Zdravo meshinja, iako ne pisuvam cesto,nekako poslabo sum na forumov poradi obvrski so bebushot,sepak ve citkam od vreme na vreme.Prasyvavte za magnezium dali se pie vo devetti.Mene dr.mi rece da go pijam do kraj,za grcevi,iako nemav grcevi,toj bil preventivno, za opustanje na muskuli,nema steta,si go piev do denot na poragaj i toa dva pati dnevno po 350. Lazni kontrakcii se javuvaat kaj sekogo vo razlicen period, moze da zapocnat od 20 nedela,i jas na sekoja promena reagirav burno deka e dojden momentot,ke otidam na dr.lazna trevoga,normalno e da se grizite,ama navistina vistinskiot moment ke go prepoznaete Toa stvrdnuvanje i bolka od edna strana na stomak go imav i jas,od leva strana,taka bese namesteno bebeto, ama ke legnev i pominuvase... Znam dobro kako se cuvstvuvate, jas prvi tei meseci se plasev od spontan,pominaa tie, se plasev od krvarenje(bidejki imav vo 14 nedela), poslednite tri od prevremeno poroduvanje,i taka vo postojan neopisliv strav i voznemirenost,ama kako e Gosod nikoj ne e, se ke bide vo red.Vi posakuvam lesna bremenost,lesen poragjaj i pozitivni misli
@SpangeBob 34 недела сум, за некој ден во 35 влегувам. И кај мене стомакот менува форма кога мрда бебето, а најсмешно кога прави некоја турбуленција имам протресување на цел стомак, дури ако некој седи до мене го осеќа. И некаде под градите, точно на средина стално ме боде со нешто, најверојатно некое ноџе. Мрдањево е посебно изразено при стрес, или кога јадам благо т.е сладолед, е тогаш забава си прави. Инаку кај мене лажни контракции сеуште не се случиле.
Можеби и не си ги почувствувала, ако се случиле. Тоа не боли. Само кратко се здрвува стомачето. Хихи.. сигурно е ноџе. Моите ноџиња се кај десните ребра. Ама боли кога ќе удри.... Убава болка... Јас сакам.... Ајде со лесно. Се ќе биде ок. Благо јади си го намалува стресот, секако без претерување. И те молам гледај опушти се. Да мрда бебенцето кога ти е убаво. И тогаш мрда, верувај. Не само под стрес кога си!!!
Irena, честитки за склучениот брак, да сте срекни и вечни!!! јас имам уште 3 дена, леле страв ме фака, сеуште сум си подвижна и активна по дома, си готвам, си пеглам, секојдневни обврски, надвор не излегувам веќе, страв ми е..имам организирано помош, свекрвата ќе е тука 40 дена, додека се навикнам, после мајка ми, се надевам брзо ќе влезам во колосег последните неколку дена сум доста поспана, постојано ми се спие, навечер станувам по 2пати за во њц, и тоа од страв, не дека ми се оди и веднаш повторно заспувам, се плашам дека од што сум спанка нема да ги чујам кога плачат, ке треба на 2 часа телефон да навивам ако се како мене нема да можам да ги разбудам се надевам дека ќе имам млеко и ќе успејам да ги дојам...a лажни контракции или не сум имала, или не сум ги препознала, чувствувам некоја слаба болка долу понекогаш, ама не не одредени интервали, така 2-3 пати во денот по неколку секунди, а стомахот постојано ми е тврд како камен
lele i mene uste 2 dena,oo nemise veruva,i jas sum aktivna a ovie dva dena nemam svrtka se sum si nadvor po prodavnici,na kafence,do park itn,denes sum super nemam nikakvi poteskotiu i malku mi e onaka,sto znam,se si mislev na kraj ke imam nekoi simptomi,edno drugo a toa nisto,e navecer ne mozam da spijam od pusto mislenje
Здраво девојки долго време ве читам и решив да ви се придружам тука на форумов. Сакам да ве прашам нешто...доколку некоја од вас имала слично искуство...бремена сум 19 недела , на последниот преглед докторката рече дека имало циста ама не било страшно ке поминело, прво мислев дека збори за кај мене во матката евентуално, потоа рече дека цистата водена била во главчето на бебушот...ама дека не било ништо страшно во повекето случаи се повлекувала...и да нагласам да проверат кога ке ми го прават вториот скрининг (приска2)...малку сум загрижена додека да дојде време за скринингот мислам дека ке побудалам од мислење...се надевам не е ништо страшно...затоа ме интересира дали некоја од вас имала слично ваква ситуација. Јас се извинувам ако местото на постов не е за тука...не видов таква тема на форумов а несакав да отворам нова
Лично искуство немам, само од она што сум читала на оваа тема. Во принцип, односно во најголем број случаи цистите сами исчезнуваат. Се додека при првиот скрининг се било во ред и бебчето си се развива нормално нема индикации за нешто повеќе и испитување на трисомиа 13/18. Штом не ти препорачале амнисинтеза значи докторот е задоволен од развојот на бебчето. Вториот скрининг е 19-22 недела. Се надевам дека што поскоро ќе го спроведеш истиот и ќе добиеш одговор кој ќе го избрише немирот.
првиот скрининг ни беше одличен, а и со бебчето се си е во ред си напредува дури и поголемко е за 3-4 дена затоа и се изненадив кога ми го кажа ова со цистава се надевам се ке биде добро...едвај ке го дочекам вториот скрининг ...среќа мн брзо ми поминуваат неделиве
Mamicki,a kolku od prilika trae samoto ctg,ili zavisi od doktorot,i kako proveruvaat kolku si otvoren?
Mислиш за време на породување или обичен преглед, на преглед трае 10-тина минути, за време на породување цело време си стои цтг. Колку си отворена се проверува со прсти, нема друг начин.
Obicen pregled da,zadutre imam za ctg,pa mislev dali e kako na eho ili nekoja podolga procedura.grozno mi e koga me cepkaat dolu napikuvaat prstiama sto mozeme,toa e
Ctg trae okolu 15 min.ako ima potreba i poveke, ne e strasen pregledot,jas koga odev ,prvo na ctg 15-20 min, slusam orcukuvanja na srceto na bebeto...potoa kaj ginekologot,da vidi za kontrakcii na matka i za bebushot, pa me gledase samo so abdominalno eho za plodova voda,postelka i tolku...prv pat proverka za toa dali i kolku sum otvorena imav koga imav lazni kontrakcii i otidov na dezuren i vtorpat koga mi pukna vodenjajot,tolku bese
ctg трае 15тина мин, те обвиткуваат со едни ластики, за да се види дали имаш контракции, мене 2пати ми правеа, ама немав, а за дали си отворена незнам, мене ми бркна д-рот цела рака за да провери, и излезе дека не сум, и оттогаш поминаа 2 недели и уште несум породена
Јас па од кога одам на цтг, нити еднаш не ме гледаше и чепкаше долу. По правило, штом нема контракции не треба да се чепка долу. Така вели мојот гинеколог.
Сите различно кажуваат, мојов со месеци уназад нон стоп чепка Вели дека тоа е единствен начин да се знае дали сум отворена или не. Така да само опуштено и со доверба...сите си имаат различен принцип.
@mariz имам едно прашање до тебе во врска со породувањето во Чаир. Јас сега за сега планирав да се пораѓам во ГАК, но ете сакам да ја разгледам и можноста за во Чаир и секое ваше мислење ми е добредојдено.Јас мислам дека ти таму се породи нели мила? Каква е прво хигиената, знам било реновирано и ново, каков е медицинскиот персонал, доктори, сестри, педијатар и каков е односот со мајката и бебето, и да не случајно знаеш дали таму има природен пораѓај со епидурал
Девојки, како сте??? Што е ново? @bella.s беше ли на цтг? Како помина? Не му се излегува на бебенце? Јас со тебе се тешам секако... Си велам има време, ехееееее... @Mekuska ти како помина? Требаше брисеви да ти земаат пак... Ама, се чека 2 дена за резултат а? Вчера беше поладничко и забележав дека отоците на стапалата ми се помали. А и фацата не ми е како што ми беше пред некој ден. Една малку глупава или вистинита статија читав и се прашувам... Пишуваше дека природно, пред да започне првата фаза од породувањето, метабулизмот се забрзувал и настанувало `чистење` на организмот... Чудно? Или само мене ми е чудно...
Ми помина болката што ја имав пред 2 дена,но се напив вечерта мг и другиот ден пак,сега сум фала богу раат.Инаку јас лично немам качено воопшто на тежина а веќе сум во 4ти месец.Пред 1 недела бев на 4д скрининг и докторката ми рече дека плодот си е супер,се е во ред.Треба да имам качено некое килце досега или добра сум вака? Леле извинете многу глупави прашања прашувам ама прва бременост ми е и малку ми е страв
Качувањето на килажа нема врска со плодот, ете гледаш бебето добро си напредува, а ти не качуваш на кила што е и супер, ама и тоа ќе биде ќе качиш натаму има времеОпушти се и уживај
Да ова што го кажуваш и мене ми е чудно, но ете ќе видиме дали така ќе биде и веќе породените мамички ќе ни кажат дали им било така И јас приметив дека кога времето е помало отоците ми се намалуваат ама јас сум и помалку од вас,33 г.н а имам отоци само на нозете, на друго место не сега за сега фала му на бога. А ти си при крај нели мила и нормално е да имаш секаде отоци