Не верувам дека нешто може да му биде на бебето. Сепак обиди се да се контролираш сите имаме такви периоди, сите понекогаш си плачеме ама тоа да не биде со саати… И бебето осеќа се што осеќаш ти
мене и во чаир и матичната пред пораѓај ми ја мереа 3500-3600 кг. а се роди 3140 јас многу многу на тие мерки не им верувам.
Од еден ден нервози не може да ти е ништо. Инаку познато е дека и бебињата осеќаат исто што и ние па за него биди што можеш појака. На почетокот хормоните ми беа ужас, се на плачење ме тераа и без причина си плачев. Некогаш е ок и да се олесниш, ама за стрес како голем стрес гледај да одбегнеш и да се смируваш колку можеш. Жени со ужасни судбини, психичко и физичко насилство и слично ја поминуваат бременоста и завршуваат со здраво бебе, ама има и случаеви со лоши исходи. Не си прави сега дополнителен со мисли и страв нешто да не му е. Галкај стомак, збори му и ќе биде супер, уште малце имаш биди јака
Ти благодарам ми олесна инаку на почеток само еднаш ми се случи и еве сега неможев да се воздржам уште малку остана едвај го чекам синко мој само мн се испаничив да не му се случи неш
Докторката што ми правеше доплер ми спомна дека ќе ме поврзе со некој доктор во Државна, ама не ја прашав за име зошто во моментот немав намера да го правам зафатот. Кога ќе имам информација ќе споделам.
На бебето нема да му е ништо, но мораш да најдеш начин да се исконтролираш. Мораш да најдеш начин да избегаш од секојдневие, да имаш момент само за себе во тишина.. не знам, разбирам хормони ама рачунај дека може да е полошо после пораѓај.
Здраво, ќе ве замолам за искуства. Имам 8 месечно бебе, и непланирана втора бременост 6та недела? Дали некоја била така многу набрзо после првата бременост повторно бремена? Дали сте продолжиле да доите? Општ совет? Немам помош во смисла на мајка и свекрва па претпоставувам дека ќе ми е ужасно тешко. Загрижена сум и за првото дете и за бебенцето што е на пат и за себе...
За доење ,јас имам скоро 2 годишна ќерка,бремена сум 23 недела,сеуште ја дојам и сакам да продолжам со тандем доење здравје кога ќе дојде бебе, тука кај што сум ми рекоа дека нема никаков проблем ,само дека кај 7-8 месец од бременоста млекото може да смени вкус или да прекрати поради хормоните,па зависи од ќерка ми дали ќе си продолжи или сама ќе прекине,јас сама нема да ја одбијам.
Da prasam dali nekoja od vas do sega ima ispitano feritin... Tuka vo srbija sega edna prijatelka mi spomna bilo ubavo da proveram kolku mi bile rezervite na zelezo. Jas iskreno nemam slusnato za toa.
Najdobro konsultacija so tvojot ginikolog. Imam bratucetka koja ostana bremena dva meseca po prv poragaj i i kazaa da ja odbie vnuka mi. Prvata bremenost i bese rizicna i ne znaea kako ke bide so vtorata bremenost. Ako ti e super bremenosta mislam deka ne e problem da go does malovo. No ako e i malku rizicna ke te sovetuvaat da odbies. Taka znam jas. Zatoa konsultacija so lekar.
Срцки денес бев на преглед бебенце е супер одговара си според мерки дури малку понапредно колку недела дена а јас за разлика од претходните бремености помал си го осеќам стомакот.... ми зеде и микробиолошки брисеви сите 4ри да ми била мирна душичката.. само ми кажа вагинално сум имала габичка валда кандида макмирор ми даде и кажа не било опасно за плодот а јас немам ни чешање ни печење... и как сега да сум мирна....
Kandida ne steti na plodot ic da ne se plasis. Kandida moze da se prenese vo slucaj za vreme na poragaj ako ja imas seuste. Inaku dur si e bebeto vo matkata ne moze da se prenesi. Samo koga ke se spusta niz porodilniot kanal. Kandidata se javuva vo vaginalniot kanal ne se siri na gore. Mnogu trudnici se soocuvaat so kandida. Poradi hormonite. Nemoj da se plasis, koristi sto ti prepisale i toa e bezbedno.
Мене кога ми земаше брисеви првиот пат виде бел исцедок и ми даде макмирор, исто и кај мене се посомнева на кандида. Ги ставав, ама испаднаа чисти брисевите. И да ја има немај гајле, не е опасна. Инаку и јас денес бев на преглед. Полна 35 по менструација. Според мерки на бебе 34. И сеа нели следеше прашање од мене кога влагам девети. По менструација рече за една недела, според бебе за нецели две. Главче надолу. Плацента втор во трет степен. Со калцификати. Според него се е во ред. Мене плацентата малку ме загрижи. Бебе 2380гр. Плодова вода ок. Контрола за 9 дена и почнуваме со цтг здравје. Го прашав дали да одам кај што ќе раѓам, рече рано е. После 20ти јануари. Тогаш би била 38ма.
Моите се 17 мес разлика, кога големото беше 8.5 мес останав трудна, го доев цела бременост и потоа уште 7-8мес тандем, немав никакви проблеми, но се консултирав и со гинеколог (бременоста ми беше уредна) и со педијатар
@Ceneva @Lina-Detelina vi blagodaram милички оти во оваа бременост и од малку паничам... докторот кога го прашав од која недела влегувам во 8ми ми рече од датата на последна менструација... кога ти беше тебе последна менструација