Срц истоко нас големите.... Облечена сум во пижами се покривам со ќебе. Бебето е во шпихозни покриено со ќебе. Не е во вреќа.
Јас кај шо живеам дома спијат со отворени прозорци и на зима А соба на новороденче обично држат од 16-18 степени. 22 тука е мисловна именка, топлотен бран.
Mozebi e pozdravo na poladno ama klimata jas ic ne ja odobruvam dur se spie. Freonot e dosta steten i ne bi spiela nikogas so pustena klima. Toa e moe mislenje.
Син ми сега е голем. Со кебе се открива и спие само по пижами. Јас сум со две кебиња, татко му со едно. За бебиња има ризик од гушење, може да го префрлат врз глава кебето. Може на 1 месец не, ама по 2-3 и те како. Затоа и ако е кебе, само под пазиви и раце над кебе. Не е исто на север, каде и во лето се температурите до 20, и кај нас што преку лето е 45 надвор. Сум гледала интервјуа и интервјуа за вакви ригорозни мерки и бенефити, ама не прифаќам такви екстреми за мене и дете. Која е разлика ако цел ден дува клима, бебе секако е будно по 15 мин на 3 часа, и ако ноќе ка гасам и се гушиме? Летото кога се роди син ми беше пеколно жешко.
Ако ти излегува фреон, не е помалку штетно ако си будна, нема врска дали спиеш. Излегува дека посекако дишеш фреон, само не во спиење бидејќи ја гасиш.
Pa jas pustam klima povremeno i preku den letno vreme, mene licno mi smeta koga raboti non stop. Mozebi ne e tolku mnogu zesko kaj mene pa ne gledam potreba da mi e vklucena celo vreme. Ima i toa sigurno ne velam ne. Ama ne sum obozavatel na klima vozduhot mi stanuva nekako cuden tezok nemozam da objasnam. Inaku ne mi izleguva freon. Daleku od toa.
Се слагам дека не е исто, но со оглед на температурите тука 16 степени и не е таков екстрем. Они и во градинка спијат надвор на -10 во колички. Ама од друга страна кога ја слушам другарка ми во МК дека 24 степени било ладно за собата кај шо спие бебето ( а бебето со шпихозни, боди и во вреќа ), па и тоа не е здраво си велам.
Ни јас не сум љубител на клими. Ама кога е прежешко мора да ја пуштам. Летово не беше прежешко, на север ни е станот и дали пет пати ја пуштив. Ама 2019 беше пекол. Цел август беше над 40 степени. Апсолутно. Ние на 22 седиме преку ден. За бебе преку ден нека е и 24, ама за спиење е премногу.
Veke 2-3 dena poslabo go osekjam bebeto 34 nedela sum. Vo ponedelnik imam kontrola. Vie sto ste 34-35 dali gi custvuvate isto ili zaradi pomalku prostor pomalku?
Исто важи и за ставање ракавичиња. Во ред да не се жгребнело амаа знам дека странство нели воопштп ни во болница не ги повиваат и се против ракавички, слободно бебе да мрда и да има рефлекси.
Јас пишував за ова, не секоја се соочува, баш напротив понемирни им се и ги болат ударите дури. Ама ете кај мене беше баш мирна само нежно движење минимално еднаш два пати дневно. Оставив до преглед, матичната ми рече нормално е, а на интернет читав дека можно е малку да се намалат и да не е исто како порано да се осеќа удар, баш бидејќи им е тесно. Влегов во 36, малку од малку се подобри да не ја урочам почесто ја осеќам него ли баш таа 33-34 недела и најчесто е тегнење, но не е како порано ни силно ни често.
16-18 степени е навистина ладно ама баш ладно. Никако не е во ред ама нивно дете нивно право. @MilaSs12 ама тоа кога се поголеми е друго срц. Новороденче ... Ни мрда ни прета во вреќа да го ставаш ... Шо знам
А на колки е океј за спиење за новороденче? Ние моментално сме со подно ама изгоревме од топлина, термостат во дневна ни е на 22 и седиме со кратки јас и мм, малава по хеланки тенки, чорапчиња и тенко горе, по долги ракави Во спална ни е на 10-15 степени термостатот и пак не се спие, јас по кратки пижами горе, малава по долги, тенки ама не трпи ништо освен ќебе тенко меко, е сега за бебево што праиме ко ќе стигне? Или термостативе ме зезаат, или јас со хормониве моментално не можам да се подесам правилно
21 треба да е за бебе. Милион посто во стан ти е над 25 степени, нема шанса со подно 10 степени да е. Нешто си збунка
Син ми од еден месец почна да се шета по креветче. Се штрекнав кога го видов. Ставен на едно место, се изместил самиот. Мислев маж ми го наместил така. Некои беби се помрзливи, ама има и жилави бебиња кои порано од просечно се вртат лазат одат итн. Никогаш не можеш да знаеш дали ке е успиено или ке е палаво. Знаат да изненадат. Со вреќа ти е мирна главата. Моево се виде уште од болница дека ке е жилаво, педијатар вели гледа и отвара очи како месец дена да има а не пред три дена да е било во стомак. И за превртување така. Колку бебиња само паѓаат затоа што мајките мислат дека ке ги најдат кај ги оставиле, а бебиња акробации прават.
Ни беше над 25 кога немавме термостати, отворавме прозори, сега намалено ни е нонстоп, на тој во спална ми стои моментално 14 степени, а не е ладно, ме зезаат сигирно термостатите Ќе мерам со топломеров од малава баш ко ќе станам Да не см офф, дали е можно да имам притиснато неко нерв на десна страна? Ми се кочи ногата, не можам да легнам на таа страна, па и на грб осеќам ко болка и дали е можно само деснава нога да ми натече? Вечерва ја приметив, предтоа двете стандарт, сега само едната ептен, ќе ја држам дигната ноќва, се надевам ќе спадне, ако не, да одам на контрола вонредна?
jas sum 34+3 isto pomalku go osekam veke edna nedela, no golemo e vise i ima pomalku prostor za dvizenje, i bebinjata si imaat karakter nekoi se pomirni nekoi ne, si idam na kontrola se e ok i veke se naviknav, vprocem use 6 nedeli do kraj bebeto ke raste vo tezina i poise prostor zafaka moze ke ima poretku udari, no pojaki uzivaj