Nemoj mnogu google ova ona meene edna babicka od komsii mi go pogodi terminot samo, ona bila babica porano i rece deka se racunalo od posledna menstruacija +7 dena, ne se sekjiraj jas se porodiv 42, odnosno 41+0... Samo sto vlegov vo 42 ustvari... Bebeto mi bese namaceno, ama od drugi pricini zatoa sto bese 4400, a jas ne se otvarav. Poubavo od prorodno nema znaci, mora toa da se dozivee... So provokacii ne ti spomnale? Mene niednas ne mi spomnaa carski iako imav i namalena plodova voda... Edit: neznam kako e vo GAK zaso mislam deka procitav tamu kje se poragjas, no vo Cair bas im bese gajle sto sum 40+, 10 dena po nekoe pisano pravilo moralo da se ceka ako e se vo red, ako krvaris, pukne vodenjak, e samo togas imaat pravo da te zemat za poragjanje
Во ГАК ми кажа др. Дабески дека чекале отприлика недела дена после 40 недела....е сеа као провокации сите жени избегавале...искрено не знам зашто, ова ми е прво дете па не сум искусна. Сите преферирале царски. Јас сум мноооогу за природен пораѓај, сметам дека можам и навистина го посакувам тоа искуство во животов. Е сеа ја си се грижам, али ќе покушам да си се смирам и да си одам редовно на прегледи и да си барам соодветно решение, а тоа да е најдобро за моето бебче зашто тоооолку многу сакам да ја видам <3 Многу фала за советите и позитивната енергија, ептен ми значи
Искористи го времево, шетај што повеќе, јас мислам и тоа многу ми помогна... а провокации и јас ич не сакав, бидејки може да не ти помогнат а да го измачат бебето... Значи ако се одлучев гак и јас сега царски ке бев породена јас дента кога ме задржаа си бев до црква дури од што ми беше мака, си се измив од една чешма со света вода и дури и мешко го намачкав иако не сум ни голем верник... И кога ме задржаа само мислев ајде болки каде сте... И оп од нигде никаде почнаа контракции, дури не ми се веруваше иако бев на цтг уклучена и болките од одма беа на 4 мин ајде со лесно, знам како ти е и јас патев по форумов, едно 3, 4 мајки се породија пред мене хаха
Јас се породив пред 10,5месеци на ГАК во 41 г.н. со провокации. Значи прво они се ќе направат за да можеш природно да се породиш, што е многу подобро дефинитивно, а ако веќе не можеш да се отвориш или има некој друг проблем е тогаш ќе те земат царски. Со лесно и дај Боже природно да си се породиш со или без провокација зошто каде каде е поубаво од царски
Девојки, ама дееен имав... Бев на цтг и ехо преглед испадна и вагинален згора на се. Ај што се изначекав (зашто на приватно), ај што беше цел ден спарно и не можев да дишам, нема знаци дека ќе раѓам за брзо. Прво гледање на екранот - главчето и докторот вика машала... Големко главче... Е супер реков, и така сум цела во стравови сеа уште големо бебе, па како ќе се издржи? Плодова вода на долна граница, престилка зрела, контракција само една во 45 минути и отворена еден прст (што и да значи тоа). Епа сега што да правам? Епа ќе си одиш од понеделник на Гинекологија и таму ќе те следат. И јас закажав за утре. Да видам што ќе ми речат. Не знам од што ме фаќа паника повеќе. Од породување или од надносување. Утре краен термин ми е. Не дека имам некоја голема мака. Само болка во срамната коска (неподнослива е ноќе). А можам да терам вака. За мене не е проблем, ама... Инаку и кафеав исцедок или нешто како застарена крв кога си дојдов дома. Ама, не се загрижив. Сигурно од вагиналниот е си реков. Овде имам прочитано дека на повеќето од вас им се случило. Катастрофа сум. Тажно се чувствувам, не ми е јасно зошто... Што да правам??? Единствено volsebna ме израдува. Баш ми е мило!
@volsebna цеститки мила, да сте живи и здрави сите заедно, многу се израдував за тебе. Кога ќе имаш време ќе ни пишеш како помина царскиот и други детали пред и по него.
Остани храбра @SpangeBob. Цела бременост летнува некако, ама крајов верувам дека како вечност се чини. Како последен испит на фак. Оној најтешкиот за кој немаме воопшто енергија а знаеме дека сме на само чекор од наградата....во случајов највредното и најскапоценото што постои, нашето бебче. Ние ја монтиравме количката. си ја гледам и будна сонувам
Драга ти барем си отворена еден прст. Ја ништо. Нула. Мислам денеска сите бродови ми потонаа. Утре идам на ГАК, нешто со плодовата вода се секирам нон стоп, зашто ја има многу малку....А јас сум 40+2. И не се секирај, супер што си оди како што треба кај тебе, би требало да си родиш супер и на време. Јас само се молам да ми дадат провокација или да ме задржат....се плашам од надносувањево, иако многу мајки тука ни велат да не се плашиме. Некако нешто внатре ми кажува поинаку. Утре со среќа, само смирено....Јас само си правам муабет со мешето и му викам дека е време да се запознаеме
Оф душичка. И јас си правам муабет со меше, ама само онака. Страв ми е да му споменам дека ќе се запознаеме. Чудно ми е. Колку е чудно мајчинството. Уште незапознаени, а јас се грижам толку за него...
А труднички зошто се плашите од надносување? Терминот кој го имате е одреден со денот на последната менструација, не секој забремени школски. бебето ќе излезе кога е спремно. Ќе ве следат доктори, и плодова вода и се, ако сметаат дека не треба бебето да биде веќе внатре тогаш ќе реагираат. Јас го поминав мојот термин со првото, 7 дена. Ама се му беше во ред внатре. Меѓутоа ете по некое правило се водат тие доктори и кај ќе ме чекаат мене толку денови да ли и како ќе се отворам и ми дадоја провокација, што се вика да ме симнат од дневниот ред. А сум убедена дека ако почекав и се спротиставив за некој ден ќе добиев природни болки. И убедена сум дека покасно и останав бремена, бидејќи од кломифенот ми беше поместен циклусот. Ама сепак ем прво бебе, и самата бев несигурна што и како, ама сега со второто ако се е во ред и плодова вода и постелката, ќе си чекам да дојде време.
@Sky-butterfly знам дека сосема си во право, исто како и @mariz i @Rabbit кои претходно ме советуваа....Морам да си се соберам фино и да си мислам како што кажавте. Јас можеби звучам глупаво, али не се плашам од пораѓај - едвај чекам да ми се деси. Се плашам само бебево да не му стани нешто оти нели седи подолго во мешето. Премногу читам лоши приказни на мајки кои имале некој таков проблем....Инаку носам девојче од 4 и нешто кг, голема она, сонце мое, една мала, која прета толку силно што воздух губам од неа и едвај чекам очите да и ги видам мојата Андреа. И мои драги, да ви заблагодарам што сте тука, толку ми значат вашите зборови. Имам чувство дека само ние си се разбираме, иако не се знаеме. Добра ви ноќ
Od vaginalniot pregled ti e iscedokot,nemoj da se cudis i crvena krv da ti protece, inaku gotova si za den, dva, tri najvekje kje ragjas ti pomognale malku doktorite so vaginalniot pregled
@Galicka те следат докторите, нема да му стане ништо на бебето. И не се грижи за намалена плодова вода, пред крај е нормално да се намалува, како што бебето го исполнува просторот, не е добро да е заматена, е тогаш ќе реагираат докторите веднаш. Убаво и е во мешето на мама, а ти си нетрпелива знам. Ајдеее колку помина, уште многу малку ти остана.
Како знаеш мила? Тебе ли пред да се породиш ти течеше такво нешто? Велиш има врска и прегледот? Е многу ме болеше да бидам искрена! Затоа и малку повеќе се исплашив.
@Galicka uzivaj so mesko uste malku, posle doagjaat pogolemi maki, no slatki maki... Kje se druzime vo kategorija BEBE so muabeti za neprospieni nokji galkaj go mesko, veruvam deka kje bide za brzo i kaj tebe... So lesno na site idni mamicki
Pa jas bev so nadminat termin mislam deka bev 40+2 i bev vo Cair na pregled i prv pat vaginalno me pregledaa, ama deka dolgo grlo na matkata imam koga mi pikna rakaaaaa toj.. si otidov doma i krv na gakjite... Sledniot den pak krv, bev pak na ctg ama nemase kontrakcii... tek posle 3 dena se porodiv
Abe neznam za iscedokov sto pisuvate, zosto jas prethidniot den pred da se porodam bev na pregled nekade okolu 19 h. Sabajleto koga stanav gledam kafen iscedok so ligava materija i vikam ili e cepot ili od pregledot. Cek den na lekar edno ctg pa beba uspana, pa jadev blago pa pak ctg i mi vikaat za 4 dena kontrola. Koga mene vecerta vo 6 me fatija bolki a utredenta se porodiv. Taka da ne se sekirajte ako e cepot ke si pocnat bolkite. Samo pazete ako ima sveza crvena zar krv odma na lekar odma letate, ako e kafena ili rozeva nema mesto za panika.so lesno na siteee
Ајде спангибоб повлекувај ногс. И галичка исто..штом си боб еден прст отворена ке се оѕвориш овие денови и породиш со лесно нека е...