https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx Еве инфо за надомест за прво,второ дете
Јас со второ во Плодност направив втор скрининг,а ехо за малото кај др.Драшко Прилеп,без индикации за да сум на чисто со ср.Истото го правев и со првото дете
Од мое искуство ќе ти кажам сега. Пред да се породам сите ме советуваа да не купувам релаксатор бидејќи бебе може нема да сака да седи, ми рекоа прво да позајмам. И така направив, позајмив, бебе седеше таму до третата недела и бидејќи релаксаторот одеше само лево десно веќе не му беше интересен. Е сега, како врвеше времето тој бараше само во раце, маж на работа, јас дома сама, не се издржуваше. Со преголем ризик отидовме да го купиме 4moms mamaRoo релаксаторот и не згрешивме, одморив и раце и душа. Бебе го обожава, многу често и заспива во него бидејќи има и бели звуци. Прескап е ама вреди за секој денар. Јас би ти рекла не купувај ни од 5000, почекај и види дали воопшто ќе имаш потреба или па позајми па ќе видиш како ќе биде и ќе си одлучиш за понатаму.
Znam, rabotev vo labaratorija i im davav toa da go pijat i se cudev kako go pijat. Toa e mnogu zasiten rastvor, mene mi deluva mnogu gadno
Идеално е под 2 ама јас останав бремена со скоро 6 и под два не ми бил никогаш, колку терапија ти дадоа, може 25мг еутирокс ќе ти дадат за почеток и ќе ти се спушти, без паника не ти е многу, а испитај и Ф4 и Ф3 оти без нив само ТСХ не се оценува.
А како се добива ова? Треба да се поднесе нешто во општина или? И јас сум од Аеродром затоа прашувам.
Ќе ви дадат и потврда од болница и ќе си се распраша мажот ти ќе го упати некој по институците.. по раѓањето до 90 дена си имал право да поднесеш така без грижа. Пред се да се роди беба живо и здраво...
Така е најбитно да си е се океј па после ке видиме за ова. Си прашувам за да знам ме интересираше чисто онака.
Даа во општина, само искрено 2020 поднесе маж ми, а многу он не се сеќава шо документи поднел точно.. за тоаа ќе си се распрашаш амаа да во општина Аеродром ќе си отидете и ќе поднесете
Овој го имаме , лево - десно лула ,има разни музики , вибрации , скоро 6 месеци секој ден го користиме , најчесто не сака да се лула ама седи во него со играчки
На страната на општината го имаш барањето и таму пишува што се треба, ги носиш документите и се чекаше мислам 2-3мес да ти ги исплатат, може и побрзо зависи кога им е исплатата
Јас имав такво чешање, прво стомакот пред месец и пол од ширење, а потоа и цело тело. Како почнував да се чешам, не можев да запрам. По некоја недела ми се повлече чешањето и од стомакот (кој дотогаш ме пржеше дури кожата), а и од другите места. Нели и овде прашував, ама повеќето ми велеа дека е нормално, дека многу паничам. Не проверив црн дроб. Сега последниов период пред породување пак ми се појави, ама како сува кожа чувство. Можеби и ти имаш сува кожа. И мене облеката ме жаркаше, ме нервираше на чешаните места. Бебево покажа зголемена жолтица, ама ми рекоа голем дел од бебињата имаат физиолошка жолтица, а и го ставија под лампа. Е сега дали јас имав нешто, не знам, зошто освен чешање други симптоми немав. Баш анализирав урина, измет, и според моја проценка немав.
Некоја од вас да даде некоја препорака за нешто за опуштање и смирување на база на витамини или чаеви 7 месец сум. Ги видов сега овие МагнезанБ6 па дали има некоја пиено. Пиев само бедоксин ама не делува воопшто
Ќе имам утре резултати и ќе видам од што е, ако не е состојбата ми рекоа дека веројатно е само сува кожа иако реално не ми е сува, ама друго објаснување нема, хормони и сувост. Искрено се надевам дека е он нив, пошто што се изначитав за колеостаза нејќам ни да помислам на таа опција.
Пиев јас, мислам не смета. Може не требаше Метилкобаламин да шмукам вечерта пред спиење, тој е благ, ама бидна.