Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Не осетив нешто посебно, а можеби дека во трка со празниците и не ни имав време да посветам толку внимание. Ама имаш време ќе се сврти. И јас не верував дека кај мене ќе се сврти бидејќи многу време беше со глава горе ама ми се посреќи :inlove: Се надевам вака ќе остани до крај

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    9.604
    Засега веќе неколку недели уназад бидејќи често сум на лекар, психички ме спремаат за царски, како не е ништо страшно и бидејќи почна и цервиксот да се крати гледаме да извлечеме максимум денови и недели. Следнава недела на повторен преглед ќе прашам до кога максимум би се чекало и вртење, а и за опцијата за царски.

На Снегулк@23 и Nala37 им се допаѓа ова.
  3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.142
    Баш ми е мило. Штом се свртело толку касно ќе остане не се секирај. :hug:

Јас се чудам како некои преферираат царски и прават на нивно барање, посебно во приватниве. Не знам кој е похрабар тие што си бараат царски или ние што сакаме природно:D:whew:.
    Мене ми е мака дека првото природно беше, сега да ме сечат ми е некако неприфатливо. Ама ако мора ќе мора и да прифатам, само да се заврши се добро. Чекањево и неизвесноста ме убива(waiting)

На missswety му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.451
    Допаѓања:
    12.325
    Јас качив и повисок. 6ти месец сум. Холтер носев, не ме ставија на Метилдопа постојано оти имало и ниски вредности.
    Со препорака сум да следам и ако рипне над 140/90 да земам Метилдопа.
    Во меѓувреме ми се појавија и отоци, па испитував протеини во урина и крв. Во ред беше резултатот.
    Консултирај доктор за притисокот, спомни и за отоците, може ќе ти каже да провериш протеини.

Пет доктори консултирав околу резултатите од мојот холтер. Ако имаш прашања слободно пиши ми лп.

5. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    12.407
  6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Бев прво за брисеви минатата недела и тогаш му спомнав на докторот и ми рече можеби била некоја контракција лажна, ќе видиме за два дена на преглед.
    На преглед се беше во ред и цтг мирно. А јас како смотана заборавив пак да го прашам за тоа, да му објаснам убаво на каков тврд стомак мислев, зошто тој сигурно помисли на стврднувања повремени.
    А инаку уште ми е така кога стојам на нозе и седам, значи највероватно од оптегната мускулатура.
    Не да ми тежи стомакот, ептен. Ме влече надолу, кај дијафрагмата осејќам тежина кога стојам на нозе а надолу ми е цврст. Ти го чувствуваш така цврст?
    Срамната коска мене многу ме боли, поточно кај меѓуножјето.

7. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
  8. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    12.407
    Јас вечерва имам почесто стврднувања, изгледа што бев активна денес. Ама само стомск ми се грчи и толку, и здивот шо ми запира. Сега туш и после еден утрогестан.
    Стомакот ми е цврст, ама не толку многу како пред некој ден.
    Само што премногу ми тежи, ме тегне нанапред и размислувам за појас. Можеби задоцнав малку, веќе 35тс недела, ама еден најдов што се користи и по породување, за да се врати стомакот во форма. Ако има врска тоа.

Бебево мрда, се истегнува и ме боли на моменти. Значи не е нагло мрдање, понежно, ама од тегнењето ми прави болка. И кај тебе е така? А кај вагината не ме боли сѐ уште, не осеќам за чудо некаков притисок, на оваа тежина баш необично.
    Веќе осеќам дека е пораснато машала, и се мислам кога ќе бидне големиот ден. Почнува панични мисли да навираат, ако ептен се задлабочам. Господ да нѝ помогне здрави живи да сме, да поминеме со полесно и дома да си се вратиме со полни раце.

9. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас петокот вечерта имав така често стврднувања, ептен неубо ми беше и загрижувачки дури. Исто бев поактивна тој ден.
    И кај мене се случува да ме доболи ко ќе се движи, нормално е, големки се.
    Исто мене ме фаќаат паники, кога ќе се замислам, ми се повраќа и ми се оди во вц.(facepalm):rofl:
    Дај Боже лесно да поминиме со живи, здрави бебушки.:l:

10. Mesecinka❤️

Mesecinka❤️ Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    18
    Odam na sekoi 2 dena na CTG vcera imase lazni bolki, denes pocnav poveke da se dvizam seuste sum 1 prst otvorena so padnat cel mukozen cep. Cekam bolki a ako ne dobijam do 24 ti ke odeme so provokacija.
    Nekako denovite ne mi minat a edvaj cekame veke . Inaku ovie 3- 4 dena imam celo vreme stvrdnuvanje i e mnogu cudno, toa se lazni

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.510
    Јас бидејќи имав активно бебе многу ме болеше стомакот кога мрдаше и се тегнеше. Негде 34та недела почна и додека да се породам 38ма така ми беше. А во 5ти бидејќи осеќав декаме влече надоле ми спомнаа за појас ако сакам да носам чисто за да ја немам таа нелагодност ама не прифатив. Така да нормално е :)

12. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    1.418
    moze i da e nadole so glavata pa da recat omas tesna karlica i iten carski ili da ne se otvaras pa pak carski jas od toa se plasam

На Nala37 и missswety им се допаѓа ова.
  13. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    1.418
    Mene mi e mnogu cesto 100 so 60 pa ne mi rekle nisto za terapija, cel zivot imam nizok pritisok.

14. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    1.418
    Ima slucai kade sto i karlicno da e pak ima priroden poragaj.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.636
    Мојот е сличен на тој од Медикус Хелп ок е врши работа , олеснува кога се движиш.

Ти си веќе на крај колку што памтам ако имаш од кого да позајмиш ок иначе можеш да завршиш работа и со марама или поголем шал.

16. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    @elenaklasik @Lina-Detelina мене исто ми се стврднува стомакот и е малку непријатно, затега. Но кога бев во болница по серклажот и кога беше опасно и мислеа дека ќе се породам... Стомакот ми беше стврднат неможев воздух да земам, но доле во пределот на вагината осеќав пулсирање и нешто како да ми сметаше со потреба за буткање. Има многу голема разлика од обично стврднување кое е непријатно, ова другото е болно.

17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.134
    Допаѓања:
    22.338
    И јас испаничив во петокот за истото. Резултатите мене ми беа 4.75 на гладно, 9.5 после 60мин и 8.5 после 120мин. Мерев и дома после 180 мин, 5.1 беше. Ги пратив резултатите на ендокринологот и очекував да ми даде диета, да ми каже да мерам пред и после оброк ама не ми даде. Кажа дека се малку гранични ама добри резултатите, за трудници не се истите референтни вредности. Ми кажа да избегнувам благо, газирани сокови и бело тесто. И јас исто периодов околу празниците бев доста опуштена, кој не бил не знам. Ама од утре ќе се потрудам да го намалам максимално внесот на тие работи и мислам ќе биде добро.

На Hatula му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    1.904
    Devojki, koristite li folija za gotvenje?
    Kolku mozhe da bide shtetna vo bremenost?
    Me fati strav da ne pusta nesto od aluminiotmot I da e shtetna za plodot.
    Koga kje mi dojde vaka nekoja grizha vo niedno vreme.....:?:
    A citav kaj deca so autizam e najdena golema kolicina na metali.
    Hormonive me fakjaat I 300 misli mi odat.

19. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    280
    Проверено ми е и урина и крв супер се резултатите, ова три дена од нигде никаде притисок, но се качува до 140 максимум и после си паѓа и под 120. Но секако утре ќе се консултирам со докторот што ќе ме пораѓа. Фала ти

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Не терапија за низок притисок, туку дека сум со високоризична бременост и имам отоци што воопшто не се спуштаат уште од 21 недела, ми кажаа да мерам секој ден по два пати во исто време од денот и во случај да се качи на 140/90, тогаш одма да се јавам на лекар. За среќа досега е ок, вака само кога сум болна оди до 110, ама тоа не е загрижувачко, инаку отсекогаш си го носев 90 со 60 и навикната сум на таков притисок.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.