dr Teis od zalfija mene epten mi pomagaat i pro angal za bolki .....e sega ako baras dozvoleno toa maticniot ama i oni se sekoj so svojata zamisla kaj eden sto e dozvoleno drug zabranuva vo bremenost i taka ....no podobro nesto lokalno nedozvoleno sega i da sprecis da se razviva infekcija ponataka otkolku da trpis i posle gnojna angina itn
мислам од тоа притискање на бешика да се преселам во тоалет на 40 мин мочам некои денови .....јес да пијам мн течности ама ненормално е ова мочање .....уринокултура чиста фала Богу ....едвај чекам понеделник преглед да ми каже док како е што е бебо
ако си јадела благо пиела кафе чај какао или некој благ сок и од тоа знаат да бидат доста поактивни ....
Колку што гледам регистрирани се во Валандово, адреса на седиште имаат таму, е сега дали имаат продавница не знам искрено. Ако си во близина на тој регион да им се јавиш и да прашаш. Во спротивно само карго ти е опција.
абе пред некој ден те спомнав на мм со муабетот се е во ред сега пак ке си клечам да чистам под ......и ние сме за стап некогаш иначе јас саботата со малечката сама од сабајле па игри без граници па попладнето кифли правевме со неа па благо и после се осеќав не како 26та недела него како 39та пред пороѓај со малата .....бременостите дефинитивно не ни се исти прва и втора ....за лице не збори некој погоре спомна за румени образи и те како ....а за мочање трчи мочај сум баш ко што пиша ноќта после 2 до 3 часа ме боли стомак од што ми се моча ама ке се издржи штом док вели дека е нормално се жалам само тука и кај мм
Второротки, страв ве фаќа повеќе сега или со првото породување? Мене сега како повеќе да ми е страв и мисла. Мисли мисли, не се домислува.
Уште не сум при крај ама за првото немав страв, не знаев што точно ме чека, гледав видеа на јутуб ама не е доловена баш реалната ситусција, не читав многу, не тумачев промени и болки и бев помирна, јест да сум ја ептееен лајт тип ама малце ми прпа и на помислата дека ќе сум сама можда без мм.
Со првото незнаеш како е и затоа не паничиш толку, со второто знаеш што те чека,ама и полесно е, мене кога ме фатија болки за второто цел ден плачев дека ќе умрам на пораѓај и кој ќе ми го чува детето, хаос бев
После тоа што знам што поминав со првото, сега повеќе ми е страв и очекувам исто сценарио, молам бога пак да биде природно, мн ми е страв од царски а со коморбидитети сум, возраста плус...се си мислам за царски ќе речат овој пат
Еве како прворотка да се јавам, овие коментари се уште позбунувачки за нас. Сте го поминале тоа и чим сите тооолку многу се плашите значи ми се прави слика дека раѓањето е рамно на колење. А од друга страна со толку лоши искуства па сте решиле да одите на второ. Може желбата е поголема од болката, искрено сега ми е такво размислувањето ќе видиме понатаму, да останам здрава и жива а со трауми не би се решила на второ без разлика колкав благослов е. Правите поголем страв и кај нас зошто не знаеме како изгледа а читаме ужаси, во исто време и вие си враќате трауми од минатото. Мене докторот одоколу ми кажа дека првоторка, потесна карлица ќе имаме можеби мака, значи и од нивен аспект кај второротките(вие) би требало да е на некој начин полесно знаете како оди процедурата знаете што треба да правите во одредени моменти како да туркате и сл. Мене истиов муабет и свекрвата ми го направи со првото пораѓајот и бил потежок (ептен потежок над 30ч се пораѓала), ама воопшто немала страв не знаела што се случува, а за второто многу лесно поминала ама цела бременост ја поминала во страв мислејќи на пораѓајот и едвај се одлучила за второ тек после 8 години. Не знам, паника на 100000+. Секоја бременост е различна, секој пораѓај е различен дури и кај иста жена. Со страв или без, мора да помине Реков претходно, а ќе кажам пак. Форумов во бременоста колку ми помогнал за информации, толку ми направил и паники и стравови. Имам две другарки моментално бремени, поназад од мене во недели. Не читаат ни форум, ни гуглаат. Не знаете наспроти мене колку се лабави и опуштени, уживаат и цветаат во бременоста, баш како што треба. Информација имаат само онаа од доктор што ќе им ја каже, за исхрана, лекарства, болки, симптоми, испитувања, ддимери, железо, шеќери да не набројувам. Ниту се плашат при секоја болкичка, ни за пораѓај, ни за нов симптом. Ох
Второротки со природно породување или со царски? Со царски бев со првото и не ми беше страв, а не ми е и сега. И тогаш и сега само чекам што побрзо да помине времето и да си го видам бебето, да го гушнам. Ниту ми е страв од опоравување ниту од самиот чин. Вториов пат ете можеби не се плашам бидејќи супер поминав и брзо и лесно се опоравив. @gothchick Ако ти прави стрес форумот, паузирај малку од него, читај си само во теми за бебе и по другите подфоруми, избегнувај тука.
Jas mislam deka toa e i do karakter, ete me i jas sum sekojdnevno ovde ama toa sto mislam deka ke me voznemiri ne go ni citam skrolam i gotovo. Vo prikazni od poroduvanje ne ni imam vlezeno da citam iskreno i nemam namera. Sekoj si e prikazna za sebe. Nekoj ako imal loso iskustvo ne znaci deka i jas ke imam i ne se vodam po nicija prikazna. Ednostavno e nemoj da citas toa sto ti pravi stres i gotovo. Kolku i da citame nie prvorotkite pak nema da znaeme kako toa ke izgleda i sto treba da pravime. Ama ke se snajdeme kako site drugi zeni, nitu sme prvi nitu posledni sto ke doneseme dete na svet. Obidi se da se podopustis, kolku sto mozes. Ako ti smeta ne citaj voopsto. Pozdrav mila
И јас слично како Оли. Со првото мораше царски и искрејно колку се плашев пред операцијата, одлично поминав пост оперативно. Многу брзо и лесно се опоравив, немав никакви маки ни со рана, буквално од прв ден дома сама се си правев и за мене и за бебче. Од тој аспект сега искрејно не се плашам воопшто. НО, ако решат пак царски поради првиот, нема да се бунам океј, ама 4/5 дена без првото детенце.... Е тој момент повеќе ме плаши искрејно отколку самата операција. До крај може малку и ќе ми дојде стравот.
На какви душечиња одговараат со димензии, стандардни се или? Поима немам кои се димензиите на душечето од количката што ја имаме. Кога сме кај душеци да прашам успат дали некоја користела/ќе користи од Пер Дормире за креветче? И колкава требаше да биде висината?
Не се сите душеци за корпи исти. Овие имаат димензија 71 на 31 со плус простор за ластикот. Моето душече за корпа е пошироко од 31 па се мислам што да правам.
Овие на странава се со димензии 78/31cm. Фино што ме праша да видам мојава колку е, пошто е една од поголемите корпи на пазаров и сега уствари сфаќам дека кај мене нема да одговара. Мојата корпа е 79/38, ширината ќе биде проблем. Изгуглај си го моделот и побарај carrycot size или нешто така, сигурно ќе најдеш детали.