Јас лично немам искуство мацо. Но, сигурна сум дека мора да бидеш опуштена. И тоа е многу значајно во почетокот на бременоста. Јас мојот доктор го сметам за многу голем специјалист. Најдобар во нашиот град без конкуренција. Тој вели нема место за паника додека нема свежа крв. Само смирено. Пиј си бедоксинче! Тоа е мое мислење!
Девојчиња како е? Вчера поминав контрола, задоволна е докторка од бебе, пораснато е колку што треба за 26 недела, продолжувам со Аспирин до 31 недела, со желатин, вит Ц, Мама вит и зголемена доза на магнезиум. Во однос на отоците, кои реално и не ми се страшни ми рече да поткревам нозе пред спиење и да намалам внес на сол и шеќер. Дополнително, да одмарам, односно да смирам темперамент и да насочам сила кон бебе (ова со темпераментов многу тешко ама се трудам). Може несериозно звучи, но ја прашав за одмор во јуни - 7 месец ќе сум, ми рече ќе видиме за 3 недели, ама мислам дека нема да ми дозволи да летам, ама си фантазирам. Има некоја од вас што ќе оди на одмор, па да се повикам на пример?
Јас нема да одам на одмор пошто бебе ќе се роди, а знам дека многу трудници во 7 месец оделе на одмор, една моја блиска пријателка исто така одеше за Италија со авион во 7-ми месец. Е сега најдобро докторката ќе ти каже според бременоста, дали смееш да леташ или не, ама можеш и тука некаде блиску да идеш со кола, се разбира ако ти дозволат Јас мислам дека секој би сакал да иде на одмор
Од една страна имам грижа на совест затоа што себично гледам што јас сакам па уште и гласно прашувам, ама па се тешам со мисла дека среќни родители среќно дете ќе се роди... Знам и многу трудници кои не патувале иако можеле... многу сопрузи кои не сакале да патуваат иако на сопругата и било дозволено. Мојов вика, како ќе кажете ти и докторка така ќе правиме... Прифаќа се Можеби и мислава ми дојде затоа што месецов ми е некако најенергичен во бременоста до сега, нема мачнини, нема умор, баш топ се осеќам... Мораше да си кажам некаде за мукава, ќе пукнев цел ден... фала за сослушување
Podravka одмарај многу и моли се на господ се е во негови раце, јас еве се спремам утре си идам за мк и сега не знам дали да се депилирам пошо цел живот се депилирам а сега некако ми е страв, што ми советувате?
@awl zosto griza na sovesta? Pa bas naprotiv ova vreme treba da go iskoristite maksimalno, samo vie dvajca, bidejki potoa kje imate "prikolka". Ako doktorka ti dade zeleno svetlo patuvaj i ne razmisluvaj. Jas nemam letano so avion vo bremenosta, ama vo 8 mesec vo prvata bremenost bevme vo Ohrid barem, tokmu od taa pricina sto koj znae koga posle sami kje patuvame, posle 16-18 godini mozebi I epten ubavo se pominavme, se sto ni padnese na pamet pravevme, i setavme i uzivavme. I mnogu ubav spomen ni e
Како ќе ти каже докторката така ќе си направиш. Ако се е во ред тогаш негледам причина да не патуваш. Само јас би ти скренала внимание на друго нешто. Пази се многу од разно разни инфекции, односно доколку одиш на море или езеро каде што има седење на плажа, бањање во вода внимавај да не закачиш некоја инфекција, па после да треба да се земаш антибиотици.
Koja nedela si? Do 12ta ned ne e preporaclivo kao bozem, ako mislis za intima.. mada jas ne znaev deka sum trudna se depilirav pred da odam na odmor, a togas sum bila nekade 4ta, 5ta nedela i posle 12ta se depilirav se do samiot kraj Sega porodena vikaat ne bilo ubavo nekoj mesec depilacii se cudam sto kje praam, cel zivot se depiliram... Preponite samo si gi imam sredeno sega sama.. :/
Мамичκи и идни мамичκи. Забележав бебенце помалκу мρда денес. Особено денес. Само неκолκу пати со ноџетотуρна итолκу. Κаκо заспано. Негде пρочитав деκа помалκу мρда пρи κρај, ама толκу ли се мρзеливи? Имате ли исκуство? Баш ќе ви бидам благодаρна...
Fala ti,dobro sme da ne se zalime.Si pretkame,jademe,placeme,se banjame,odime na vakcina i do maticna veke dva tri pati,po malku vo son se smeskame,pa pak placeme i se taka.. Ajde ne plasete se,pouzivajte uste malku,posle se e poinaku.Posle uzivanjeto e poinakvo.
Еве и јас да дадам рапорт за денес..да почнам дека цел ден се препотив..жешко жешко не се издржува.ја најдов докторката преку едни луге со врски.се претставивме убаво ме прими.и кажувам дека термин до петок..и сега она убаво ми објасни до петок имало закажано царски,немало место.ми вика како може матичниот да те прака 3дена пред.термин ако мислел дека плодот е голем...после викенд фака.па државен празник тек од вторник да ојдам.да направам прием па во среда да ме направи..евентуално ако не ме фатат болки и вика доагаш на дежурен и ако докторот процени дека можеш природно пробај ако не бива правеле итен царски....и ми нудеше.опција од утре да седам таму. Па во мегувреме.ако ме фатиле болки да ме направат царски.ако не да чекам да седам таму до среда..не се согласив така.со првото седев 5дена после термин термин до 1отидов на тој ден сешто се изнагледав секакви случаи и реков не благодарам..многу се смирив од разговорот со докторката...ке си чекамдо вторник.ако ме фатат болки ке си пробам и природно..колку сака нека е тешко..сепак си викам со господ напред бог да.не штити и двајцата..сепак се се издржува.и поминува.денес се многу смирив без паника.не паниччам.психички се созедов..и оставам се во божји раце...за викенд имаме и матура на.кумчето наше.и маж ми вика. Ке одеш ли на матура.јас викам па секако.торбата во кола.и кумчето живее во штип..и викам ако ме фатат болки тамн ке сме.таму и трк на болница..само здравје и со господ напред..се извинувам за долгиот пост..али морав да.си се.олеснам и утешам...поздрав трудници...посебно до белас.галичка и сунгер боб...вие да си се.олеснете па после.јас.
Од твоја уста во божји уши мила. И нам и тебе со лесно. Мора да се држиме. Туку никој не ми одговори, а знам ти си веќе мамичка па ако сакаш да ми кажеш. Нормално ми е бебето малку да мрда при крај. Барем јас си мислам дека сум при крај. Денес ептен е заспано...
@Mekuska eve ti eden sovet od "ppatalec"moze nema da ti e od korist ama sepak ke se potrudam,moze ke se smiris malku. Patalec vo smisol,nekoj sto lezel okolu sedum meseci tamu,stom tebe ti se videl horor za pet dena,mozes da zamislis. Jas celo vreme preferirav carski oti koga slusav priroden porogaj mislev toa e potesko.I dobiv carski,pa vidov sto e teskotija.Od drugoto moze ne tolku kolku sto "propativ"i uste si imam posledici od anestezijata.Dali deka pred toa me pravea pak cirklaz so anestezija,ama toa e kratko i nemav tolku bolki. Arno si velis,ostavi gospod kako ke kaze taka neka bide,ne sili gi rabotite.Porogajot ne za djabe e nesto sto nikoj nemoze da predvidi tocno koga treba da bide.Ako te fatat bolkite,odi si do bolnica i nema taka da te ostavat,ke vidat sto treba. Blaze si im na tie sto se porodile prirodno. Ama te smiriv,a? Sala na strana,ne grizi se,se ke bide kako sto treba da bide,i ednoto i drugoto se bolni na svoj nacin ama rezultatot e neprocenliv ...se ke pomine,se ke zaboravis so vreme i ke uzivas vo ocickite sto najmilno gledaat. So lesno.
Да јас вчера пишав матичниот ми рече кога му се фиксира главата доле во матката било спремно за излегување и помалку мрдало..сепак не се секавам како беше со првото..одамна беше..ајде ајде при крај ди штом имаш болки.само то отварање тешко иде.барем кај мене беше тешко...
И јас така нешто читав низ форумов или низ нетот. Дека на крај поради фиксираната позиција и се помалиот простор е помирно.
Аха, тешко изгледа. Болки еве веќе 2 ноќи имам, а преку ден онака само 2-3. Пак розов исцедок, па си велам ако не друго барем знам се спрема бебенце. И останува да чекам, нели. И како што велиш само на Господ оставаме. Се е во негови раце. Па и не џабе се вели породувањето трае од неколку часа до неколку дена...
Се смирив , ко што пишав оставам се на бога...само позитивно размислувам. Ке пројде и ова ке се сретнам со синко мој што не престана да прави револуција внатре во мене...знам дека пола бременост одлежа во болница..и ко што ти имам пишано одамна во еден посѕ. Ти се восхитувам на храброста и издржливоста.прав борец.и така треба се за нашите чеда...поздрав и чувајте се....
Така јас се породив со првото ги молев болките да дојдат..да не седам во болница за џабе оти отидов во понеделник во среда четврток почнааа болките отварање никако па тек во сабота во 10 вечерта..да се породам..можда ке се намачиш со отварањето...али ке биде...тргнал процесот..со лесно...