1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Фолна миев првиот месец само, после тоа Огестан па Мамавит - кој уште го пијам. Пијам и Магнезиум и витамин Ц, а за хемоглобинот пијам Флорадикс сируп на природна база, двете крвни слики по ред топ искоција.

2. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас првото тромесечие пиев само фолна, од 4-ти месец почнав со магнезиум, а витамини дури во 6-ти месец. Обично хемоглобинот не зависи од витамините што ги примаш, освен се разбира ако не се специјално наменети за тоа, а можеш да го појачаш со цвекло, аронија и некои други овошја и зеленчуци. А 10,7 не е многу слаб за во бременост, барем така вика мојата докторка, кај мене најмногу бил 11 ама она секогаш вика железото е многу битно а кај мене е 17. Позз

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Јас ја почнав бременоста со хемоглобин 15 и кај 6-7 месец падна на 12 и веднаш ми препорачаа додатни ампули за да не се симнува надоле. Е сега јас што ги прекинав тоа друг муабет:tmi:, ама важно месец после тоа а и до денес си остана константен на 12 поради исхраната.

Ми рекоа дека во втората третина бебчето највеќе влече железо од мајката, па стартен 10,7 не е баш висок и не би било лошо од сега да преземеш нешто за да не оди надоле.
    Инаку и јас стандард како другите трудници.
    Првата третина фолна со јод и магнезиум 300мг.
    Втората третина фемибион2 и магнезиум 600мг. Железото не ми го поднесе организмот и морав после недела две да прекинам.
    Третава третина фемибион 2, магнезиум 600мг и калциум,

На Mekuska и Maceto123 им се допаѓа ова.
  4. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    Јас пијам премама од 4месец. А во 8м почнав да пијам фероглобин капсули.по една на ден .оти ми беше спаднсла крвта на 107и со ова капсулите се покачи на 123Хемоглобин...

На mamita83 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Јас првите три месеци пиев само фолна киселина, за други витамини ми беше кажано да внесувам природно повеќе овошје зеленчук, а од 4 месец навака пијам Премама дуо, има мултивитамини и омега 3 капсули во паковката, и плус магнезиум пијам по 300мг на ден.

На mamita83 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    @Galicka честитки, здрава и жива да е ќеркичката!

Инаку и јас почнав од 12 недела со пре мама плус магнезиум, а пред тоа пиев само фолна 0,4 и магнезиум.

7. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    Ги нема белас и сунгер боб?
    Ако нека си се олеснат...,ке ни пишат еве галичка се олесни па.по ред.,,,

На SpangeBob, danichap, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    Опа, нови мамички наскоро :)

На joy1 и Mekuska им се допаѓа ова.
  9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Oo ovde sum mekuske:),utre imam ctg,i ako nema pak nisto ke me zadrzat ama dali utre ili kemi zakazat neznam,denovive ziva nesum se tamu mi e pamet,vcrrs cel den cela nok si se nsdevsv ajde keme fstst bolki sma nisto,iskreno isponervirana sum,pa ova 5to ke bide po red ctg(facepalm)

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    ti si tuka a sunger bob ja nema,, ona imase u[te od vcera bolki, belkim se e olesnila do sega, ili se olesnuva,,,
    ajde na tebe so lesno, i ako se sekavam do kaj 14 li ti bese termin, ili sum greska,, ajde ke bide, i jas ke sum ko tebe vo iscekuvanje

11. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    и ти срцка да станеш наскоро мамичка, да даде господ...

На kukla21 и joy1 им се допаѓа ова.
  12. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Ситно ситно :D чекаме убави вести со лесноооо :hug:

13. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Поздрав на сите!:hai:
    Еве конечно и јас да се опуштам и да се вклучам на темите овде.
    Бремена сум 21+4 ама пустото чекајки ги резултатите од амнио само ве читав. Минатата недела ги добив резултатите дека се е Ок и дознав дека носам девојче :) и веќе полека почнав да се опуштам и да си фантазирам што и како за во иднина. Денес бев на вториот скрининг и ептен се израдував кога ја видов бебушка како прета на сите страни иако јас многу многу и не ја осеќам сеуште. Докторката се погоди ептен фина а башка и дека претходната пациентка не дојде ме пушти порано за преглед и на тенане се ми испопровери и ми изнакажа. Дури и ми даде еден куп сликички кога почна да штрака по тоа ехо апаратот :D.

На Mekuska, Maceto123, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  14. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Ja nema denes da,ajde moze utre ke se pofali,mene da do 13,14 mi bese termun i eve si cekam uste,nokjeska na kratko osetiv skros slabi tapi bolki vo stomak ama i denes nistoo,i sea dur pisuvam inaka vo polovina osekam nekoi bolki pa ke vidime sto se sprema,drzeti ni srekja na site sto sme vo iscekuvanje pa podocna nie ke ve hrabrime vas,pozdravce za dite,dobra vi nokj:*

На Maceto123, danichap, bile84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    @Galicka да ти е жива и здрава керќичката , многу радост на мама и тато да им носи.
    @bella.s на крајот си мила, издржи уште малку, знам ми кажаа крајов најбавно одел, ама ние толку истеравме па сега за некој ден. Ајде ќе биде утре. Мене како ми се приближува денот ем сакам побрзо, ем сум многу исплашена од тоа што следи, веќе ништо нема да биде исто. И вака си пишувам и одма солзи на очи ми идат од возбуда :)

На awl, Maceto123, bella.s и 3 други им се допаѓа ова.
  16. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    Епа јас морам да се пожалам.. Нозете ми се многу отечени, како балони ми се.. Патики, балетанки, ништо не ме собира.. Освен едни апостолки, кои и тие ме сечат после извесен период стоење на нозе.. Има ли начин некој да си олеснам..? Наутро одам до продаавница, низ дома што ќе зачистам, ручек да направам и тоа е.. До пред една недела го шетав цел град, сега неможам..

17. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Која недела си ? мене од кога се стопли времето ми потекоја 20 г н бев и тукаимам тука немам отоцци а за собирање....некни го пукнав патентот на апостолките ;(

18. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    37 + 1 сум.. Едвај издржувам на нозе веќе :(

На Едно Чупе му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Ајде уште малце се ќе помини и ќе си се гушкате со бебушот :hug: Мм така метеши ќе помини до септември :inlove:

На Mekuska и mon4i91 им се допаѓа ова.
  20. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    А мм вика, ваква отечена си најубавата трудница, уште малку ќе помине па ќе бидеш најубаавата мама :$:inlove: фала тти на подршката мила ;)

На bubic.k, irena.1, Sky-butterfly и 2 други им се допаѓа ова.