Истооо, не трпам гужви и ме нервира се расфрлено по дуќани како што оставаат. На почеток запнав, обично после преглед ќе влезам негде на 2 минути, чисто да ги опипам материјалите какви се, уплав имам од лоши ткаенини. Ама сега кога ги научивме кои се добри, ич нема потреба, фала им што постојат па вака од кревет да си нарачуваме.
@Sofi.ja, @0ли бев убедена дека е неопходна и деќа морам да купам. Но Логично ми звучи и ова што го кажувате. Ако дојам успешно и ако осетам потреба можам и после да земам. Фала ви
Мене последниов пат за една недела од 42 на 30 ми се скрати и се исплашив,викам и сега што ке правиме,вика ништо де тоа не е страшно као во граници на нормала е. Е јас сум на лежење само до вц станувам заради плацентата ниска,а за ми даде утрогестан само и рече мирување. 24+1 сум денес,ова пред две три недели негде беше. Сега ке видам на контрола што е како е.
Мене па од Генц ми рекоа дека тие сетовите за новороденчиња имаат два пара облека као,еден пар е 56ка еден пар е 50ка.
Јас нарачав на Георге бодиња еден куп и од 0-3 и од 3-6 и ромпери,ама од една страна на фб што имаат облека на Георге,премекички се и многу убави.
Еј истото го имам и јас и кебенце плус. Мене ми се свиѓа се супер ама 56ка е и ми изгледа големо и затоа решив и 50ка да земам па кога ке се роди ке видиме што ке му облечеме
Dak baby shop да не е? @Tess36 ми ја кажа страна, две поназад и одма си нарачав и јас. Нешто ситно за почеток па ќе видиме.
Здраво на сите, пред една недела кога бев 8. недела + 4 дена, матичната ми препиша Дабростон оти ми рече дека плодот ми бил малку спуштен подолу, една на ден, ми рече дека е чисто превентивно за задршка на плодот. Бешиката беше матна (а месец дена пред да дознаам дека сум трудна бев кај неа на преглед, бешиката беше океј). Ми рече да одам да направам проверка на урината. Пијам Дабростон една недела, денес забележав една мала, но бледо кафеава дамка на гаќите. Еве што викаат резултатите од урината, ги вметнувам во атач. На ехо сум за 5 дена, ми рече тогаш да ги носам резултатите, ама некако испаничив ептен не знам дали да кревам аларм и да се обидам да закажам термин, ако не кај нејзе, за второ мислење уште утре...Имам ли простор за грижа? Прва бременост ми е, не знам што да правам
Јас би ти препорачала да си направиш и уринокултура па да се исклучи таа можност да имаш бактерија. Јас се мачам од почеток со бактерија и тоа во многу голема концентрација е,а на обичната урина вака ко тебе што ти е испитано негативно ми е на бактерии. Мислам дека паметно е сите трудници да испитаат уринокултура безразлика дали ке покаже дека има индикации на обичното испитување урина.
Здраво, досега се боцкав со Инхикса, заменските за клексан, а денеска најдов Фраксипарин. Дали и нив можам да ги боцкам во нога, зошто подолго време не се боцкам во стомак бидејќи сум 27 недела?
Ама фраксипарин е друга генерика. Ако треба да рефундираш и во извештајот ти пишува еноксипарин дека треба да примаш може да ти прават проблем во фондот. Плус и дозирањето незнам дали е исто
Мене негде во 14та недела ми го измерија цервиксот 2.6мм и ми направи матичната контролни брисеви пред да ми закаже за серклаж, испаднав позитивна на уреаплазма и освен антибиотик за третирање на инфекцијата ми даде терапија 2х200 мг утрогестан, магнезиум, ферона и строго мирување. На последниот преглед пред недела дена (18гн) ми го измери цервиксот и беше 4 мм, така да не се плаши ќе се среди се. Мешиња јас имам друго прашање. Кога почнавте да купувате од алишта, количка, креветче за бебињата? Поради горенаведеното мене ми беше страв да купам една цуцла, ама имам втор скрининг во понеделник и си мислам дека можам да земам нешто од облека ако помине се добро, ќе бидам 20+.
Se slozuvam za ova jas proveruvam redovno i urinokultura samo radi tie raboti, ne sekoj mesec ama sekoj vtor urinokultura pod obaveza. @Shaya Utre prvo urinokultura da si napravis da se vidi sto bakterija e oti vaka nisto ne ti znaci. Sekako ke te prati da napravis prvo pred da ti dade terapija. A nema sto da cekas taa da te prati napravi si sama, da ne gubis vreme.
Фала ти за споделеното искуство. Сега баш гледав уште на најпрвиот преглед, друг Др., не матичната, ми го измери во 6 недела и ми беше 31мм. Рече ова е океј јас не форсирам подолго грло. Реално од тогаш мене не ми е скратено, туку исто. Муабетот ми е не е веќе скратен цервикс, туку ако веќе има проблем тоа е од старт, а не скратен. А за брисеви треба баш во понеделник резултат и ќе видам. Правев и уринокултура и тоа утре ќе стигнат рез, па многу појасни ќе бидат работите следниве неколку дена.
Се согласувам, и јас би препорачала со урината што ја носите, да кажете и уринокултура да ви направат. На последната обична проверка на урина немаше во резултатот бактерија, а уринокултурата покажа дека имам, ја фатив 100.000. Во бременост обавезно секој месец покрај крвна слика и урина, барам и уринокултура да ми направат.
Да најпаметно е така. Мене замисли негативно на бактерии а на уринокултурата бактеријава што ја влечам со месеци во концентрација од 1милион,па со катетар ми земаа мокрача да се докаже дека стварно ја имам,и стварно ја имав и таму. Нема играчка со бактерииве дефинитивно,подобро на време да се испита и да се открие ако има нешто.
Кажа дека си утре на второ мислење, ако тоа е доктор на кој што повеќе му веруваш од матичната сите прашања што си ги имаш ќе му ги поставиш и ќе си смириш ум, дотогаш гали меше