Ја да, јас на лева не можам да спијам т.е не можам око да склопам никако, на десна страна заспивам, на грб се наоѓам дека спијам кога ќе се разбудам и тоа најчврсто спијам на грб, најодморена сум. Ете требело на лева ама мене не ми е згодно.
За многу години мешиња Овие два дена свекрва ми дојдени кај нас на гости, помош околу јадење, малава малце ја занимаваја ама претерано е темперамента, па приврзана за мене и некако повеќе се уморив со гужви дома одколку сама. Денес до црква, малу на кафе рековме супер е времево ќе паркираме подалеку за да попешачиме.. еве ме едвај се движам, од утре 23 недела. Препони и цели коски кај задников при движење такаа многу ме болат да тоа не е нормално. Сега два магнезиум се напив и ако не се смират тешко спиење вечер. Стомаков и мене ми се стврднува на моменти, сабајле не изгледа како труднива туку како здебелена, овој период од денов ми скока наеднаш и е тврд. Има денови кај што нозеве и прстиве на рацеве ми се супер, некогаш ми се скроз затегнати и потечени. Преглед имам тек на 27ми јануар, не знам за отекување се пие ли нешто или ? Мајка ми по муабет ми вели дека она на мене носела 41 број патики од што и биле потечени нозете.. прстениве со тешко срце да ги вадам уште малце. Иначе јас не сум типична трудница со меше напред, и со првово бев сегде пополнета и тие што не ме знаеа немаа појма дека сум трудна туку дека сум само дебелка хаха
За едното бебе во 10 недела се виде дека е машко, второто не се покажа . На скрининг во 12 недела Димчев ни кажа дека се едно машко едно девојче и на наредните прегледи тоа се повторува. Што ќе излезе на крај ќе видиме .
Мене на прв скрининг, во 13та недела Матичната и порано претпоставуваше, според отчукувања на срцето на бебето ама не беше 100% сигурна.
Не дека ќе те утешам, ама само да ти кажам за отоците да си спремна до крај да ги трпиш, ако имаш и на раце вади одма прстени алки се. Јас почнав да отекувам во 21 недела, само нозете, сега сум веќе во 33 и ниту еден ден не ми спаднале. Се изнакупував патики, чизми по 2, 3 броја поголеми, еве сега и во нив не можам да се облечам. Бев на кардиолог, нефролог, трансфузиолог, се проверија, одговорот беше ист, така сум ги носела бебињата, лежат на бубрези и главни артерии и немало лек. Ако сакаш можеш да провериш ддимери и хемостаза, може и доплер да направиш ако ти препорача др за да си мирна, ама сепак ги сметаат како нормална појава во бременост иако е ненормално неподнослива. Демек за ублажување ќе ти кажат не јади солено, лежи со подигнати нозе, ама еве кај мене нема промена, ни ублажува, ни помага, ништо. Само морав да се помирам дека вака ќе е до крај. Дури и листови зелка ми кажуваа да ставам, ама од тоа ми се влоши уште повеќе. Читав по темиве, обично во лето трудници отекувале од топло, и ваљда тие отоци може да се спуштат со ладни облоги, ама овие кај мене се различни, како топки се прават од внатрешна страна над колената и долу кај глуждовите, а врз стапалата како перничиња, многу грдо и болно.
Јас го прашав матичниот во 16та недела мислам, ако не се лажам. Рече личи на девојче ама беше скриено со нозете и не ми потврди, ми рече на нареден преглед да го видиме пак. Во 20та недела пак ми рече па мислам дека е девојче, според мене. Пак ништо не ми потврди. Во 22 недела во Плодност на скрининг исто ми рекоа изгледа е девојче. Од тогаш не сум препрашала, ама сигурен одговор никој не ми даде. Битно јас си се спремам за девојче, си купив розево, па сега нека е живо и здраво.
Здраво на сите, честит Божиќ! Да се пријавам со досега најнеугодното искуство цела бременост. Последниве две недели многу тешко одам во вц, на секој 2-3 дена и тоа е маки невидени. Денес такви болки ме фатија во долниот дел на стомакот, и стомакот ми се стврдна како топче скоро кај срамната коска, болки по цела карлица, значи цел долен дел кај вагината и анусот шо мислев дека готово сум добила контракции. Се грчев скроз не можев да се движам ниту па да дишам. Бев во маркет кога ми се деси и брзо тргнав накај дома ама и по пат ми се јавуваа, застанав неколку пати да се соземам. Влегов дома да го соберам маж да одиме на ургентно кога добив напон за во вц и со трчање заминав таму. Искрено се испаничив малце пошо по тоа шо читав во породилни напон за во вц не е на арно Пак со маки тешки некако бев во вц и ми се смирија болките. Сега легнав и еве да чукнам во дрво ок е. Зарем може вакви болки да се јават од нередовно одење во вц? Се испаничив и се напив лаксатив пошо осеќам не сум доволно испразнета. Ама многу реални болки беа, ми се зеде умот.
Здраво девојки да го поставам и тука прашањето бидејќи не знам за каде е, 25 недела сум и веќе месец дена па можеби и подолго при дишење, најчесто кога легам и мирувам како да ми хрчи во белите дробови при земање воздух. Дали на нелој му се случило вакво нешто почнува да ме фаќа некоја паника да немам нешто на белите дробови или слично
Јас нели на одмор си дојдов, со надеж дека ќе се социјализирам малце, ќе излезам ќе се подружам, ама ништо од тоа Мислам денски ќе излезам на кафе, ќе се промаам малце ама после пладне веќе сум неспособна, многу тешко ми стана оваа недела, секој одминат ден ми тежи се повеќе стомаков, немам сила ни да одам некогаш. Дете смени позиција изгледа, сега горе ми се пикна и дишењето ептен тешко ми оди, два залак од нешто и пуна сум мислиш ќе испуштам душа со дишењево, ме болат колкови од лежење на страна, на грб не бива веќе се гушам, сега веќе можам да речам да тешко ми е што сум бремена, цела ноќ стенкам, се вртам, маж ми го жалам што ни одмор ќе виде со мене ни ништо. Времево деновиве сон, створено за шетање али кој си го бива, мене само ми се лежи
Кога одам на работа се изморувам од работа, кога одам на гости се изморувам од седење и шетање, кога сум дома само ми се спие како ненаспиена ,...и нема погодување... денеска кај свекрва на гости ем и таму полегнав малку, од таму на саат два отидовме и кај пријатели на госте и сега страшно изморена се осеќам како од копање да се враќам. Пишам ова и гасам се од тел и ќе се обидам да заспам со надеж утре со нови сили и одморена, бидејќи уште утре слободен ден од понеделник пак работа... лека ноќ мешиња
Bev 12+6 na eho mi rece masko ama kako so rezerva, a posle rezultatot od prenatalniot test mi potvrdi deka e masko. Inaku eve me 20 ta nedela nekna koga bev doktorot ovde vo srbija, deka prv pat otidov tuka na lekar, me prasa dali mi kazale, devojce li e, deka nemozese da fati ubavo, ama posle ubavo vide deka e masko. I mi rece nifty pro nema nikogas da zgresi, a nie doktorite mozeme ako ne se pokazi ubavo. Se zavisi bebe kako e namesteno i dali saka da se pokazi.
Нормални ли се менструални болки? 35та недела сум, стврднувања имам ама не се толку чести, деновиве имам менструални болки. И од време на време кичма знае да ме фати периодично. Да не е знак дека бебе за брзо ќе излегува? Пред недела фена на ЦТГ не покажа никакви контракци, ама неделава сум на нов преглед сигурно пак ќе правиме ЦТГ, чисто се сомневам дека нема да покаже…
Јас спијам полуседната на грб, со едно 4 перноци поставени зад мене. Така ми е најзгодно зашто ме болат бутовите а и некако ми тежи и смета стомакот за на страна.
07.01 Дојде на свет мојот тврдоглав дечко Си завршив на царски не се отварав 42ра недела .. али со овие дебели образи .. вредеше секоја минута чекање. На сите посакувам ваква радост!