Не осетив нешто посебно, а можеби дека во трка со празниците и не ни имав време да посветам толку внимание. Ама имаш време ќе се сврти. И јас не верував дека кај мене ќе се сврти бидејќи многу време беше со глава горе ама ми се посреќи Се надевам вака ќе остани до крај
Засега веќе неколку недели уназад бидејќи често сум на лекар, психички ме спремаат за царски, како не е ништо страшно и бидејќи почна и цервиксот да се крати гледаме да извлечеме максимум денови и недели. Следнава недела на повторен преглед ќе прашам до кога максимум би се чекало и вртење, а и за опцијата за царски.
Баш ми е мило. Штом се свртело толку касно ќе остане не се секирај. Јас се чудам како некои преферираат царски и прават на нивно барање, посебно во приватниве. Не знам кој е похрабар тие што си бараат царски или ние што сакаме природно. Мене ми е мака дека првото природно беше, сега да ме сечат ми е некако неприфатливо. Ама ако мора ќе мора и да прифатам, само да се заврши се добро. Чекањево и неизвесноста ме убива
Јас качив и повисок. 6ти месец сум. Холтер носев, не ме ставија на Метилдопа постојано оти имало и ниски вредности. Со препорака сум да следам и ако рипне над 140/90 да земам Метилдопа. Во меѓувреме ми се појавија и отоци, па испитував протеини во урина и крв. Во ред беше резултатот. Консултирај доктор за притисокот, спомни и за отоците, може ќе ти каже да провериш протеини. Пет доктори консултирав околу резултатите од мојот холтер. Ако имаш прашања слободно пиши ми лп.
https://medicushelp.mk/p/285/pojas-za-trudnici https://slavej.mk/product/pojas-za-trudnici-so-mlitava-stomacna-muskulatura/ Што мислите за појасиве?
Бев прво за брисеви минатата недела и тогаш му спомнав на докторот и ми рече можеби била некоја контракција лажна, ќе видиме за два дена на преглед. На преглед се беше во ред и цтг мирно. А јас како смотана заборавив пак да го прашам за тоа, да му објаснам убаво на каков тврд стомак мислев, зошто тој сигурно помисли на стврднувања повремени. А инаку уште ми е така кога стојам на нозе и седам, значи највероватно од оптегната мускулатура. Не да ми тежи стомакот, ептен. Ме влече надолу, кај дијафрагмата осејќам тежина кога стојам на нозе а надолу ми е цврст. Ти го чувствуваш така цврст? Срамната коска мене многу ме боли, поточно кај меѓуножјето.
Јас вечерва имам почесто стврднувања, изгледа што бев активна денес. Ама само стомск ми се грчи и толку, и здивот шо ми запира. Сега туш и после еден утрогестан. Стомакот ми е цврст, ама не толку многу како пред некој ден. Само што премногу ми тежи, ме тегне нанапред и размислувам за појас. Можеби задоцнав малку, веќе 35тс недела, ама еден најдов што се користи и по породување, за да се врати стомакот во форма. Ако има врска тоа. Бебево мрда, се истегнува и ме боли на моменти. Значи не е нагло мрдање, понежно, ама од тегнењето ми прави болка. И кај тебе е така? А кај вагината не ме боли сѐ уште, не осеќам за чудо некаков притисок, на оваа тежина баш необично. Веќе осеќам дека е пораснато машала, и се мислам кога ќе бидне големиот ден. Почнува панични мисли да навираат, ако ептен се задлабочам. Господ да нѝ помогне здрави живи да сме, да поминеме со полесно и дома да си се вратиме со полни раце.
Јас петокот вечерта имав така често стврднувања, ептен неубо ми беше и загрижувачки дури. Исто бев поактивна тој ден. И кај мене се случува да ме доболи ко ќе се движи, нормално е, големки се. Исто мене ме фаќаат паники, кога ќе се замислам, ми се повраќа и ми се оди во вц. Дај Боже лесно да поминиме со живи, здрави бебушки.
Odam na sekoi 2 dena na CTG vcera imase lazni bolki, denes pocnav poveke da se dvizam seuste sum 1 prst otvorena so padnat cel mukozen cep. Cekam bolki a ako ne dobijam do 24 ti ke odeme so provokacija. Nekako denovite ne mi minat a edvaj cekame veke . Inaku ovie 3- 4 dena imam celo vreme stvrdnuvanje i e mnogu cudno, toa se lazni
Јас бидејќи имав активно бебе многу ме болеше стомакот кога мрдаше и се тегнеше. Негде 34та недела почна и додека да се породам 38ма така ми беше. А во 5ти бидејќи осеќав декаме влече надоле ми спомнаа за појас ако сакам да носам чисто за да ја немам таа нелагодност ама не прифатив. Така да нормално е
moze i da e nadole so glavata pa da recat omas tesna karlica i iten carski ili da ne se otvaras pa pak carski jas od toa se plasam
Мојот е сличен на тој од Медикус Хелп ок е врши работа , олеснува кога се движиш. Ти си веќе на крај колку што памтам ако имаш од кого да позајмиш ок иначе можеш да завршиш работа и со марама или поголем шал.
@elenaklasik @Lina-Detelina мене исто ми се стврднува стомакот и е малку непријатно, затега. Но кога бев во болница по серклажот и кога беше опасно и мислеа дека ќе се породам... Стомакот ми беше стврднат неможев воздух да земам, но доле во пределот на вагината осеќав пулсирање и нешто како да ми сметаше со потреба за буткање. Има многу голема разлика од обично стврднување кое е непријатно, ова другото е болно.
И јас испаничив во петокот за истото. Резултатите мене ми беа 4.75 на гладно, 9.5 после 60мин и 8.5 после 120мин. Мерев и дома после 180 мин, 5.1 беше. Ги пратив резултатите на ендокринологот и очекував да ми даде диета, да ми каже да мерам пред и после оброк ама не ми даде. Кажа дека се малку гранични ама добри резултатите, за трудници не се истите референтни вредности. Ми кажа да избегнувам благо, газирани сокови и бело тесто. И јас исто периодов околу празниците бев доста опуштена, кој не бил не знам. Ама од утре ќе се потрудам да го намалам максимално внесот на тие работи и мислам ќе биде добро.
Devojki, koristite li folija za gotvenje? Kolku mozhe da bide shtetna vo bremenost? Me fati strav da ne pusta nesto od aluminiotmot I da e shtetna za plodot. Koga kje mi dojde vaka nekoja grizha vo niedno vreme..... A citav kaj deca so autizam e najdena golema kolicina na metali. Hormonive me fakjaat I 300 misli mi odat.
Проверено ми е и урина и крв супер се резултатите, ова три дена од нигде никаде притисок, но се качува до 140 максимум и после си паѓа и под 120. Но секако утре ќе се консултирам со докторот што ќе ме пораѓа. Фала ти
Не терапија за низок притисок, туку дека сум со високоризична бременост и имам отоци што воопшто не се спуштаат уште од 21 недела, ми кажаа да мерам секој ден по два пати во исто време од денот и во случај да се качи на 140/90, тогаш одма да се јавам на лекар. За среќа досега е ок, вака само кога сум болна оди до 110, ама тоа не е загрижувачко, инаку отсекогаш си го носев 90 со 60 и навикната сум на таков притисок.