мене ми викаше така матичната. ми ја измери околу 3600, и ми вика ќе мора царски да се пораѓаш ти си ситна нема да можеш да го родиш и во чаир исто ми ја мереа тука некаде. ја не и обрнав внимание многу и оставив на господ како треба така. дојде денот за пораѓај.споро се отварав првородка рекоа може ќе треба царски. ама за дваа саати веќе 8 прста се отворив бебе веќе за да испадне. рекоа носете ја на бокс и се породив природно. бебето се роди 3140 ми ги утнаа мерките за пола кило на некои жени им ги погаќаат. на некои не. сепак бебето е внатре не може точно скроз да се измери. не се плаши. ќе си биде се како што треба да биде. уживај и само храбро.
Женски како сте со пулсот? 28+ сум, некогаш тахикардијата мислам од стол ќе ме помести. До колку е нормално, кога треба да се реагира? Еве сега во мирување ми е 110-115, ми смета. Сте се консултирале ли со доктор?
Јас на последниот преглед прашав за ова, пошо ми се случува прилично често. Ми кажаа дека е нормално, но дека треба после 15-20 минути да се спушти на нормално ниво, доколку не се спушти да контактирам лекар.
Нормална е тахикардија и ја имам нон стоп, срцето мора да пумпа дупло повеќе него во нормална состојба и не е загрижувачки доколку не е над 120-130 пример во мировање.
Вие што испитувавте скриен шеќер во Биотек,првото боцкање ви беше од вена а следните пати од прст или?
ако ти е тироидна во ред хгб и серумско железо во ред и добри протоци до 120 кај трудници знае да оди пулс се од горе наведено доколку не е проверено провери
Женски, фарбате коса со фарба со амонијак во 3 триместар? 31 недела сум. Досега не сум се фарбала, а веќе ме нервира што ми се матка низ дома фарбата, сакам да ја искористам ))
доколку не проверуваш ништо др каде и да одиш ке се сите 3 од прст дури и основн акрвна да гледљш и со таа ке ти се од прст
Прво од прст да видат одма на апаратчето за мерење шеќер да не случајно ти е висок во моментот пред да ти ја дадат глукозата. После ја пиеш течноста и наредните три боцкања се од вена. Јас бев во тој во Капиштец ама би требало во секој Биотек да е исто.
Денес на преглед бебуш добар немирен мајкин 27ма недела сум одговара на 29та буци ( што ради генетика штп ради мајка што се распуштила со јадење) др ме опомена да припазам пошто од 17та до 27ма недела сум качила 5 кг ама реално немам нешто вишок сем во меше ама ајде ке припазам на тесто малце пошто од тоа ми е се битно бебчо добар и мојот матичен пошто прашував за појас за трудници дал ке ми помогне за болк во грб од работа ми рече да не трошам џабе пари тој помага ако е паднат стомакот за да го држи а не од тежината нормална при бременост во работа
Мислиш еднаш од прст а следните два пати од вена? Јас ке испитувам и крвна слика,и тироидна па може и првиот пат од вена ке ми земат.
Еднаш од прст и три пати од вена. Тоа од прст можеби не го прават кај сите, ама другово си е стандардна процедура. Првото боцкање е одма штом ја испиеш глукозата, второто е после еден саат, третото е после уште еден саат и толку, си одиш дома. Инаку и јас правев крвна слика, си земаа примерок на првото боцкање.
Значи 2 часа трае се. Фала ти,ај да видам во среда како ке поминам. Незнам без вода како ке издржам само. Несмее нели?
Да, од прилика 2 саати. Додека си таму ништо не смее ама се издржува. Пополека пиј ја глукозата, голтка по голтка, не мора на екс па да ти се слоши. Јас ја пиев 2-3 минути.
Мене ми кажаа може вода ептен по потреба само др ништо а тој тест ми беше најтежок од сите искрено....
Јас па читав дека првото боцкање треба да е од вена, а вторите две од прст. Кај што испитував сакаа и трите од прст зошто сум немала ништо друго за испитување, ама инсистирав првото од вена да биде. За глукозата и јас така голтка по голтка почнав и едвај одеше, ме виде сестрата и ми даде совет да ја испијам на екс дека полесно се поднесува и стварно така беше.