Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.634
    Мене ми беше страв да ги почнам , ама па докторката немаше да ми каже земи ги ако се штетни , не ми кажа по колку да зимам само, на упатството пишува за хемороиди по 2 дневно јас ги зимам по 1 само.
    Се надевам ќе помогне втор пат во животов ми се појавуваат овој пат и крварат и незнам што да правам веќе да се смират побрзо.

Бебињата мои од вчера ги осеќам ептен ниско малку да излезам од дома да се подвижам они си одат доле, прееска едвај доседов за да јадам од што бодеше ептен ниско.
    Ептен домаќинка ме направија неможам од дома да мрднам. Едвај чекам да влезам барем 28 недела да знам дека колку толку се безбедни. На секој преглед цервиксот е долг и затворен али ова мрдање многу ниско ме плаши.

2. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Jas zemam sabajle i vecer. Zedov od pomaloto pakovanje, 15 tableti za edna nedela planiram da gi zavrsam iako veke mi e podobro, od strav posle poragaj dan mi se pojavat. Inace i na upatsvoyo pisuva deka se dozvoleni vo bremenost.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    656
    Здраво девојки, цела бременост ми се води како нормална и мене ми беше прелесно сите 8 месеци. Во 35та бев на преглед во болница и ме преплашија. Прво докторката ми кажа дека бебето е мало, точно одговара на гестациските недели ама цело време ми викаше дека е мало. Кога ја прашав дали да се загрижам ми рече не, само полесно ќе излегло. А бебето тежеше 2700 гр. После ми кажа дека многу лошо е застанато, не можеше да го измери, само фемурот го измери, а тој пак одговараше на 37ма недела. Досега матичниот цело време викаше дека убаво е застанат, еднаш потспомна дека како со кичмата е застанато и од левата и од десната страна на папокот како ноџињата надолу да се, а и удари кога осеќам ги осеќам подолу ама не знам дали се раце или нозе и тоа од левата страна, а кичмата од десната страна ја осеќам. Само тој тогаш не изреагира како да е страшно и го занемарив тоа. Сега на болница ми кажаа дека може да е од неправилна матка, како срцевидна да ми била и бебето лежело од десната страна, другава страна била празна. За пораѓај дека било малку потешко ама имале жени што се пораѓале природно со таква матка. А скоро ми излезе видео дека и од неправилно седење/лежење може така да се позиционира бебето. После ми кажаа дека многу ниско е спуштено, ме проверија и видоа дека сум два цм отворена. Терапија: мирување за да издржиме барем до 37ма и магнезиум два пати на ден. Сега сум 36+1 недела.
    Денес бев за брис кај матичниот тој пак ми вика не треба да мируваш, да се движиш, нормална бременост имаше досега, нема шанси да има нешто и не треба со прсти да те проверуваат за да не го пукнат водењакот. Патем на последната контрола ми кажа дека е ниско спуштено ама било 4-5 прсти над каналот и дека тоа било во ред. Цервикс никогаш нема спомнато да измериме.
    Во меѓувреме уште два три дена пред да појдам на преглед осеќам менструални болки (болки во долен дел на стомак и кичма), последниве два-три дена и како пецкање во колкот ама поретко. Болките не се појавуваат на одредено временско растојание. И почести се кога се движам. Не знам што да правам сега, дали да одам на трето мислење. Утре пак сум на преглед во болница. Дали некоја се има соочено со предвремено отворање и издржала до 37ма или со лошо поставено бебе ама свртено со главчето надолу? Колку ви тежеле бебињата во 35та недела? Претпоставувам дека зборуваше за тежината затоа што ми рече дека не можела да го измери. И јас се преплашив ништо подетално не прашав.

4. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    Јас сум 28 плус немам жежење дури некако и не ми се тешки како порано, дури ме загрижи ова ситуација...а јас да си прашам дали при долга активност еве пример јас после работа денеска и уште некој круг натаму наваму со синко направивме и при одење стомакот толку стегнан си го осеќав едвај се движев мислиш ке пукне и како жежење над папокот.. сега си одмарам не ми се станува од кревет

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Faktu крема ми помагаше доста после пораѓај и промивки со ладна вода

6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.142
    Фала на одговорот. Искрено ми жежаат дури непријатно, ми одвлекуват внимание цел ден. Се надевам не е нешто страшно.
    Така затегнат го осеќам и јас при поголем напор ама некогаш и навечер после јадење, мислиш као топка и ќе прсне секој момент. Нормално е валда, сега растат најмногу и се затега стомакот. Мачкај редовно крема :)

Сега читав ги укинале мерките што беа донесени за загаденоста? Имате инфо? Некако не ми е логично баш денес кога цел ден е загадено. А и убаво си се понадевав дека ќе одмарам дома оваа недела:)

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Здраво, јас сум 28гн е не да е стргнато и да тежи мешето веќе почнав како шатче да одам. Баш го прашав матичниот денес зар не ја носам прениско ми тежиии, тој само кажа да не се замарам нормално меше имам. И на него му спомнав мислам нема да ја носам до крај како првата, тој само се насмеа и кажа нема потреба да се грижам се е во ред, поставеноста на рбетот прави мешето да ми е виснато на напред ама е сосема нормално. Ваљда што не јадам баш па немам сила да ја носам :lol:

На Alishan30 и sweet.woman им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    26.898
    19та недела и тоа ептен малу ако бев свиткана, сега 21 го осеќам повеќе.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.829
    Допаѓања:
    114.813
    Ако те провериле и си 2 прста отворена, отворена си и тоа е тоа, во 36+1 и да се породиш не е страшно, со 2700 бебе супер сте. Моето е почни 38 и во Чаир го измерија 2800, нема причина за паника кај тебе мислам. Види јас сега ти кажувам а јас вчера паничев, ама се смирив кога отидов кај матичен зошто ме гледаше долго на ехо, измери буквално се и излезе дека е сосема ок, помало ама ок. Решив да му верувам на матичниот, што знам... Јас да сум на твое место би одмарала, не да лежам скроз туку да одмарам, да не пешачам долго, да не стојам на нозе, да лежам почесто во денот и да не се форсирам за ништо. Издржи уште некој ден, заокружи 37ма, влези во 38ма и безбедна си.

На Sienna_MK, Rtulka и Starchild им се допаѓа ова.
  10. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.840
    Вчера таман ги пофалив тука Гак:Dденес станувам од спиење со некој темен исцедок, на бришење портокалов. Матичната не ме ни прима туку одма да сум отишла во државна, случајно да не е чепот а и кажав и претходните денови дека сум имала водест исцедок. Одам во Гак во 12саат на итна сите си поминаа што беа со упат, цтг собата празна веќе 2 саатот и нешто јас уште чекам. Веќе немав трпение и среќа станав викам или ќе влезам илк ќе си одам, таа што ги прима пациентите ме заборавила:D. Ме стави на цтг и седев долго, доаѓа вика цтг ти е крш:drunk:. Јас одма уплав добив викам како крш што значи тоа, она ќути. Вика чекај да го размрдаме шамари да му удриме, имаш ли температура болки, ми мереше не ми веруваше ајде ми направи земјотрес во стомак, пак исто, се свртив на лева страна пак исто. Вика леле кога ќе дојде доктор кога ќе види ќе се уплашат. И јас паника до даска..
    Во меѓу време пишти цтг мислев готово е све, а тоа снемало хартија па не знаеше да намести викна некој. Се свртев на десна страна и се оправи некако цтг-то таман почна дојде доктор. Му вика види докторе претходниот лист (кај што беше крш според неа), он вика не е страшно во ред е. Од кога докторот кажа така женава што ме прими душо, срце, надимак ми стави. Или се осети крива за паниката што ми ја направи или и беше страв да не ја кажам.
    Ми направи огромен стрес и паника без потреба.
    Среќа се е во ред, не е водењак, не е чеп, цервикс 30мм за 34 недела ми рекоа дури не ни треба утрогестан во оваа недела. Докторот беше срце, многу фин и нежен, Влатко Ѓ.
    Значи се потврдува тоа дека останатите вработени не чинат, а докторите си се врвни и стручни.
    Не е темава за Гак, ама претходните денови прашував и за исцедок и за тоа дека ја нема бебушка, па ете после се испаднаа џабе паники. Нека е мирно уште 2 недели најмалце(fingers)

На Veki4kaa, Rtulka, Starchild и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Не се секирај штом доктор видел. Мене ќе ме сместеа на бокс уште во 38, готово ќе се пораѓам, чак и отворена сум била. А јас го изнаносев бебето, мораше со провокации од што ни пола прст не бев отворена. Како со вишо земјоделско се некои таму:drunk:

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.840
    Да да и мене ми рече дека ќе ме задржат. Знам дека сегде има пропусти, немам финансии за приватно па се надевам дека на пораѓај ќе поминам добро во оваа болница и само јас и бебе да излеземе живи и здрави, друго не е битно.

На Sienna_MK, Rtulka, sweet.woman и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.781
    Ke izlezete kako nema da izlezete. Pozitivna misla mila moja sekogas da imas. I ne znam zosto mislite deka privatnoto e sekogas podobra opcija. Sestrite na drzavno fakt e deka se bezobrazni ama doktorite si se ok. Jas poznavam dve tri zeni koi ojdoa na privatno pa zavrsija na drzavno radi komplikacii. Na privatno ne sakaa da rizikuvaat doktorite pa bea prateni na gak. Na privatno se podobri uslovite, pa i na tie pari sto gi zemaat treba da bide taka. Inaku ne mislam deka se podobri i vo se drugo.

На Rtulka и gothchick им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.829
    Допаѓања:
    114.813
    Хола!

Болки на неодредено време, уствари како цело време да имам болки, бебе се спушти и е некако на страна како на лево ама надоле е го осеќам паднат е. И некако се осеќам нервозно, се ми смета, дете до мене како мрда мене ме нервира, пиштат песнички новогодишни и тие ме нервираат, читам и не можам да се сконцентрирам што читам... Маж се спрема за на фудбал и му викам имај си го телефонот при рака да не ти вртам, ми вика па да те носам и така таму ќе играме... мажи, без 2 грама памет.

Инаку болките не почнуваат од кичма туку од стомак и се спуштаат до доле некако. Еве сега мерам на 10мин се. Ама една јака, една слаба болка, така некако. И како да ми се спушта до дебелото црево... Ќе почекам малку па ќе видиме, ако до 8 имам болки на 10мин фаќам патот во Чаир.

Инаку одлучив да не барам врски никаде, никој не барам, ќе одам на среќа кај ми се падне. Е за после нега имам една сестра да не погледнува почесто со бебе па ќе ја барам неа. Да сме живи и здрави, како ќе даде Бог така ќе биде.

На Veki4kaa, Sienna_MK, sweet.woman и 10 други им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Вечерва ќе ставам утрогестан вагинално.
    Кажете ми, дека првпат ќе ми е, како да го ставам, дан повредам нешто, колку длабоко? (facepalm)
    How deep е муабетов :D

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.829
    Допаѓања:
    114.813
    Колку подлабоко толку подобро.

На elenaklasik и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.781
    Mila kolku odi prstot, cel da vleze. Jas taka stavam. :D:D:D

На elenaklasik и Rtulka им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.449
    Допаѓања:
    26.898
    Не знам шо им е на некој доктори со таа тежина побогу, па не се сите бебиња родени 3.5 или 4 кг или па не се сите 51-53 цм ама стварно само стрес да прават. 3кг сум родена и тоа надносена, колкава жена сум сега 172цм, никогаш не сум била преслаба.Тоа што те боли при движење е скроз нормално, 37ма недела си, притиска, тежини за тоа нема за што да се секираш, и да излегува веќе си во сигурна зона. За поставеноста искрено немам појма, јас не ни припрашував како е бебе поставено, не ни се замарав за болки при крај, сега оти повеќе читам и сум активна тука ( не дека е лошо де) ама што повеќе информации, искуства, то повеќе страв. Како и да е, без страв, не си во недела кај што е нешто загрижувачки.

На MinnieM, *malenavolena*87, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    3.513
    Исто ко @Ceneva правам. Колку оди прстот без да се форсирам. И мислам добро ги ставам зошто буквално на крај се вшмукуваат внатре некако. Плус знаеш, исто како тампон, не треба да ја осеќаш вагиналетата откако ќе ја ставиш.

На Simickaa, elenaklasik, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.781
    Bas taka samata vagina kako da ja vsmukuva koga dojde do nekoja dlabocina. Nitu jas ne se forsiram, kolku odi prstot tolku. :$

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.