1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.840
    Абе мешиња нормално е па секоја недела ставаат по 200 гр. а некои и повеќе. Затоа и се жалат многу дека во последните недели па и денови стомакот им пука со стрии а до тогаш ништо. Ако некоја се слика како мене:rofl:секоја недела тогаш може да се примети од 31 до 35 недела стомакот е дупло пораснат. Тек допрва ќе е стегнат и кожата нема да е растеглива. Јас се замислив исто, ама чим скоро сите го имаме тој симптом тогаш без гајле. Мене ми е чудно за болката што ја осеќам, како модрица горе под гради, па дали е што нема место или нешто посериозно ќе видам задутре.
    @Lina-Detelina мене постелката ми беше напред на последен преглед пред 4 недели, ама 2 накај 3 степен зрела и никој ништо не ми рече. Чим бебето си расте ваљда не е страшно.

На Снегулк@23 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас не сликам толку често, ама мм вика од вчера ти е многу поголем стомакот. Што значи расте засилено.
    И кај мене последно во книшка Др запишал степен на зрелост 2 во 3 степен за постелката.

На gothchick и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  3. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    47.301
    Исто и јас како тебе, од задутре сум 14та, пред некој ден почнав да чувствувам такви бодежи, како мини грчеви, не знам како да ги опишам, но чудно чувство е.
    Се слушнав вчера со жената што ми ја води бременоста (претпоставувам во превод би му дошло акушерка, не сум во Мк, не сум сигурна), и ми кажа доколку немам јака или непријатна болка која трае/се зголемува или крварење, тогаш нема причина за грижа и е нормално.
    Ми објасни дека било поради ширење на матката, иако се чувствува како да е во вагината. :wasntme:
    И јас се загрижив ептен па се јавив да си проверам, тешко на нив со паничарка како мене. :whew:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.027
    Допаѓања:
    34.851
    Веројатно е нормално и мене ми се има случено и од нигде никаде а и после "накашлување"

5. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.562
    И мене истото ми се случува, без грижа. Најчесто е во сон кога сакам да ги оптегнам нозете, бидејќи спијам на страна и со свиткани нозе. Болката знае да продолжи, како да сум тренирала претходниот ден

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.562
    Мене ми се има случено, многу повеќе во прво тромесечие, сега сум 25 н. и знае понекогаш ама мн поретко. Кај мене бодежите беа како на интервали и исклучиво на левата страна. И јас мислев дека е јајникот, но матичната ми рече дека јајниците сега мируваат, можно е да е од ширење на матката. И ако ми се случува почесто, да зголемам доза на магнезиум

7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    3.513
    Јас отидов со брекстон хикс на доктор и стврднувања на стомак, што ми рекоа дека се нормални ама среќа што отидов зошто вагинално кога ме прегледа се виде дека нешто не е во ред. Во принцип за едно отидов а сосема случајно друго ми најдоа што е неповрзано.
    Јас сум ризична бременост и со серклаж. Една недела претходно на регуларен преглед се беше океј, брисеви чисти, грло затворено. Пап не правев зошто нема потреба да се прави, ако имаш направено 6 месеци пред бременост, особено кај мене што сум со серклаж и со ризична.
    Кога отидов со болките ми рекоа тие се нормални, ама за секој случај ме ставија на цтг и се беше во ред. Ама ете, вагиналното ехо покажа дека грлото е затворено и држи конецот од надворешна страна на цервиксот ама од внатрешна страна има слаџ, инфекција , која мора да се третира со антибиотик (сумамед), и имаше мал фанелинг односно горниот дел од цервиксот почнал да попушта и омекнува и со тоа воденикот да навлегува по малку накај цервикалниот канал. Ова се случува генерално кај жени кои имале третирана матка, односно, серклаж, конизација, киретажа, претходни абортуси. Така ми кажаа, така и прочитав.
    По терапија со сумамед, слаџот е исчистен а фанелингот е намален иако уште го има. Затоа ми е препорачано да мирувам и да станувам само за до вц.
    Има и други жени на форумов на кои истото им се случило. Ако се фати на време не е страшно иако јас во прво време бев преплашена. Сега сум океј, само мора да сум дисциплинирана со мирувањето.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    47.750
    Чај од мајчина душа може да се пие? Знам дека сите хербални не смее, ама не можам да најдам инфо кои може.

9. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.781
    Jasno, jas ne sum na strogo mirivanje, ama od pocetok sum na patoloska imav hematom. Ete i sega mi kazaa so poveke da miruvam, i ke si prodolzam kako do sega. Sekako poveke lezam. Odkolku so se dvizam. I koga se dvizam kako rastrafena sum posle od so poveke miruvam :D

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    И јас кога лежам малку се олабавува. А станата ептен тегне напред. А да ти кажам и во вц вчера цел ден не бев отидена, тек денес, и тоа малку ми олесна.
    Можда требаше појас да си земеме, како поддршка на кичмата и стомакот, поарно ќе беше за нијанса. А вака како расте бебето, стомакот огромен, леле која тежина е ццц.
    Мене постелката ми е напред, осеќам движења ама не можам да издвојам кога се напрчува што е што.
    Колку кг имаш ставено досега? И последно колкаво беше по тежина бебето?
    И кажи ми особено ме интересира, ти де затресува нагло бебето, онака на стомакот да осетиш тресење? Кај мене да, и после почнува да ика.

Последна измена: 7 јануари 2023
  11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас имав среќа иако касно откривме ја извлековме работата барем до денес 4 дена плус, а знам ќе тераме уште. Кај мене многу брзо прогресираше за една вечер и тоа лежев во болница од 19 се отворив 2 прста водењакот веќе беше излезен.

На AniSk, elenaklasik и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  12. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    3.513
    Обично многу бргу оди тоа. Затоа ради претходно искуство јас сега и превентивен серклаж ставив. Ама што читам искуства на жени од секаде, кај повеќето без разлика дали превентивен или како кај тебе итен серклаж, обично држи до крај, или барем пролонгира. Плус во комбинација со мирување ќе биде во ред. Веќе и 7ми месец го тераме така што побезбедни сме секако. Инекции за зреење ќе примаш?

13. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Појасот е добра идеја. За празнициве пооптеретени малку со спремање, шетање и сега не можам да одморам. Дури и кога лежам ми тежи.
    Јас почнав со 63кг, сега имам 74. Ти?
    Во вторникот бев на контрола, според циклус бев 35 полна, а според бебе 34, тешко 2380г. И сега и тоа си се мислам, дали во вторник со полна 36 по цикус, ќе можам да сметам дека влегувам во 9ти?
    Инаку да, се затресува и моево, баш тоа не можам да откријам што му значи.

14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Примив една доза за зреење. Следната за 14 дена ( се надевам ќе ја дочекам) Кај мене проблемот е што ова ми се деси во 29+2 недела каде што не практикуваат да прават серклаж, самото бебе е поголемо па ќе видиме колку ќе издржи.
    Сакав да те прашам како лежиш? На грб само или се вртиш на страна?

15. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    3.513
    Јас за 2 недели прва доза ќе примам. Си бројам денови само. За лежење ми кажаа како ми е удобно така. И полуседната некогаш со испружени нозе. И на страна и на грб лежам. Се понеудобно ми станува па менувам позиции како ми е згодно.

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Звездичка30

Звездичка30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    914
    Јас ја порачав оваа постелнина од Тополино.

Прикачени фајлови:

На Ceneva и АнаМаријаД им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Јас на почеток имав 44 негде, со варирање, зависно како ќе јадев или колку мака ми беше. Сега сум 53 некаде, слабичка со напрчен стомак 15 напред.
    Па да, на праг си на 9ти си, мислам дека можеш така да сметаш.
    А тресењето, читав дека ради нервниот систем неразвиен така правеле. Ако добро разбрав. :wasntme:
    А за икање кај осеќаш? Јас долу, некогаш полево подесно или на средина. И ти вака?

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Zenski dali spiete na grb....Sreken Bozik...Hristos se rodi...

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    1.406
    jas ne spijam na grb se gusam, ne mozam vozduh da zemam 33+3 sum

На Sinooka-1989 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  20. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас не сум многу дебеличка, елегантно пополнета :rofl:. И сестра ми вака качи ама се врати дури и подолу.
    Икање најчесто и јас ниско осеќам долу, највероватно кај што е главчето, а некогаш цел стомак ми го поткрева кога ика.

На Снегулк@23 и elenaklasik им се допаѓа ова.