Според мојата докторка за бременост се строги и затоа се препорачува терапија ако е над 2,5. Мене ми беше 3,6 мислам и пиев терапија, но и со антитела качени до плафон. За еден месец ми се намали на 2,16, но продолжувам со терапијата.
Чим си со покачени антитела тоа е веќе хашимото. Јас сум со хипотиреоза + хашимото и втора бременост со 3+ тсх останав бремена, на прва контрола по потврдување бременост одма 5,6 ми рипнало (иако бев под терапија) и ми ја зголемија терапијата. Во текот на бременоста нон-стоп проверував. Инаку со хашимото 99% доживотно терапија... бар така сум сфатила јас.. Јас еве 7+ години си пијам Еутирокс.
Јас пред да останам бремена ми беше 5.5 немав никаква терапија и со тоа останав бремена. Потоа за време на бременост ми се качи на 6.5 и тогаш почнав со Еутирокс и за 1 месец си се регулираше тсх, и сега си е 2.5. А во врска со антитела доста високи, така да хашимото е кај мене. Не мора да значи дека не се прекинува има доста случаи каде што со тек на време веќе не е потребна терапија, се си зависи
Издржав некако ама цел ден ми се гади,ми го ископа желудникот мислам дека,само подждригнувам од гастритот
Со првото првиот пат беше неуспешен оти почнав да се препотувам, ми се вртеше и на крај повратив, сега овај пат ме легнаа и ми рекоја да не седам подсвиткана оти така може да дојде побрзо да повраќање иначее за вкусс воопшто не беше исто, првиот пат шербет преблаго гадно, сега како обична вода со малу вкус..
Ако се почнува со терапија за хипо и хашимото не се прекинува никогаш, доживотна е терапијата, барем мене сите доктори ми имаат кажано така, а и што имам читано. Не знам случаеви каде прекинале терапија.
Леле на мене пола ми се сталожило долу се зациментирало дека отидов до вц а они го направиле.Па доле тоа морав да го грицкам,благо благо мислам забите ми се згужваа.
Истото ми кажа докторката, ако почнам не се прекинувала терапијата. Прво ми рече со витамини да пробам 3 месеци Д и селен, а ако сакам веднаш за бременост, веднаш да бидам на терапија. Затоа се замислив, дали прво со витамини да пробам.
Нее не зборев за хашимото или нешто, туку општо има различни случаи имам другарка во бременост примаше терапија после и ја прекинаа
Ми рече ако не планирам бременост нема потреба да ме става одма на терапија и дека не е страшно, ама вика зошто да чекаш? Јас се надевав дека со витамини ќе се среди, изгледа врска си немам за овој проблем Шубе ми падна дека постојано треба да ја пијам, ама за неколку дена ќе ми стане нормално, некако многу трагично го сфатив ова, испаничив безвеза а скоро секој втор е на ваква терапија и е нормално. Да не се испитував за бременост немаше ни да ми текне дека имам проблем, ме прашува за симптоми, од тоа што ми наброја ништо немам, само кога ми рече осеќаш ли нешто на грло да имаш, до тогаш ништо не осеќав, од кај неа кога излегов сите симптоми почнав да ги осеќам , психа..
Немаш потреба за паника ни ништо и мене ми беше така паника страв и се до плачење со се, ама потоа сфаќаш дека е скроз нормално рутина станува ништо страшно едно апче на ден друго се нормално си функционираш, јас па сите симптоми ги имав ама ми рекоа да не сум бремена не би ми дале терапија може и со витамини вака на тие резултати
Моја блиска со ТСХ високо така ја води докторот без терапија, веќе е во 8 ми месец, мислев и јас така ќе поминам, ама поради лошо искуство кај мене докторката рече нема шанси.
E od toa se plasam i jas, deka gastritot ke mi napravi da povratam. Jas edvaj zabi mijam , kako li ke go ispijam sekerot neznam. Aj se nadevam ke preziveam
Јас имам еден од бебехоум се прави како лулка ,па има и уште две нивоа после тоа. Има музики звуци, сама треба да си го клацкаш ама мене не ми сметаше и ми беше нешто најискористено дома негде до кај година и нешто си седеше во него, крајното ниво е како некој вид столче. Дневни дремки си спиеше во него првите месеци ,ептен ми се погоди.
Не се сеќавам искрено, али да изводот на родени сигурно го имавме преведено, малава си има Мк државјанство ама живеалиште и е странство и странство е родена.
Реално да, ако не планираш бременост, 4 е ништо, мене до 6 со години ми беше и пиев само селен, ама кога почнав да осеќам многу симптоми проверив и беше 15, тогаш ме ставија секако на терапија и еве веќе 4 год пијам. Нормална вредност е до 6 ако не се лажам. Ако планираш бременост нека ти дадат терапија, селен пиј си секако и јод дополнително не пиј, не е добар за антителата. Како и да е, едно апче не е кој знае шо, се навикнува човек.
Пиши за резултатот. Дај боже да е сува кожа и хормонска промена Јас знам дека повеќе симптоми дава таа состојба, и болка во стомакот и промена на урина и столица и други некои.