Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.755
    Допаѓања:
    21.467
    Хахаха не е ни битно крај краева. Кога ќе ме праша некој ќе му кажам недели, па нека си смета сам. :D

На Ceneva, CareTee, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  2. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Ох леле и ти си се изнамачила баш..
    Ама ајде не е секоја бременост иста дури и кај иста жена. Сега нека ти биде до крај лесно ко песна :inlove:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Јас не сум примала до сега анестезија никаква освен локална,а и многу ми е страв од тоа. Еве пре би да идеме на тоа да примам Флостерон и да боцкам инсулин некое време отколку да легнам и да ме успијат..
    Ама како ке одлучат докторите така. Еве денес сум кај ендокринологот па да видам и она што ке каже,и на крај ке се чујам со докторот што ке ме пораѓа и неговото ке биде последно,како ке рече он така ке направиме.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Фала ти многу :hug:
    Да видам со ендокринологот денес што ке каже она,па ке решат што понатаму.
    Ти посакувам оваа бременост да ти е лесна до крај :inlove:

На Alishan30 и sweet.woman им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ќе биде, ќе биде!
    Фала ти :hug:

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    има ли некоја трудница од велес?

7. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    Да, апликацииве прават малку збунка не бројат сите исто. Ама дека на неколку наврати ми се поклопи со докторот си ја земав за релевантна.
    Технички со 31+ веќе се раситнува 32 недела и правилно е да се каже дека уствари си 32, ама реално ако не рачунаат сите така може повеќе да се збуни човек. Плус еден месец бил со 4, другиот со 5 недели...престанав веќе да ја барам логиката :drunk:
    Затоа што викаш, најубаво кажи си точно недели и денови, па кој сака нека рачуна :D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.970
    Не рекоа ништо ама како што читав не е зависно од исхраната или нешто што правам или не правам, најверојатно е поради покачен прогестерон во трет триместар и црниот дроб не може да работи со тоа темпо, јас со прогестерон и предходно имав проблем, имав како некоја алергија на него, поточно кога добивав менструација секогаш имав алергиска реакција неколку дена па по многу испитувања ми рекоа дека е реакција на организмот на покачен прогестерон, не мислев дека ќе ми направи проблем сега оти спомнав на почетокот и рекоа дека нема врска, ама ете може имало.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Девојки 23+ сум ама некако не го осеќам бебето често....како е кај вас?Како беше со постелка преден,заден зид,има правило?

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во прва бременост постелка ми беше на преден и подоцна го осетив, а и ретко во тие недели.
    Сега ми е на заден ѕид и ја осетив многу порано, а и во овие недели ептен често и силно.
    22+2 сум

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Фала,и мене ми е на заден...искрено покасно и ја осетив и се тоа е мн нежно па ме фаќа паника :sweat:

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мислам дека нема потреба да се секираш, кај секоја се различни чувството, интензитетот и честотата.
    Нормално е во тие недели да не е силно, ќе се засилува со тек на време.

13. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.890
    Да јас сум.

14. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    која недела си?
    кој ти ја води бременоста?
    каде планираш за пораѓај?
    во Велешката болница?

јас сум 20+2 . кај Весна Маркова одам јас.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Jas stalno si kazuvam nedeli,i se smeam meseci ne me prasuvaj neznam kako smetaat :D:D:D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594

Јас тука досега не сум добила никогаш антибиотик, а ги имам истите состојби за кои во МК матичната од врата ми препишуваше Амоксиклав. Верувај дека како дете сум поминала многу, од такво превентивно давање антибиотици за секој случај, завршував на неколку секвенционални терапии инекции и на крај инфузии. Обична настинка ја лечев по три месеци. И сега заради таквиот пристап ми остануваат како опции Сумамед, Панцеф и Оспен.

Верувам дека секој е различна приказна и во идеални услови треба крајниот збор да е стручна проценка од доктор, но од оваа гледна точка добивам импресија дека докторите во МК сакаат да се заштитат па затоа се препишуваат антибиотици од ракав. Додуша и голем број од пациентите си бараат антибиотик сами како терапија.

Да, верувам дека тука повеќе се гледа на cost-benefit односот отколку во МК, но не би рекла дека се штеди. Кој е во право не знам, но ако се осврнеме на бројките, секогаш постои статистика околу тоа кое лечење носи подобри резултати на крај. Тука и со таква "политика на штедење" испаѓа дека е подобро, кога ќе се споредат многу параметри.
    Да не навлегувам во темава, дискутирана е многу пати. Само ме запрепастува фактот што скоро секоја од другарките трудници во МК пиела сумамед за инфекции/настинки по препорака од матичниот гинеколог, без консултација со матичен доктор или специјалист. Без брис, без крвни слики. А по мислењата на форумов испаѓа дека е некој тренд, не знам.

На juice_ и Bubish26 им се допаѓа ова.
  17. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Јас па освен случаи кај што е откриена бактерија и/или инфекција од страна на гинеколог не сум слушнала некој од онака да препише нешто на трудница. Пак ќе речам си зависи од докторот. Е сега матичните општи се приказна за себе, таму не навлагам. Мене без крвна слика и брис од уста/нос антибиотик не ми препишале. Додуша и 5 пати у живот имам пиено антибиотик за среќа.
    А баш имаше и тука доста случаеви на трудници што ги мачеа буквално до последно пред да им дадат нешто да се напијат и апла да им се влоши состојбата. Многу често пишуваат членки на форумов дека во некои земји ни до крвна слика не можат да стигнат. Ни едната, ни другата крајност не е добра.

На juice_, DoubleK и Splendor. им се допаѓа ова.
  18. Bubica1991

Bubica1991 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    176
    Zdravo devojki segasni i idni majki imqm edno prasanje bi sakala sovet znam deka ne e preporaclivo , trudna sum 21 nedela.Bi sakale vikendot da bideme vo hotel so spa [bazent].Toplite vodi i dzakuzi znam deka ne e preporaclivo.No ako temp na bazentot e normalna dali moze da se vleze sekako na kratko???bi sakala iskustva od vas i sovet blagodaram

На Radmilla му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во базен не се препорачува бањање за бремени поради можност од бактерии. Без разлика на температурата на водата.

На Tiny Love, Panovic, Sofi.ja и 6 други им се допаѓа ова.
  20. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    И јас не би ризикувала... седи си мирна кога ти е мирна главата.. и мажми со децата оди на спа ама јас дома си седев си велам што ќе одам кога треба само да гледам а дечките баш сака да одат па немаше потреба заради мене да им се ускратува..па мене ми беше мирна главата дома сама