Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Jas utre zdravje imam za ctg pa dali ke ostanam ili ne ke vidime,posyo utre mi e krajniot termin,spored mene bebus nese brza mnogu,i mislam ke si posedi uste nekoe vreme,ke vi pisam utre ke ve izvestam kako sum pominala,inaku neznam ni sama veke sto osekam,dali e strav,vozbuda ili nesto drugo,ili se ispomesano,ama neksko denes sum ramnodusna,si velam sto bidne neka bidne,a ti kako si,pdihicki,fizicki?:)

На Maceto123, Sky-butterfly и danichap им се допаѓа ова.
  2. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.070
    трудници, седнав да одморам од чистење. Тоа ми доаѓа онака место вежбање :lol:

Има смисла муабетот за чистење, баш пријателка една пред да се породи ми велеше дека по 3-4 пати на ден иде по голема нужда, дека баш и се забрзал метаболизмот, па после едно седмица-две се породи.
    Дали бебе се спушти повеќе па притиска и на дебело црево или што, ама ете ме потсети на неа муабетов :)
    А и друго, кога доаѓа напон за искачање на бебето, исто чувство е као кога ти се оди по голема нужда. Буквално исто.

Кога бев на породување со првото, една жена беше породена во ходникот, отишла во вц, и таму и тргнало бебето, немало време да стигне до бокс, па насред ходник :) можеби мислила и се оди по голема нужда :lol:
    А сега вие прворотки немој да се фаќате сега за овој муабет па да се исплашите дека ќе го родите во вц, ве молам :D

Последна измена: 12 мај 2015
    На Angel.Heart, Kiflicka05, Maceto123 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Мило ми е што магнезиумот дејствува и кај тебе. До кај 5-6 месец терав и ајс до 300мг на ден, за покасно грчевите да се зголемат а со тоа како и кај секоја трудница и дозата.
    Потоа дупла доза. Слободно пиј си го, нема штета.

Во однос на килажата во таа фаза јас не само што немав качено уште бев дури во минус мислам.
    Првите 3 месеци ослабев 4 кила, па потоа почнав малку по малку да ги враќам, за сега 34 недела да отидам плус 6-7 кг. Така да не се плаши, бебчето си зема резерви и твојата килажа нема влијание на неговата.
    @Sky-butterfly Минатиот месец кога пиев железо еден краток период за крвта ми се појави запек и буквално додека окапував во веце си помислив дека мора така да изгледа пораѓајот:rofl::whew:.
    Сега раат сум си без ампулите за железо:talk:. Едно кафе на ден ми е доволно за регулирана столица, инаку има денови чуствувам кога бебчево повеќе притиска и си прави место.

На SpangeBob, m.i.g и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.802
    Допаѓања:
    323.863
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Два куфери спакував, мал и средна големина:bandit::tmi:.
    Ти се чини 2 недели ол инклузиве ќе одам негде:rofl:.

На Kitten, Angel.Heart, SpangeBob и 7 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.802
    Допаѓања:
    323.863
    Види...тој момент е најбитен за жената во нејзиниот живот и мора да си ги обезбеди сите удопства (удобности).
    Нека има вишок, нека не фали ништо

На Angel.Heart, SpangeBob и danichap им се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Мене денес ме мереа кај матичниот +2 кг сум, а притисокот 130 со 90. Неколку дена имав страшни главоболки со повраќање, можеби од притисокот. Магнезиумот го прекинав кога почнав да пијам пре мама бидејќи има малку во нив, ама немало гајле, да си продолжам треба. Вкупно ќе ми се бери 400 мг, нели е многу?

8. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.800
    Сите различно качуваат на килажа, тоа воопшто не е индикација за тоа колкаво ќе е бебето, има жени качуваат по 30 кила а раѓаат бебиња од 2-3 кила, јас не ставав килажа во првите месеци, исто како Дани бев во минус со килажата, до крај качував до 10-тина кила а првите две ги родив над 4 кила а третото 3,5 кила.Не се грижи за килажата таа обично како расте бебето така и таа се качува.

Инаку точно е тоа за прочистување на организмот, самиот си се спрема за породување.

Дани бре не ти се многу 2 куфера, стварно како да се спремаш за на одмор.:lol:

На SpangeBob, referentka, Sky-butterfly и 2 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Не е.
    Во првата фаза од бременоста пред да ја дуплирам дозата некогаш и јас купував паковања кои беа со 375 мг наместо со 300.
    @bittersweet што ми текна. Имаате ли вие чадорче на количката?
    Уствари треба ли за првите месеци оти секако ќе лежи во корпата? Не дека тука пука сонце како кај вас, ама ми текна да си прашам.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Магнезиумот воопшто не ти е многу, јас пре мама почнав да пијам од 6 месец и цело време пак си пијам магнезиум, тој е малку што го има во витамините. Внимавај на притисокот, мери го често пошто јас како што знам во бременост не се практикува висок притисок, а при крај на бременост има тенденција за покачување, ама нема простор за грижи се се решава

На kristina.k и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.446
    Допаѓања:
    334.078
    Јас често кај докторката го имав 130/90 од паника а дома ми пагаше на 100/60.Никакви проблеми немав поради тоа.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Е да во право си може и од возбуда кога сме на прегледи да ни покажува повисок, ама затоа и јас дома често го мерам оти па сега и топлото време ама фала му на бога стандард ми е 100/70

13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    И кај мене е стандард толку. 100/70, 90/60...ако осеќам дека уште повеќе е снижен кафе или мала кока кола и се враќа у нормала.

Е сега за секој организам нормалата е индивидуално поставена. Еве кај анс горе доле сме се навикнале на тој притисок, за некој со повисок да му дојде до овие вредности би се онесвестил.

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Да да се зависи од навиката, јас пошто цел живот сум со низок притисок, дури и 80/50 го поднесувам, да ми се качи толку мислам дека нозете нема да ме држат, дека ќе ми се слоши, пошто организмот е навикнат на низок притисок

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    И јас еве дома го мерев 100 со 60, баш се зачудив таму. И скоро секој ден ми е толку кога мерам и јас кока кола пиев до вчера. Не знам што да мислам, не знам дали може од дехидрираност да е, вчера и вода да се напиев повраќав цел ден, така си легнав гладна и жедна.

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    За мене е 90/60 идеална вредност без разлика колку течности сум испила, свеж воздух...

Кога оди 70/40 е критичното веќе и си осеќам па знам да внесам кока кола.
    Штом организмот е навикнат на таа вредност немај гајле.
    Течности мора у секој случај, посебно сега.

На galapce, koritsaki, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.988
    I jas taka imam nizok pritisok cel zivot i vo prvata bremenost sekoj den si merev i mi pokazuvase 100/60 90/70 taka, a kofa odev ne pregled i mi merea tamu sekogas pokazuvase 120,130/80,90 i jas se cudam kako tamu povisok, a doma ponizok. I sega povtorno mi e ist, nizok i dosega fala bogu ne sum imala nikakov problem nitu so onesvestuvanje nitu bilo so drugo pa ne znam so da kazam, zdravje samo

18. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.400
    Не се секирајте за низок притисок. Високиот е опасен во бременоста. И јас цела бременост 90/60, еднаш 80/50. Нискиот лесно со кафе, кока кола ќе се изрегулира, а за високиот треба и лекарства, и башка тоа опасен е тој при пораѓај.

19. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Така е, високиот притисок е опасен при бременост, особено доколку „малиот“ притисок е 100 или над 100, тогаш веднаш треба да се јавиме на доктор. До сега притисокот ми е 120/70 или 80. Пулсот ми е забрзан, но докторката ми рече дека е нормално - кај мене се движи пулсот и до 120 -130.

20. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    Е мамички вака.вчера бев на доктор ми зедоа.брис. ама од што се возев со автобус ни ми се пишеше.ни ништо.ве читав синоќе. Но не можев да пишам од умор. Денес пак се наспав. И си планирав да правам соленли. Оние вртените што се месат со вино.но ми дојјдоа гости. И после почнав во 2и еве сега завршив. Се уморив. Ама мораше.да ги направам,кумчето ни е матурант,а ги обожава соленките.и јас ветив дека ке ги направам. Е сега да се вратам ма темава. Резултат во четвртпк од брисот.го прашав докторот за магнезиумот тој рече.слободно си го пиј.тој е за опуштање на мускулите и за нормализирање на притисокот.нема врска дека нема да се отвориме од него.баш напротив. Денес.ми дојде.на.посета.патронажна.сестра. ме прашуваше,запишуваше.вас дали ве посети до сега.и пред некој ден ми се јавуваа за матични клетки за во банка.од кај и само број.и он рече.си имале.регистер.на трудници.вас ви се.јавуваа ли.е сега за друго, јас имам цела.бременост брз метаболизам одам по голема нужда 3пати. Па некогаш и повеке.тоа е индивидуално.и јас мислам дека ми претиска на дебело црево. И така....се изнапишував.......

На Angel.Heart, irena.1, SpangeBob и 2 други им се допаѓа ова.