1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Fala ti mila,me ohrabri posto sum u panika

2. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Fala ti na odgovorot

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  3. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    5.815
    Јас сум 13+5, но сега пред 1 час почна да ме наболува од папокот накај левата страна од стомакот како грчеви. Дали можеби е заради ширењето на матката и тоа што 2 дена немам пиено мг и пренатал или треба да се грижам ?:doh:

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Доколку болката е грубо кажано 3-4, во табела од 10(односно без претерувања во смисол да не можеш да се движиш,мрдаш или дишеш) да нормално е.
    Претпоставувам магнезиумот ти се дотрошил, обавезно да си го набавиш утре и ќе почуствуваш огромно подобрување.

На Mekuska и m.i.g им се допаѓа ова.
  5. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Јас би ρеκла сосем ноρмално... Баρем κај мене тогаш почна да ми ρасте стомачето и чувствував κаκо затегнато, згρчено место. Само од десно повеќе. Јас не ни пиев магнезиум, туκу само легнував да се одмаρам штом ќе почувствував таκво нешто. Ти пρепоρачувам и тебе исто. Се е ОΚ. Немој да се гρижиш.

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  6. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    ние купивме креветче, вчера цел ден го склопувавме, едно сега за сега, количката е готова, се е средено, и сега чекам... бев вчера кај д-рот, рече да одам во четврток, најверојатно тогаш ке ме прават царски... таман при средина на 37 недела ке сум,што е доволно за близнаци. И торбата ми е спакувана, спавачи,крпа, влечки, долен веж, влошки, влажни. Само тоа ставив, друго ми рекоа нема потреба, маж ми ќе донесе памперси ако бараат... И тоа е, страв ме фаќа дали ќе издржам до четврток, ама ќе направам напор... болки немам,понекогаш, ретко долу, ама тоа е што туркаат... Е сега незнам, магнезиумот ми завршува денес, дали да купам ново пакуванје за 3 дена? До сега не сум имала грчеви, а и некаде прочитав дека се прекинува во 9месец...

На mdenkov, Angel.Heart, bella.s и 5 други им се допаѓа ова.
  7. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ќе издρжиш до тогаш мила... ете κаде е. Само за 3 дена... Туκу и јас пρашував за магнезиум и неκои мамичκи овде ми ρеκоа во 9ти воопшто да не пијам. Ама, паκ доκтоρот немаше пρотив аκо се чувствувам подобρо од магнезиумот. Ρече деκа не смета. Па за 3 дена и не моρа штом немаш ниκаκва маκа. А, и аκо саκаш можеш да κупиш само неκолκу магнезиум диρеκт. Ги делат во аптеκа, сигуρна сум.
    Со здρавје да си го κоρистите κρеветчето. Ајде со лесно!

На Sky-butterfly, Mekuska, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    јас утре пак ке одам на доктор, да земам брис да однесам на микробиологија, да видам дали ми поминала стрептокока, па ке одам среда или четврток по резултатот, па ке видеме, и мојот доктор може ке ми закаже царски, и утре ке го прашам обавезно за магнезиумот и ке ви пишам, ама вчера се напив само една доза, мислам навечер испив само едно апче од 250мг(а пијам по две едно навечер, едно насабајле)и нокта одма ме фати грч, сепак ми треба магнезиумот, и баш ке прашам дали да продолжам до крај да пијам, а зашто не би го пиле магнезиумот, незнам,,, ако знае некој нека ни објасни...

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    со здравје да си го користете креветчето, ајде принцезите ке стасаат уште малку, издржи уште некој ден, а после си ја организира ли помоштаж?, се надевам дека ке имаш помош, од свекрва или мајка, сепак се две бебиња ке ти треба помошшш

На volsebna и SpangeBob им се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Некогаш и ајс го заборавам магнезиумот, посебно втората вечерна доза. Ама па секако без разлика дали земам или не во текот на ноќта се будам од сон од јаки грчеви во мускулите на нозете.

Така да превентивно ради психа го земам поради грчеви во матка, а другиве секако ги имам.

Инаку јас се мислев утре сум на повторново/темелно испитување за шеќер(првото, она со течност после час било над граница), кога гледам во мајчината книшка стои 18ти.
    И сега си викам која е логикава за да проеврувам со средина на 35 недела кога секако требаше до 28 да ми го прават (facepalm).
    Инаку стомаков постојано ми се деформира и стврднува, бебчево ритче долче прави:)

На Angel.Heart, Mekuska, SpangeBob и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.070
    Magneziumot e za opustanje na muskuli, da gi namali grcevite, kontrakciite, bolka vo muskuli, ligamenti i slicno.
    Se preporacuva da se prekine so upotreba bidejki koga si vekje vo deveti nema se potreba od opustanje na muskuli, sprecuvanje na kontrakcii, tuku tie se potrebni kako podgotovka za ona sto pretstoi.
    I jas ne veruvam deka e stetno da se zima odredena doza, sepak sekoj covek ima potreba od mg, tuku nema potreba od dopolnitelno zimanje.
    Ne veruvam deka ete mg kje go spreci porogajot, sto znam, mozebi moze da vlijae ako e vo pogolema doza, ama bidejki se isfrluva visokot od organizmot normalno, nema predoziranje, samo nitu ima nekoja dopolnitelna potreba od istiot togas.

На Mekuska и danichap им се допаѓа ова.
  12. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.800
    @danichap и мене не ми е јасно зошто сега во 35 недела те праќаат да испиташ скриен шеќер, мене ме праќаа околу 26 недела, два пати правев затоа што родив две деца над 4 кила, обично тоа е причина за испитување на скриен шеќер, индикации за зголемена плодова вода и дијабетис.

На Mekuska, SpangeBob и danichap им се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Шлакната работа.
    Ниту на килажа имам многу ставено, ниту бебчево покажува големи мерки, ниту имам историја со дијабетис...
    Минатата недела испитаа (но бидејќи не ми кажаа дали гладна или најадена да бидам јас отидов гладна плус со појадок во ташна. И ми рекоа првен да се најадам. ЈАс се нафукав две крофни, плус стандард доза мала кока кола за притисокот демек немало никаков проблем и веднаш потоа ми зедоа крв). Тој резултата покажа покачена вредност па сега еден на ново на гладно срце. Па течност после еден, па после два часа...

Мене ќе ми се слоши ако не смејам цела ноќ предхдно вода да пијам и таму со саати да дремам(facepalm).
    Ама па и јас мислам касно е. Утре ќе се обидам да закажам термин за во клиниката за породување за петок па да се советувам и со нив.
    Мене вака лаички ми нема логика. И да има нешто малку би било аксно за да реагираат:^)

На juli rak и bittersweet им се допаѓа ова.
  14. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Е ајде па со убави резултати да ни дојдеш. А зошто царски? Ако е помината не ќе треба царски нели? Е убаво ти текна прашај го докторот за магнезиум. Да немаме забуни сите!!!

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    Да ве поздравам вечерва. Напнато и измешани чувства овие два дена протргав. Со црни мисли во глава што ќе биде, каква е состојбата, јас со волкав стомак кој пат ќе го фатам, мислем се шекнав. А бебчето се утепа од мрдање и тегнење во стомак, сигурна сум поради моите стресови и напнатост. Инаку да се пофалам дека пред некој ден стапивме во официјален граѓански брак, па сега ете така сум била и мажена :$ не оти нешто мене ми менува, туку ајде :). Може и тоа спремање дополнително ме напна.
    Плус од пред недела дена секој ден се боцкам клексани, ради тие високите д-димери, па и тука си доживувам секојдневни стресови
    Инаку физички сум супер, денес се утепав од работење низ дома, и пешачење по повеќе километри. На истата килажа стојам веќе месец и нешто, дури малку сум и ослабена, дали од жешкото, дали од нервозите незнам, и незнам дали имам простор да се плашам? а баш очекував дека на крајот нагло ќе ставам килажа.
    Морам да се пофалам дека почнавме со потспремување, :inlove: имаме креветче и такво за пресоблакање со кадичка под него, и еден тон облека, и замислете испазарив пелени и влажни марамчиња :inlove:. така да малку од малку си почнав.

На Angel.Heart, juli rak, elena.mak и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    Epa cestitki za brakot oficijalen.i imas vreme ke spremis se.ke bide,,,pozdrav

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Честитам. Мажена официјално богами е за напнатост!!! :rofl: Се зафркавам се разбира... Туку те сфаќам комплетно. Верувала или не кога се спремаше свадбата, ми се чини бев најнесреќна на целиот свет. Е сега да ме прашаш не знам да ти кажам зошто... А конечно, после тооолку години врска презедовме чекор напред... Нормално е да е малку напнато, ама, јас си признавав си претерував малку...
    Е за стресовите да те искарам... Сега зацртај си дека не смееш да се вознемируваш. Не заради тебе, знаеш зошто. Ете, колку убаво, штом почна со пазарење, ќе те релаксира тоа... Ајде со лесно и пофали се кога и да се подновиш... Која недела си инаку???

18. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    @danichap јас мислам дека те читав некаде за тие лажни контракции дали тебе ти се јавуваа, какво ти беше чувството, и колку чести ти беа.Јас од утре влегувам во 33 недела и малку паника ме фати денес, пошто ме фаќаа такви болки не чести, а дури во четврток сум на преглед:*

19. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Честитки за бракот и се најубаво...Со многу дечиња...Колку убаво тоа што сте си купиле, сега тие работи малку ќе те опуштат и ќе си мислиш само на убави работи...Ние од наредната недела ќе купуваме :inlove:

20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Да, пред одприлика 1-2 недели ме фати и мене некоја паника. Наеднаш почуствував стврднување на стомакот и како грчеви (стегање, опуштање), можеби не вистински болно но прилично непријатно.
    Траеја цел викенд.
    Првен еднаш на неколку саати, за до касните вечерни часови по повеќе пати на час.
    Од тогаш не ми се појавија(сега сум 34). Имам постојано стврднување на стомакот...но ова е поинаку. Чуствувам дека е движење на бебчето и дека волуменозно ми се деформира стомакот бидејќи и е се потесно.
    Тогаш беше поинаку...поради тоа и се исплашив малку, но покасно сватив дека е и тоа нормаално и само се подготвува телото за тоа штро следи.

Кога ќе бидат вистинските болни контракции нема само непријатни да бидат, гарант ќе боли салам.

На Maceto123, irena.1, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.