Tezinata im e super, prasanjeto mi bese za vtorovo sega zasto neli spodeluvavme deka se so napredna tezina, za moeto veke celo vreme go vodat 2 nedeli ponapred, prasuvav kolku ti bese otstapkata za da znam jas sto da ocekuvam. Moeto vo 34+ ja izmerija 3000gr,pa si velam ako me porodat vo 36+ barem tolku da se rodi (zboruvam ako se vodam po ehoto).
Шарени чаршавчиња со ластик имам земано од Ваикики и Mothercare (не постои веќе). Еднобојни од Памук пале и Стружанка. Непропустливи мушами од Памук пале и Стружанка. Душек од Симпо.
Душеците од Симпо најмногу ги фалат. Планирав за постелнина и непропустлив чаршаф да видам во Стружанка, Тетекс и Памук Пале, а со сигурност знам дека такви чаршафи имаше и во бебе хоум на Vibboo.
Јас тука само да потврдам за Noveexpert, досега најпогодена колекција ми е, пред бременост ми се правеа многу често акни, ја открив случајно, се смири лицето, а сега во бременост ниту една не ми се направила, ама уште си ја користам затоа што само за таа колекција прочитав чисти мислења. Е на тело многу ми се исуши кожата, од веледата за стрии ми се правеше осип страшен и докторката ми кажа само Биодерма Атодерм крем, па со неа мачкам цело тело и стомак и ок сум веќе месец дена. Некогаш е многу прост лек, ама треба да се погоди.
На контролите во болница веќе ми се појавија други проблеми и веќе не се замараа со мерки, гледаа да избуткам колку може повеќе. Гледам мереле само неколку параметри веројатно само да следат дека нема застој во напредок и толку е +некој ден циклус, ама тежина не гледам дека мереле. Како што ти пишала и Оли веќе во поодмината многу често мерките на тежина на ехо отстапуваат од реалната тежина, некаде повеќе/помалку.
Од Бебе Хоум купувам со ластик. Јас би ти препорачала под чаршав да ставиш од оние што се подлоги како за пресоблекување, во делот каде што му е газето. Да не ставаш мушама под постелнина. Многу ќе се поти бебето ако директно под чаршав има мушама, ако е водоотпорен чаршавот или ако е душекот со водоотпорна навлака.
Препораките се да има само чаршаф на ластик. Без плетенки и оградици. А најубаво е да си ставиш од подлогите за пресоблекување под чаршафот. Кај мене е така, само уште да сака да спие во креветчето.
Супер што е сѐ добро. Добра е и тежината. А за цтг, долната линија е за матката, а таму горната е срцето на бебето, гледај кај пулсот пишува 150. Мирно е цтг, со тек тук по некоја минимална болка. Моето вакво беше во 31ва недела. Докторот ми сугерираше да одам почесто на цтг, ама поминаа три недели, ич не отидов. Не можев да се штрекам додатно, ако осетев болки нешто нелагодно, сигурно ќе одев. А тој дека ептен внимателен сакаше да следи Туку да те прашам, дали си поспана? И столицата каква ти е? За постелнина со чаршав со ластик нарачав од fairytale_bedding види на инстаграм и една друга од локо кроко. Душек имам од bebe home од пред 3 години, убав е, тврд и рамен, некаде дебелина 12 13 цм. За непропустлива подлога јас не сум за, иако исто така на почеток зедов ама многу кратко ја ставав. Прво, бебето е малечко, колку може да измокри и да ја натопи? Еве не знам, можеби може, ама секако на почеток почесто му се менува пелената. Потоа, нејќам бидејќи сѐ што е непропостливо во себе сигурно содржи недобри или поштетни состојки и материјали. Стави си дупли чаршав или чаршавот па врз него некое пократко чаршавче кое почесто ќе го менуваш, добро оптегнато. И плус, мислам дека за поголемки дечиња веројатно повеќе се потребни, ама пак ќе речам ради материјалот не би. А и шушка многу во вртење. А за оградички, јас сум повеќе за нив, оние како тенки мекани што се заврзуваат за креветчето од повеќе страни. Ем штитат од студ ем се потенки и од повеќе страни. Плетенките се поголеми, и стварно не знам што функција имаат.
А оваа во средина, АФМ се движењата на бебето? Кај што има промени во контракциите има и во работата на срцето, тоа е нормално така? Поспана сум секогаш, освен кога ќе легнам да спијам. Тогаш ми се активираат мислите. Столицата ми е нормална сега. Вчера 3 пати бев, си реков да не почнува процесот пред пораѓај. Ама не знам, изглеа до храната нешто беше.
Само да пријавам апдејт, другиов доктор измери 40мм цервикс и ми вика ти си супер немаш никаква мака... е сега веќе не знам дали да барам трето мислење за да најдам нзс. Хахах
Денес со болки во кичма и долу под стомак, не се конкретно менструални туку како болен грч осеќам и се препотувам. Не се на интервали затоа ваљда не паничам, ама што може да е, цтг дури во среда (преместено од понеделник зошто сменив болница) 36+1 Ќе се осетат вистинските нели
Mila site razlicno gledaat, i jas sum na dva uma sega, vo srbija doktorot mi vika gledam promena sekretalno vo cerviks, ovde vo mk sto odam kaj onaa radi bolovanjeto i kazav za toa sto mi vide doktorot da vidi i taa veli jas nisto ne gledam se e ok. Ama sega sum na vtor skrining na 20 ti i ke si pocekam do togas da vidam sk sto ke mi kazi doktorot. Toa ke mi bide treto mislenje.
Според мене прво рано е измерен цервикс, но секој доктор свој принцип. Мене прв пат ми измери во 16та недела 32мм, па според членките тука и тоа беше рано мерење и безпотребно кревање паника. Па до негде и така испадна. Мене кога ми го измери 32мм, ми кажа само да продолжам со дабростонот, што и предходно ги земав и ми закажа преглед дури по еден месец. Не ми ни спомна мирување или поскоро контрола или серклаж. Јас нормално тој месец паничев и препрашував по други доктори и тука на форумов, ама по еден месец на скрининг ми измерија цервикс 42мм, а кај матичниот до ден денес, според неговото ехо е 33мм цело време. Значи некогаш има разлика и од ехо до ехо. Мислам дека немаш простор за паника, плус денес ти е измерен 4цм, тоа е одлична должина.
bombaciio,lunaknit_mk,merinochoice на инстаграм имаш убави чаршафи и плетенки прават по димензија и боја по желба.
Јас да се пофалам да кажам како решив работа со запекот. Пробано ми е се и со сливи и со семиња и со чепчиња и со што не. Магнезиум директ со б комплекс. За ова знаев уште пред да бидам бремена го пиев и ми правеше некогаш течни столици. Во бременоста незнам зашто сменив на Магнетранс. Си купив прееска од овој што си го пиев порано и се напив едно кесиче. Сум се олеснила конечно добро после незнам колку време. Сите што се мачите со запек да си пробате обавезно. Еве кој магнезиум е иначе.
Zdravo Porodena sum prirodbo pred tocno 3 nedeli seuste slabo krvaram no vcera bev kaj maticnata, na eho vide deka seuste ima od placentata pa mi dade upat za vo chair . Nekoja od vas so slucno iskustvo dali ke bide kiretaza ili mi spomna maticnata inekcii? Jas mislev deka e normalno do 40 dena da se cisti i da krvaram....
Па не би се согласила дека е рано тоа. Многу зависи од претходна историја и од моментална состојба и тек на бременоста. Кај мене имаше индикации уште од 13та недела да се мери на пример. Кај регуларна бременост без претходна историја може и подоцна.
Само да потенцирам уште еднаш дека никакви огради и плетенки не се препорачуваат во креветчето со бебето. Нема да постирам видеа на темава, но секој нека си изгугла какви се последиците на такви додатоци. Впрочем во САД е донесена тотална забрана за нивна продажба. На бебето нема да му дува ако е добро облечено, но ризиците од овие додатоци не се воопшто за занемарување.