Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Штом поминуваат не се опасни. И јас сум 35+6 по циклус, бебето е поназад за нецела недела или па покасно се има зачнато, не знам:?:
    Болки, боцкања, грчеви, стврднувања веќе се имам. Ако се краткотрајни и не се повторуваат не им се плашам.
    Сабајлево на пример, во 4 ме фати една болка како менструална мислев ау готово е, ама помина и не се повтори.

На sweet.woman и Shekjerna им се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас ги користев пред две недели. Пиев антибиотик заради воспалена града и ми ги даде и овие матичниот да ги ставам.

3. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    2.629
    Fala ti, ke proveram vo nekoja od aptekite.

4. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Не можам да сфатам како воопшто да разликувам бракстон од менување позиција на бебињава. Стомакот веќе две недели ми е цело време камен тврд, буквално како лубеница и болен на допир околу папок и доле ниско, вртење во кревет е како со ножеви да ме сечат. 32/33 недела сум, на моменти, особено рано сабајле и навечер ќе се испакне од некоја страна и осеќам главче, газе, ноџе, раче, ама не е толку многу болно, само непријатно додека се спушти. Некогаш ми се укочува и цела нога и се шири болка накај кичма, ама тоа поретко. Менструални болки си имам цело време од 28ма навака и ги игнорирам. Сега ме фати страв да не се случува нешто, а јас да не осетам и реагирам на време, затоа што сум отрпната од претходни преболни циклуси. За цтг ми рекоа од следна недела ќе почнеме, кога ќе бидам полна 34та.

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    280
    Секој ден некаква нова болка. Баш иста недела и денови сме хаха мило ми е

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.841
    Да дојдам со извештај зошто едвај ја дочекав контролава. Бебе е добро, 4 дена поназад и е 2800гр:inlove:. Лиценце криеше со раце срамежлива на мајка и:$. Скоро се е останато исто, положба надоле е со главче, вода има, постелката 2/3 степен. Ми го прекина утрогестанот и б6, само со магнезиум и фемибион да продолжам. Ми зема 2 бриса надворешен и внатрешен од вагина, цервикс не.
    Е сега 2 пати и спомнав и побарав да мери цервикс, ме праша последен пат колку ми бил во 32 недела (30мм) и ми рече нема потреба веќе да се мери и да се намалил не ништо страшно веќе и да се породам. А од друга страна ме остави на мирување уште една недела барем. Колку побрзо сум почнела да се раздвижувам толку побрзо можно е да се породам. И дека бебушка е поназад малце ми рече да почекам уште недела дена бар да е порасната за 36 недела.
    Тоа што се плашев и пишував тука дека помалце е активна нормално било. За испакнувањата на стомакот без грчеви ми рече дека се тегнела а ако има и како грчење тогаш е лажна контракција што е најнормална.
    Од наредна недела сум на цтг, гак:worried: многу емотивно ми помина прегледов, дека последен кај неа и што све ме чека ми даваа совети и ме удри уште толку реалноста, помина стравот за предвремено сега иде за пораѓај. Врски немам така да рандом ќе одам и на цтг и на пораѓај.
    Јас од симптоми имам боцкања долу како внатрешен дел од цервикс, како со игла да ме боцка нешто, стврднувања и бракстон, кога мрда со главата дека е долу ме боли и болки во цело тело од лежење.

@Lina-Detelina нормално е она стврднување, им се намалува и плодовата вода внатре ги осеќаме бебињата нема вода да пливкаат па да е секаде меко. Не е контракција, од самото бебе е. И секое боцкање, трнење, колкови болење, карлица и тие таквите болкички биле нормални. Ако го нема ич бебето цел ден, менструални болки на интервали без разлика дали на саат време или на 5 минути и исцедок во боја и густ е за на лекар. Се друго било нормално според матичнава бебе големо, тело се спрема и ништо да не сме се плашеле ако не е од наведеното.

На 0ли, Rtulka, Lina-Detelina и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    1.904
    21+4 se, mi pocnaa menstrualni bolki od vreme na vreme, dosega gi nemav. Dali e normalno?

8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.142
    Исто. Не верувам да се брекстон, бидејќи кај мене јасно се осеќа дека бебе мрдка, се пупчи некој дел од стомакто како планина, па се префрла на друга страна итн. Болно е затоа што е затегнато премногу. Но тие породилни болки немаат врска со овие, не се плаши не можеш да не осетиш.
    Ве читам повеќето сте во грч да го наречам, јас па толку сум искулирана, секоја промена и случување ми е нормално. Со првото терав до 40+, си викам и со ова така ќе биде. А како само би сакала да се олеснам во 38+ :tmi:

На AniSk, Tess36 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Да, точно ме прочита, баш сум во грч и не знам што ми стана, ваљда премногу време сама и само мислам и анализирам. А на почеток викав ехее, да стигнам до 30та и ќе олабавам после ќе ми биде полесно, ама како што поминуваат деновиве се позгрчена и поуплашена сум, секое симптомче ме вади од памет. Ова лежењево ептен удира на психа. Апсурдно е дури, знам дека секоја жена го поминала и ќе го помине, ама додека помине неподнослива си сум.

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.142
    Прва бременост? Знам дека е тешко лежењето, јас лежев една недела и се поболев. Но и одењето на работа е тешко во трето тромесечие. Обиди се да смириш, не анализирај се што се случува, секако не можеш да влијаеш на промена. Ти го правиш најдоброто што можеш за твојата бременост, имај верба во докторите. Недај боже да е нешто алармантно сама ќе осетиш и ќе одиш на лекар, па и во тој случај ќе бидеш во добри раце и се ќе се среди. Јас бирам да сум смирена, да уживам колку што можам, знам дека се ќе биде во ред, ќе биде како што е пишано :hug: Знам дека ако си правам стресови, само ќе наштетам и на бебето и на себе. Затоа гледам да бидам опуштена, и да спремам сила за тоа што ме чека после :)

На 1209, sweet.woman и Tess36 им се допаѓа ова.
  11. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Те чекав да пишеш, мило ми е што сте добри и напредувате. Колку си денес?
    Е сеа со исцедоков, си го имам јас цело време бел, густ, сигурно не мислела за него дека е за на лекар.

12. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.761
    Допаѓања:
    5.595
    Јас ги земам воглавном поради тоа шо пијам мултивитамини и во нив има железо. А сеа го проверив железото, и покрај секојдневно земање на витамините и добра исхрана железото ми е во слободен пад.

На Sofi.ja и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  13. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.841
    35+5 сум.
    Нее, таков и јас имам. За чепот да не е она мислеше. Отвори на гугл да видиш одприлика. Мада и чим ќе има промена ќе знаеш, нема да е ист како сега. Она не ми опиша детално, ваљда пошто кај сите е различен (читам им бил со крв, кафеав, како конец), само ми кажа боја и густ како мрсул:D. А не ми спомна и за плодова ако видам да одам на лекар, ама тоа ваљда секој го знае па затоа:D
    Цело време си имам чувство дека ќе е порано, а мм вика епа за инат ќе те држи до 42:rofl:

14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Ти благодарам на советите, ќе пробувам да се фокусирам на тоа кога ќе дојдат бебињата, не на тоа додека дојдат . Инаку прва бременост да, на стари години, и тоа со многу стресови од почеток, првин ми кажаа мирување после трансфер до тест, па по срцева реакција мислев ќе си се вратам на работа да тргнам мисли ама искрварив и крварев константно до второ тромесечие, па си останав на строго лежење цел тој период, а и отпосле препораката од докторите беше и цела бременост да си ја лежам поради други компликации. И така сама дома, маж работи по 20 саати, немам роднини во близина, сите другарки си поминаа школски бремености уште пред 10 години и не можат ни да ме советуваат, ниту па имаат време со по 2-3 деца. И така, психата отиде. Сега ќе се зафатам со припреми на собата, перење, пеглање, ден за ден колку што можам, па ваљда ќе ми се тргнат мислите и фокусот.

На Nala37, Rtulka и sweet.woman им се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.463
    Допаѓања:
    3.516
    Многу поминало, малку останало. На крај најтешко поминува времето ама ќе си најдеш занимација и ќе помине. Мисли на двете бебулиња што уште малку ќе си ги гушкаш :hug:

На Tess36 и Rtulka им се допаѓа ова.
  16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    и јас сум отприлика исто пијам магнезиум и сега почнав да пијам Фоливит Феро за хгб
    Гледам колку можам здраво да јадам и со првата бременост бев исто

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.134
    Допаѓања:
    22.338
    Што мислите за резултатов од д димери и хемостаза? Мене ми се чини во ред.

Прикачени фајлови:

На Thinkerbell. и Тина 36 им се допаѓа ова.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Баш така, само уште малку и после се ќе се заборави. Денес си најдов занимација, еве веќе со саати сечам етикети, отпакувам, и делам кое со кое ќе се пере, богами ќе имам занимација за цела недела

На Thinkerbell., Nala37, Proletno и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.785
    И мене ми треба мислење за резултатите 19+ сум,тука најактивни сме :doh:

Прикачени фајлови:

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    26.981
    Јас обично сум скарана со овошјето.. сега ќе каснам еднаш во денот киви, мандарини,калинка друго стварно не можам. А за ручек, па исто како и секогаш, манџички, мевце, ориз. Ми дадоа едни пренетални во аптека, мислам душата ми смрдеше од нив какви беа гадни. Сега нешто благо ми се пријадува повеќее, само вртам околу елка да чапнам нешто без да ме види малава :worried::rofl:

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.