Да јас имав. Тоа е RLS - синдром на немирни нозе. Некој го имаат и онака, а има случаи кога се појавува баш во бременост. Штом се породив ми се смири, ама затоа во бременост, особено на крајот ептен ми беше изразен и неподносливо.
И во прва бременост и сега и тоа 4-5 месец почнаа, значи нема позабегано чувство. Клоцам секоја вечер, ми иде маратон да истрчам за да се смират ама нели чим легнеш ете ги пак. Џабе и магнезиум и све, море со жешка вода ги мијам, со ладнааа никако ме поминува и тоа ме држи будна бар до 2 на вечер.
Не се возменирив, ако имаме различни ставови не значи дека сум вознемирена. Форум е ова, секој може да пише што сака.
Јас и ти сме исто до ден мислам. Како си? До каде си со прегледи? Денес кај мене на цтг покажа контракции. Матичниот рече почетни активности на матката се. Некои контракции се јавиле ама не регулирани. Сепак ме предупреди ако се на интервали да се јавам.
И кај мене, мешето на бебето беше поголемко за недела дена. Докторот ништо не наведе плус да испитам, а претходно скриениот шеќер се покажа во ред. Сега многу ми е страв кајшто ве читам дали требаше со време една проверка да на направам. Што ако испадне скраја бебето со последица некаква? Сега е веќе доцна за проверка, што ќе барам сега во 35та, џабе Ве молам кажете други симптоми кои треба да се присутни за да се испитува и таа. Докторот е доста внимателен, не би испуштил нешто такво. Сега да проверам, има фајде? Оф леле уште тој страв да го кркам. @Тина 36 колку дена беше поголемо мешето?
Ајјј жени многу се оптеретувате со бројки. Јас терапија за тироидната зимам неколку години искрено незнам од кога Да се пријавам во групата што испитува секој месец ТСХ Со првата успешна бременост веднаш ме ставија на контроли на месец дена, кога останав повторно бремена сама ја контактирав докторката која ме води затоа што следна контрола ми беше тек за година време, веднаш ме прими и пак почнавме контроли на месец дена, резултатите незнам какви се затоа што не одам по нив само ги гледам препораките за терапија, и верувам на докторката штом вели да одам ке одам ништо не ме кошта. На преглед спомна уште на почеток според резултатите може да варира терапијата зависно од потребите на организмот ради бременоста, за сега не сме ја сменале, знам доста варираше после бременост, сега е ок се надевам така ке остане.
Здраво мамички, денес 18+5 и пред два три дена почнав да осеќам како стомакот ми се стврднува на моменти, не е болно ама поради болки повремени кои ми се јавуваат скрос се испаничив. Почнав да читам овде искуства на форумот и гледам обично покасно почнуваат овие стврднувања и дека некои правеле емг. Во паника и пишав на д-р Афродита ми рече само да пијам No Spa 3x2 покрај магнезиумx2 и дабростонx2 неколку дена да видам дали ќе има подобување. Пред една недела бев на контрола кај матичната, на ехо се беше океј и цервикс океј. Многу ама многу сум исплашена
Па добро сум веќе мачно е на крај. Да до ден сме исто. Бев денес во систина и цтг ми правеа но ми рекоа добро е се, немаше некои контракции иако бебето е многу активно, рече следна недела пак цтг, денес влеговме нели во 37 ма денес па било безбедно да се роди. Од симптоми имам цврст стомак цело време, благи болки менструални на моменти, немирни нозе, притисок имав 3 дена но сега е во ред, и прв пат еве денес болка кај срамната коска, отежнато движење веќе премногу се уморувам. Ти како си? Имаш некои посебни симптоми?
Па во глобала истите симптоми ги имаме. И мене ми е цврст стомакот постојано, повремени менстриални болки, а срамната коска кога станувам не да боли, се двои буквално. Не знам како е, прв пат ми е ама мислам дека за брзо ќе излезе. Возбудата ми расте со неа и малку страв, а од друга страна сакам бебушка да си ја видам што поскоро. Во петок сум кај Др што ќе ме пораѓа
Mila ne se voznemiruvaj, nitu jas do sega nemam ispitano. Nitu maticnata, nitu doktorkata sto me prati radi bolovanjato, nitu doktorot vo srbija sto ke me poraga ne mi rekoa da ispitam. Ne sum imala problem predhodno. Za sega se se odviva ok. I ke pravam kako so ke me sovetuvaat doktorite. Ako ne gledaat potreba da ispitam nema da ispitam. Ne si pravi stresovi sega na kraj. Se ke bide vo red kako do sega.
Не се потресувај, ако е поголемо или помало за недела дена не значи одма дека нешто не е во ред. Уживај во крај на бременоста. Да има нешто, ќе знаат и ќе ти проверат. Ќе се повторам и јас сега, странство упола се праат испитивања и упола од Мк се праат прегледи, па живи здрави прави сме со децата. Знаат они кога нешто не е во ред.
Не знам, вака кога ќе се замислам, многу страв ме фаќа а и се каам. Ништо не ќе ме чинеше дс направев проверка, ете ако требало по дифолт. Ниту докторката во Плодност, пак, не спомна за тоа, а и таа го измери за поголемко бебе. Ми се плаче. Немам сила веќе да мислам.
Ни тука во Македонија испитувањето на тироидната не е стандарден тест во бременост, освен ако немаш претходна историја. Немам претходен проблем и никој нит ми спомнал ниту мислам за секој случај да тестирам. Нормалните граници за тсх се поместуваат зависно од триместар. Некој можеби имал вредност 3 во шести месец, некој на почеток на бременост кога не треба да се дозволи толку висока вредност. Затоа некој добил терапија, а некој не. Од тоа што сум зборела со ендокринолог не е баш така дека цела бременост мора стриктно да се држи нивото на тсх под 2, туку тоа важи пред забременување и во прв триместар. Но искрено не е ни битно јас што мислам или некој друг, доктор од доверба ако ве следи тоа е најважно. Секој пациент си има негова историја и причини зошто прима или не прима терапија или со која фреквенција оди на контроли.
Ako bilo po difolt ke ti dale da se ispita i tebe i mene i na site. A jas gi znam mnogu sto nemat ispitano. Vo mk ne e toa obavezno po protokol. Inaku pogolemo bebe i pomalo do dve nedeli si e normalna bremenost. Nemoj paniki da si pravis.
@elenaklasik најдобронамерен совет да не се плашиш за џабе. При следење на бременост кај матичен и плус во приватна каде што свесно даваш екстра пари и сама бираш доктор според стручност на кој му веруваш, искрено не знам зошто си оставаш простор за паника врз основа на мислења од форум. Ситно броиш до крај, издиши и уживај.
Не се грижи, мене ме упати за скриен шеќер за секој случај, а вајда успат и текна за тироидна, ама ми рече ништо не е страшно што е напред, дури и подобро е да оди напред, значело дека добро се храни. Оди недела напред и уште е така, ама ми велат дека е се во ред, и матичната и специјалистот. Плус ти си во одмината бременост, тироидната, недај боже, може да направи беља на самиот почеток.
И мене истото ми го рече. Сакаме да е понапред, наместо да заостанува, тоа значи дека се храни. И се насмевна. Ништо плус не ми наведе за анализа. Па ни мене, на ваква паничарка ко мене, воопшто не ми текна да си направам проверка. Главчето и мешето му беа измерени поголемки, а бутната коска точно за неделата. Ама ајде да верувам дека добро е засега сѐ.
I na merkite ne se potpiraj sekogas, mene vo nedela dena srbija me gledaa i vo mk i merkite voopsto ne se poklopuvaa. Sekoj razlicno gleda i razlicno meri. Taka da nemoj na toa 100 posto pa i da veruvas. Sekogas postoi mesto za greska vo merkite +/-
И мене кога ми кажа првично, сто филма си направив, ама излезе дека е нормално така, дека добро напредува. Докторката ми вели сега е проблем што се ви кажуваме па си правите непотребни стресови.