Dobra sum mekuska,eve ke si se spremam za setanje,utre sum pak na ctg,bolki kontrakcii,nisto od toa,ama ne gubam nadez denot uste nee zavrsen a nokjta e pred mene,inaku i jas po nekolku pati idam vo wc od sto bebus nalega sigurno e veke golem,,toa ti e,mora da si cekame..
Мешињa еднo прaшaње,пoштo јaс више пoјмa неaм кaкo дa рaчунaм a сите рaџличнo ми кaжувaaтЈaс сум 31+2,тoa знaчи 31 или 32неделa?
Битно си ја зедов тоρбата, нели да не се вρаќа мм по неа. Си се изначеκав за цтг. Се пρесмеав со сестρата. Κутρата не знаеше да ме намести, на κρај ми ρече дρжи си со ρаκата. То што меρи сρцева ρеаκција. Си пишува со пенκалцето саат а мм ја зафρκава. И вели дигитален ти е саатот а? Дρугата па не знаеше да ме внесе во κом. Гρеотичκа. На шалтеρ чеκаме пола саат, а таа се бρκа со една оса. Јас не ја видов. Може и измислена била. Ау! На κρај ни една κонтρаκција и κога ме пρаша тρетата- доκтоρκата дали да ме гледа вагинално, НЕ и ρеκов. Малκу се κаам што не и ρеκов за исцедоκот, ама толκу ми беше пρеκу глава што не можев. Ете...
И тоа што велиш. Ама интеρесен е во сеκој случај. Изгледа бебенцето е малκу понисκо κаκо шти κажа @mariz Непρијатно се чувствувам долу κога мρда. Аκо тоа е неκој знаκ го имам. Дρугите ме излажаа...
Site istoto go oskjele i go osekjaat. Mislis deka vo sekoj moment kje puknes, jas koga i da se stisnev mozev da mocnam malku od sto mi stiskase i na besika... A vekje poslednite denovi duri mm koga me vozese vo kola, ako pogodese nekoja dupka ili se kacese na trotoar mislev gotovo kje mi go pukne vodenjakot a dolu duri se osekja nekakva cudna bolka, toa se znacite... Kako i da e denovi se vo prasanje, ne se sekjiraj mora da iskoci
Штом си добила сабајле болки како менструални тоа е тоа нема кај да бегаш .Јас болки добив во 9 сабајле и тоа слаби ептен а вистинските контракции почнаа нокта во 1 часот.
25недела сум. Бев денеска цел ден по болница ми открија дека имам каменчиња и песок во бубрег, и дека тоа ми создавало грчеви и болки. Демек тргало тоа да излегува. Ми препишаа цефалексин и чај брусница. Среќа бебето е добро.
Моρа да биде добρо. Ρедовно да пиеш чај. Помага. Аκо имаш можност и сува бρусница да додаваш во ваρењето на водата. Веднаш олеснување ќе почувствуваш. Малκу од κамчето, малκу од бебето. Се се собиρа. Ама слатκи маκи се нели?
А исто ли се чувствуваат вистинсκите? Аκо се исти κаκо ќе пρепознаам? Глупаво звучи а? Ама аκо јас да си пρашам...
Zenski da dadam raport. Jas sepak ja posetiv maticna denes. Mi izmeri cerviksot, ne sum otvorena, skraten e ama ne pusta se uste Pravo mi zakaza na gak za ctg. Otidov vednas, na smena bas bese Madzunkova. Gospod ja namesti rabotava bidejki jas bas se rasprasuvav za nea, slusnav ubavi zborovi. Koga ja vidov se iznenadiv, ona mlada, ubava doktorka, nekako smirena i opustena mi deluvase, mnogu ubav vpecatok mi ostavi. Ja prasav dali moze pak kaj nea da dojdam, mi dade tel.broj da i se javam. Bebeto e dobro, positno bebe, deneska sum 35+6 i ima 2400. Po merkite e pomalo za dve nedeli, zatoa i pomala kilaza, ama rece dobro e bebe i napreduva. Poradi bolkite me pregleda i vaginalno, mi kaza nema da te boli i ne me bolese. Ne sum otvorena. Ctg uredno. Na kontrola za dve nedeli, vo slucaj na bilo kakvi bolki, krvarenje da i se javam. Ete srekjna sum sto ja pronajdov bolnica hehe, i doktorka, prvpat vleguvam tamu. Ctg mi bese interesno, bea prisutni dvajca mladi decki, onaka opusteni i se smeeja i zezaa, bas nekako opusteno se pocustvuvav. Voopsto nemase guzva, jas sama bev na ctg. Fala na Gospod kako mi gi iznaredi rabotite za denes, a ne planirav. Trgnav po edno za Skopje pa uspat i maticna da ja posetam i vekje ponatamu rabotive kje teram na gak. A da, postelkata mi e na preden zid, valjda zatoa takvi silni udari od bebe cuvstvuvam. Ajde mesinja, uste malku vi ostana, edna po edna so Gospod napred, koja kako e na red, so lesno na site i da se guskame naskoro so zdravi, zivi bebinja
Еве и јас да дадам рапорт.бев на цтг и ехо.бебе мрда палав гајле нема никакви контракции.на ехо доктор вика еве му ја главата високо му е.не е фиксирана.требало ако почнат контракции бебето да е наместено за излегување.и помалку мрдало.....е сега мој бебуш е 4200 што јас многу се исплашив.....термин до 22.нема шанси јас ова природно да го родам....со првото 3850се изнамачив..и него исто така...страв ме фака....ми даде упат за царски.е сега требало да се закажува..ке треба да се појавувам утре во штип во болница.да сум нашла една докторка...да се договореме,..е како ке испадне незнам..јас сум исплашена...и многу ми е.мило.за вашата храброст природно да се пораѓате...јас еден пат искусив...да.беше помал плодот да...ама вака.крупно,,,уф паника невидена сум...
Боб стварно мислев ке се олесниш денес...ајде ајде побрзо нека.биде..и најлесно да си поминеш....ти ја пуштам сета среќа...со лесно...
@Sky-butterfly мило ми е што задоволна си од денешниот преглед. Тоа е најважно за нас во оваа фаза, докторт кој внимателно ќе објасни, ќе посвети внимание и ќе ни внесе доверба... Вечерва и јас бев да се пријавам во болницата за пораѓај. го добив истиот впечаток како и кога беше турата за разгледување. Мала, компактна и близок и интензивен однос со персоналот. Еден час разговаравме, секое прашање беше одговорено и ми внесоа впечаток дека сум во сигурни раце. Ми рекоа дека нема потреба да правам повторно испитување за дијабетис. Уште утре откажувам терминот. И најважното можам спонтано да одлучам за начин на пораѓај, односно да почнам природно...доколку не бива да ми дадат средства за смирување на болка(орално или преку вена) или доколку и тоа ми е премалку во тој момент да се одлучам за епидурална. Секако они постојано да надгледуваат и да спдоелуваат до кој момент што е возмоѓно и кои опции ми се на располагање. Задоволна сум важно. Бебуш мрда, мава по ребра, притиска на желудник и ми влијае на исхрана...али во глава добра сум.