1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Во секое време @mon4i91 ;) а посебно на мажињата да му се заблагодариме за подршката јас мислам умот му го вадиме :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На irena.1, mon4i91, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Mami, kade pravevte d-dimeri? Se javuvam po laboratoriive celo sabajle, so cenite ne se normalni! Sekade se po 2000, vo Avicena 800. Ima nekoja razlika vo analizata? Imam lakuni na postelkata, pa da vidime kolku e saat so d-dimerite. Uplav me fati! :( Inaku prv sloboden termin e 23.06, za toj imam upat no saka maticnata odma da gi vidi. Cair pravat vakva analiza?

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Zemi upat od maticna i vednas vo Cair,ke zavrsis rabota za max 30 min za samo 150den,mislam tolku bese.Jas poslednite 3-4m od bremenosta skoro na 3 nedeli gi proveruvav.P.S.e samo trpenie ke ti treba za na salter,mnogu bea spori

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    426
    Ова пред некое време го пиша Maceto123 "јас си побарав приоритетен упут од матичната за во 8-ми Септември, си отидов таму имаа и реагенси и веднаш бев прва за преглед и боцкање и си завршив за пола саат работа и резултати имав истиот ден после 13h. Секоја чест за докторот и целиот тим таму" значи можеш и таму :)

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    426
    Lina-Kalina каде ја правеше амниосинтезата, ми прават секакви муабети - како се осеќаше ти после, дали е болна постапката, и за кого се препорачува да ја направи, ме плашат као дека можела да биде ризична, па незнам дали да правам, и каде се боцка во стомак или ???

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.988
    Zdrabo na site. Imam edno prasanje, vie site trudnicki sekoj mesec na pregled koga odite bilo na privatno bilo vo bolnica, za poragaj koga treba da odlucite kade ke se poragate, odite koga vlezete vo 9 mesec i togas zakazuvate so doktor koj ke ve poragja, a prethodno ne se znaete so istiot dr.ili odite sekoj mesec i tamu.....ne znam dali me razbravte sto sakam da kazam...

7. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    Хахаха, не да им го вадиме умоот :) среќа разбран е мојов, ама и јас не претерувам нешто многу.. А во моменти кога ќе претерам, само се водржува и ми вика- ако ако малтретирај ме, ама ќе ти кажам кога ќе се породиш :rofl::rofl::D и тука одма умилкуваања паѓаат оти сфаќам оти сум претераала, инаку не би ми рекол такво нешто.. :$

На Едно Чупе и podravka им се допаѓа ова.
  8. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    И јaс денoвиве бaш се зaинтересирaв зa истoвo прaшaње.Кo штo знaм oд дoсегaшни рaзгoвoри сo трудници и случaи oкoлу мене зaвиси кaде се пoрaѓсш,т.е.с.т дaли привaтнa или држaвнa бoлницa.Вo привaтните oбичнo се среќaвaле и пoрaнo сo дoктoрoт штo ќе ѓи пoрaѓa или пaк ѓи вoдел истиoт.Јaс дoсегa идaм нa пеивaтни прегледи a плaнирaм дa ср пoрaѓaм вo Чaир.Мoјaвa мaтичнa ме сoветувaше денoвиве дa си рaзмислaм и ми пoсoчи кoи де нaјдoбри,пa плaнирaм другaвa неделa дa се видaм бaрем сo двaјцa oд нив зa дa се oдлучaм.Е сегa ние имaме и некoи пoзнaти вo бoлницaтa пa знaм декa ќе иде пoлеснo зaкaжувaње средбa,a мислaм декa не би билo прoблем ни сaмaтa дa си зaкaжеш термин пoсебнo aкo си oкoлу 9месец.Пoздрaв и сo леснo зa кaј и дa се oдлучиш

9. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Амнио правев на ГАК кога бев 17-та недела. Имав закажано во 09:20 и мислев дека рано ќе завршам ама долга била процедурата. Прво ме гледаа на ехо дали е во ред се, срцева акција, колку има плодова вода, како е бебе поставено. Потоа ме пратија во друга соба на комисија од три докторки(генетичар, гинеколог и психолог) кои ми ја објаснија процедурата со предности и ризици и ми дадоа формулар да потпишам дека доброволно се сегласувам. Потоа бев на шалтер и платив само 900 ден партиципација (имам здр.осигурување). Е потоа во друга соба следеше амниоцинтезата. Постапката е кратка 10тина минути. Те прашуваат за крвна група и Рх фактор (ако си негативен мораш инекција посебна да примаш), докторката те гледа на ехо и бира место најдалеку од бебуш и со тенка долга игла боцка директ преку стомак а сестрата брзо со шприц вади плодова вода и одма ја вадат иглата. Не боли ништо само се осеќа при боцкањето како пецкање, нормално со игла боцка нели. Потоа ми советуваа дома да мирувам 2 дена, да пијам 3х250 магнезиум за опуштање на мускулатурата и да пратам ситуација. Ако приметам висока температура или силни болки, контракции одма на лекар.Дома бев во 14ч.
    Резултатите ги добив после три недели и гласеа вака: Кариотип од клетки од плодова вода: 46, ХХ. Докторката лично ми објасни дека 46 е нормален број на хромозоми без никакви отстапки кај 13ти, 18ти и 21 хром.пар а ХХ е за женски род-девојче.
    Сума сумарум не боли ништо, не е страшно ништо само е језива глетката на директ иглата во стомак па јас свртев глава во ехо-апаратот гледав во бебушка.
    Јас амнио правев само ради возраст.На сите претходни испитувања (скрининг и ПРИСКА) резултатите ми беа ОК.

На Maceto123, do-re-mi, mamita83 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Постапката е ризична сама по себе и нели фактор среќа и склоп на околности за да си помине се во ред.
    Според мене доколку немаш реална потреба од истата нема потреба да се подложуваш на таков зафат.

Се препорачува кај оние кои немале добар статистички процент на приска, имаат даун во фамилија, докторот при мерењата не е сигурен дека се е во ред и секако колку повозрасна родилка шансите за неправилности кај хромозомите се повисоки.
    Инаку ризичен е. Може после неколку часа или ден два да дојде до спонтан или крварење...

Имај во предвид дека овој зафат се изведува 17-19 недела најчесто...кога плодот си е веќе формиран и при вториот скрининг некоја недела покасно секако на 4д ќе се види се добро и ќе се имаат сигурни мерки за развој на бебчето.
    Односно дали овие неколку недели би ти играле некоја улога и дали со порано добиената информација, без разлика на исходот, планираш да презедеш некој драстичен чекор па поради тоа и би го презела ризикот кој си го носи овој зафат.

На irena.1, Sky-butterfly и Maceto123 им се допаѓа ова.
  11. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    426
    Размислував за амнио бидејќи е 100% точен резултатот, имам 32 но сеуште не сум решена ќе разговарам со мојот доктор па ќе видам :) фала на објаснувањата

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.343
    Која недела си?
    @irena.1 ги имаше истите стравови и дискутиравме на оваа тема. Можеби покасно ќе сподели свое мислење.

13. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Дента кога бев на амнио со мене имаше уште 7 други трудници и сите беа заради возраста т.е од 35-42 год.
    Јас лично се согласив зашто докторката ми ја спомна дека ради возраста препорачуваат и ми влезе бубачето во глава. Претходно прочитав се диво и живо на интернет и решив поарно да идам кога веќе ги користам можностите со редовниве прегледи, ехо сликички и слични работи па зошто да не знам и за ова.

14. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    426
    Сега сум 10-та недела, има време само сакав да знам како оди процедурата. Сестра ми правеше амнио исто заради возраста на нејзини 39 години и имаше еднакво искуство како и лина-калина, само таа амнио правеше во Белград па ме интересира како е кај нас.

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Zdravo mamicki,bev utrovo na ctg,nema kontrskcii nema bolki nema nisto,mi zedoa podatoci,krv,me izmerija,mi preslusaa srce,se sto treba sto si pravat,i mi rekoa utre sabajle gladna,spremana so se,so stvatite za bebus i moite da se javam tsmu i ke me zadrzat,e toa znaci deka ke probuvaat so provokacija neli,a kolku sakav prirodni bolki da me fatat,neznam me faka strav,mamicki aj koja ima porodeno do provokacija da mi kaze dto kakoe procedurata,vikaat pobolno bilo taka:whew:

На Mekuska, danichap и Maceto123 им се допаѓа ова.
  16. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас како што знам доктор да договориш за природен пораѓај неможеш, освен се разбира ако не ти е врска со пари или познаник, па да ти дојде и на трета смена. Царски ако одиш можеш да договориш но и за тоа треба да има индикации и за разлика од порано кога се беше полесно во тој дел, сега е малку затегнато...И доколку одеш кај тој што ти е врска, најдобро би било да биде тој на смена, но ако одиш природно без провокации бебе кога ќе одлучи тогаш. Зборувам за државни клиники и Чаир и доколку немаш врски, барем на мене така ми објаснија моите пријатели доктори во државните клиники, а за на приватно си договараш доктор си плаќаш и ти доаѓа кога треба...

17. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Леле мила ич не му ја мисли, утре е големиот ден, без паника денес, релаксирај се бидејќи од утре најубавиот плач на свет ќе те буди и нема веќе спиење и одмарање :lol:Со лесно најлесно утре и уште еднаш запомни, секој е со различена толеранција на болка, секој е со различен пораѓај така да некои ги боли некои не, јас за тоа веќе никој не прашувам :* Со среќа и со убави вести утре :inlove:

На PUPICA, Mekuska, Sky-butterfly и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас го делам истото мислење со @danichap дека амнио има ризик и само доколку доктор инсистира се оди на тоа, а за годините искрено мислам дека сега и најголем број трудници се над 30 год, а башка и пред 35 год не би требало да се прави се разбира доколку е само возраста во прашање. А јас имам пријателка во Италија која првото дете и е со Даун на 25 год го роди, а втората бременост правеше амнио таму исто во приватна клиника, носеше близнаци, амнио излезе 99% без проблем кај децата, а едното дете за жал е пак со Даун, греота жива е женава со две дечиња болни, ама ете тоа е

На Mekuska, danichap и bella.s им се допаѓа ова.
  19. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Fala ti mila,zatoa prasuvam kako ide procedurata,dali ke bide utre neznam,kaj nas mislam denes ti stavaat provokacija ako nedobies bolki cekaat nareden den za druga,taka nesto imam slusnato,inaku probuvam dase odmoram da se opustam da ne mislam na gluposti ama nemi uspeva bas:)

На Mekuska, Sky-butterfly, Maceto123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.446
    Допаѓања:
    334.072
    Јас добив природни болки плус провокација.Болките тогаш се баш јаки ама брзо се отвараш и брзо завршува се .Со лесно и не се секирај ке биде се како што треба :)

На danichap, Maceto123 и bella.s им се допаѓа ова.