1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.534
    Допаѓања:
    18.921
    Не, само пантенол

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Стварно? Јас едно зедов, со мед и лимон. :headbang:
    Се стори, ваљда нема некоја штета.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    123
    Не, ќе побараш во аптека на природна база, некои дозволени за во бременост.

4. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    4.129
    Допаѓања:
    6.543
    Не

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    22.329
    Не се, ама од едно ништо страшно, не си прај грижа на совест. Пантенол е дозволен едно дневно, мене лично ме ми помогна баш нешто. Сум пишала многу пати со што се лечев. Чист лимон голтка по голтка, мед со црн бибер, чај/млеко со прегорен шеќер.

На Снегулк@23 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.761
    Допаѓања:
    5.595
    Шо знам, ние држиме 21 во стан, а 17-18 во спална и пак навечер кога ќе се разбудам двајцата сме отскриени. Склетџии сме двајцата.

7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Ни пантенол по ново не е дозволено, така ми рекоа во аптека и несакаа ништо да ми продадат. Морав ментол бонбони да си купам на крај

8. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    За сѐ штрекање. Јас ѝ реков на мајка ми да праша во аптека, бидејќи мислев дека од мед и лимон се дозволени, а не оние од жалфија. И аптекарката ѝ дала значи, демек земале од тие и други. А бе аман.
    Јас да избегнам парацетамол, пак се зезнав, не за друго, ама сум мислела погрешно.
    Денес барем подобро ми е, четврти ден, со лимон мед, пантенол зедов две-три, овошје, прскав и прополис спреј за бебиња, и истуркав неколку дена.

9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    12.407
    Еее ај сеа и тоа не?
    Е значи ептен е работава трпи трај.
    И јас сум за природно секогаш, ама некогаш и по некоја пастила може да е од помош.
    Зошто да не се дозволени овие апчиња, баш ме чуди.
    Знам на почетокот на бременоста исто така настинав летото и Пантенол ми дозволи гинекологот.
    Ти која недела си? Да не има врска и тоа.

10. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Во аптека не ме прашаа за недела (28 бев) реков трудница, едната аптекарка рече пантенол а другата вика има ново пакување со ново упатство на кое вика НЕ за трудници. Инаку јас ковид поминав со бонбони, чаеви и бабини деветини затоа што ништо не беше дозволено. За следната недела да се отворам и да ми се скрати цервикс за да примам и анестезија и тон антибиотици.

На AniSk и elenaklasik им се допаѓа ова.
  11. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    20.820
    Јас се зареков дека мачнините ми ги снема преку ноќ, синоќа на инфузија завршив од повраќање и болки во желудник, не знам како издржав да трпам болки, сега желудникот ми помина ама околу се ме боли, цел стомак, се мислам пак на лекар да одам ако не помине, ми се смачи веќе..

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    22.329
    Јас за жал не можев да издржам и морав да испијам 3 парацетамоли дур бев болна. Денот пред Бадник беше толку неподносливо, не знаев дека некој воопшто може да се осеќа толку лошо. Кутро бебе ми се превртуваше во стомак и си реков подобро да испијам неколку апчиња без грижа на совест и да помине побрзо отколку да ме јаде што сум подолго болна. Тоа е нема начин да се избегне за жал, само да не станува ептен сериозно. Иначе парацетамол, една пастила стрепсилс или пантенол се ништо во споредба со антибиотици кои некои трудници за жал се приморани да ги пијат. Кога добивката е поголема од ризикот треба да се земе лек и тоа е, јас по таа девиза се водам.

На Giovanna, 1209, Suze18992 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    3.513
    Ако ви е за утеха, испив 4 кутии сумамед. Кога ставав серклаж ми дадоа и венски антибиотик. Далеку дека подржувам земање апчиња и се и сешто од онака. Ама како што кажа @Bella_Stella се е пресметан ризик. Некогаш не треба ни да се мачи човек, зошто бетер прави. И @АнаМаријаД се измачи со уринарната, ама да не ја третира е бетер. Исто е и за некои случаи на грип и настинка, кога не дај боже може да стане полошо.

На Giovanna, lia22, Proletno и 3 други им се допаѓа ова.
  14. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.533
    Да,така е се согласувам. Јас 4 пати примив антибиотик од кој последниов пат пиев 21 ден а предпоследниот и јас примав венски. Подобро да се прима што дал доктор отколку да си седиме така. И сега ако не е исчистена бактеријава моја може пак ке примам. 5пат.

На Freckles., Giovanna, AniSk и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.443
    Допаѓања:
    12.233
    Стварно не мислам дека треба да се потресувате за еден парацетамол или за стрепсилс или слично.
    Пиев и јас антибиотици двапати.

Повеќе грижа на совест имам кога бришам нокти со ацетон или кога се лакирам. Или па ставањето гелови, акрили, печења со ув ламби ќе земам за пример, иако јас не практикувам.

Не можеме од сѐ да ги заштитиме факт.
    Почни од воздухот надвор, заврши до пластичните шишиња шо ги користиме на дневна основа.
    Листата продолжува.

На Splendor., fashion-addict, Belabelinakinder и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    123
    Мене само Пропомел С ми дадоа во аптека за грло. Инаку во овие два дена испив 5-6 парацетамола, бидејќи ништо друго од природни методи не ми ја спушташе температурата. А гинекологот ми рече морам да ја спуштам, дека не е страшно за 27 недела, но недај боже многу висока температура можело да предизвика предвремен пораѓај.

Прикачени фајлови:

17. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    3.748
    @fana твојот бебуш изгледа мирен спијач е. Ќерка ми од два месеци почна да прета доста во сон, па неколку пати ја начекав со ќебето преку глава. Од памет ме вадеше, па зедов и нарачав вреќа за спиење. Сега на 4 месеци како почна да се превртува, креветчето и е мало, не знаеш во какви чудни позиции ја наоѓам. Да не беше во вреќичка кој знае како ќе се моташе сега во ќебето.(facepalm)

Ве читам за пастили за грлото, мене кога бев бремена гинекологот ми ги препорача Исла, ама не ми помагаа баш. Болката најмногу ми ја ублажуваа фишермен бонбоните, па може да пробате и со тоа.

18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.114
    Допаѓања:
    124.465
    Срц мој бебуш не заспа како што треба додека не го легнав на меше да спие. Рачунај новороденче да спие на меше.
    Пострашно е од ќебе знаеш нели...
    Ќе кака ќе прокиснува сред ноќ ќе бљуцка.. вади ставај во врекичка ... Шо знам..
    За големи бебувчиња кои се вртат цело време, за да се покриени е топ. Јас за ќеркичката до лани користев вреќа, има 5 години сега.

На Belabelinakinder, mal.ecka и purple..m им се допаѓа ова.
  19. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    3.748
    Знам срц, и мојата почна сама да се мести на стомаче да спие. Ама и така не е мирна, сабајле пример ја најдов обратно од тоа што ја имав наместено, значи нозете и беа каj што и ја местам главата, а главата кај нозете. Некогаш е напикана во ќошеви. За тоа викам, за ваков живец во спиење како неа мене ми изгледаше по безбедно во вреќичка. Може е малце по мачно за чести пресоблакања, ама ништо страшно според мене.
    :hug:

На Belabelinakinder, mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  20. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.840
    Повеќето знаете бев со лежење последните два месеца, 7 и 8. Два дена пред 9 месец почнав малку по малку да станувам, седнувам, завршувам по дома обврски и секој ден зголемував активност. Вчера дури средував по дома и пеглав бебешки работи:inlove:. Денес и ќе пешачам надвор. Ама ми почнаа болки во кичма како ишијас, на грб нема шанси да легнам, на секое станување сум со болки. Сега почнаа и некои напред, па колкови.
    Се спрема за пораѓај или му дојде шок на телото од лежење на активност префрленост?
    До среда нека издржи бебево внатре, бар да се видам со доктор да видиме ситуација:worried:
    Резултати за стрептокока колку чекавте? Во понеделникот правев брисеви, вчера уште немаше. Знам дека не е најстрашно, ставаат антибиотик при пораѓај, ама зошто да не се знае пред време, а ако има нешто не верувам да стигнам да лечам:?:
    А да, имам болка и во десна града, брадавицата како испукана а болката како пецкање е.

На Belabelinakinder и elenaklasik им се допаѓа ова.