што е основно и нормално дека дека нема од други да чекаме. Муабетот беше колку..и дали ќе бидеме практични. Не ни размислувам за подалечни роднини, ниту на повојници.

6. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Да не ги оптеретиме другите членки со облекава,сега е најбитно здравјето наше и на бебињата. Само се надевам дека тие што ќе имаат вишок, ќе ги подарат веднаш таму кај што треба..

На AniSk и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  7. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Бебе ќе де роди крај на февруари па какви бодиња да земам на кратки или долги ? Дома сме цело зимо по кратки ракави ептен е топло ама што знам за бебе да не е ладно со боди на кратки ? Сакав да нарачам сега па незнам дали повеќе на долги или на кратки

8. Aleksandra**

Aleksandra** Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    76
    Здраво, ме интересира дали некој од вас го има заменето матичниот доктор при крај на бременоста, дали имал некои проблеми после тоа било со документација или нешто слично. Јас секако сакам да го сменам, ама не знам дали е подобро сега да го направам тоа (8 месец сум) или да почекам да се породам.

9. chokova93

chokova93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2010
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    154
    Здраво женички да ве прашам дали има некоја од вас што знае лично од доктор кажано за во врска од која недела може да се депилираме на препони со топол восок,мислам дека тука во темава прочитав нешто околу 12та недела дека можело, па да прашам за по сигурно случајно некоја да не знае да сподели, фала ви !

На Robbie M и Pamuk dete им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    Женски, ве молам која се разбира да ми каже за времињава какви се.
    Првпат правам и не знам што означува и дали има некаква потенцијална штета/опасност.
    Кое време беше најбитно?

IMG_20221214_151658.jpg

Што означува ова, дека имам мутации за тромбофилија?
    Ајде некоја нека пише, срце не ме трпи.

11. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    1.783
    Фака ти многу Бела.Ужасна ми е станата кожава а од секогаш сум имала убаво чисто лице.
    @AngelOfArh Не работам пред камери далеку од тоа :D ама сакам ете така да се нашминкам коа ќе излезам,така сум навикната и се занимавав едно време одамна со шминкање и уживам во тоа :inlove:

На Lavica2602 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    За мутации се прави посебно испитување, ова е хемостаза и не може да покаже дали имаш мутации или не.
    Тромбинското време ти е скратено, а активирано парцијално ти е на граница. Вредностите не се страшни, обично не даваат терапија за ова ама секако со резултатите најдобро е да консултираш трансфузиолог. Инаку, бременоста е состојба во која и времиња се кратат и д димери се покачуваат, ништо страшно.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    Ти благодарам Ирис премногу!
    Димерите ми се 1200. Мислам дека се ок.
    Пред месец дена последно направив во приватна лабораторија и ми беа 2100, со референтни вредности по триместри. За третиот краен параметар беше 1750.

Денес дадов крв на државно и добив 1200 вредност, без параметри по триместри. Само оној обичниот дека до 500 се максимум. Е сега, си јадам лукче на три дена, ако има врска...

Правев и црп, гинекологот што ме води ме упати и за тој протеин, божем ако има високо црп некоја инфекција, нели и димерите се покачуваат. Црп ми е 0,75.

Е сега дали димериве се релевантни? Дали да ги повторам во приватново, бидејќи имам голем скок во вредноста или да верувам во државно?
    Димерот е димер, колку е вредноста сепак ќе покаже нели?

Уф, утре на трансфузиолог да одам и кај гинеколог.

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас колку што знам најрелевантно е да се испитуваат д димери и хемостаза на државно, најточни се резултатите. Инаку, храната нема врска со димери и хемостаза.
    Ич не се оптеретувај, ништо не е страшно, сè си е ок:)

На stsmua05 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  15. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Сакам да почнам да купувам облека за бебе. Може ли да ми кажете кои бројки ги купувате за почеток? Од 0-3 месеци или?

16. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Може од што си преладена пиј чаеви
    Мене свекрвата ми купи алишта од чорапче па се до ќебе од 0 до 3 месеци имав алишта секој ден да менувам и јас си купив за таа возраст а на мајка ми и сестрите им кажав за од 6месеци натака исто и јатрва ми и стрина ми , моето беше ситно бебенце и до година имав купови алишта

На Proletno и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.976
    Допаѓања:
    18.890
    И мене. Кажаа бабите да не купувам сама, па тие дава пари за алишта, ама заедно излезени си биравме. Секако и тие сами купуваа, не сум полицаец. :D

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Ти благодарам за одговорот ❤️

19. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    И јас исто така мислам,имам доста ствари и од првото детенце и нешто ново ке земам и така ❤️

20. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.351
    Од почеток се депилирав со топол восок од 3та недела поточно

На chokova93 му/ѝ се допаѓа ова.