tocno taka,i jas go delam istoto mislenje,postapkata ima golem rizik,imam citano za toa,a se preporacuva samo od doktor,dokolku misli deka e neophodno i dokolku ima znaci koi ukazuvaat na nekoi anomalii genetski bolesti,familiarni i slicno..
Znaci se e mozno,za ova definitivno nema definicija nitu nekoe pisano pravilo,se ostavam vo racete na boga i na lekarite,a i sto mozam drugo,kako treba da bide neka bide..
јас сум породена со провокација, немав никакви болки претходно, бев на вагинален преглед два дена пред пораѓајот ми кажаа дека сум 2 см отворена, кога дојдов дома видов дека ми падна мукозниот чеп мислам дека така се викаше, во меѓувреме ми течеше некоја течност ама не ми беше пукнат водењакот, докторката ми рече дека тоа е нормално. Дента на пораѓајот отидов во болница без болки, без контракции, околу 14 часот додека да ги направат сите подготовки цтг, преглед - бев 5 см отворена и слично поминаа саат два, ми ставија провокација мислам преку инфузија или така нешто околу 16 часот, после некое време ми го дупнаа водењакот, добив епидурална анестезија со што ги осеќев контракциите најмногу пола саат пред пораѓај, во 20:20 на бокс,во 20:30 веќе бев породена, прилично лесно поминав.
Ja nema,da,sigurno e vo bolnica,ili ceka ili veke e porodena,kako i da e,bog neka bide so nea,ke ni pise sigurno,daj boze se da e vo red..
Ne se sekiraj belas i.jas so prvoto.inav slabi bolki i provokacija.i pocnav da se otvaram i se otvoriv i posle vodenjak puknaa i se porodiv ne lesno.ama toa e dr prikazna go nosev visoko i ne se spustase, ali site.se razlicni...pozz i so lesno.utre... Utre e tvoj den. Pa i da ne bide utre do sabora najkasno ke.se olesnis..spremaj se i so lesno
@elena.mak и јас се распрашував за димерите и хемостаза и цената беше 900 во авицена ама мислам дека тоа е само за димери, хемостаза плус, и пак околу 2000 доаѓа. Јас ги правев на трансфузија прво бев со мој термин завршив баш според терминот, е арно ама димерите беа високи па бев на клексани, па една контрола, па ми ги прекинаа, па после уште една контрола да се види како е без терапија, па другата недела сум пак. Сите контроли ги одам на незакажано, и ме ставаат кај приоритетните, па да ти кажам брзо завршувам некако. Затоа што имаш двајца лекари што се на мој термин тој ден, и еден лекар што е за приоритетни, е има истакнато ливче трудници и крводарители имаат предност меѓу приоритетните, и јас одам малку порано од сабајле и најмногу зависи дали докторот ќе почне навреме со работа, ако да брзо се завршува, ако касни он се трупаат пациенти. @mamita83 јас ја имав истата дилема, на крај не направив. Кај мене приската и скрининзите беа супер, фамилијарна анамнеза немаме, возраста ми е 34. Одам кај матична докторка и одам кај приватен доктор и двајцата рекоа медицинска индикација нема, ти ако сакаш. Сто пати се мислев премислував и на крај не направив. Некако неможев, не ми даде нешто од внатре, ризик има тоа е факт, колкав е ризикот на различни места различно имам прочитано, некаде знам прочитав 1/100 што воопшто не е малку, па сега незнам. Заборавив да кажам ми стигнаа резултатите од брисевите и чисти се двата, нема ни стрептокока ни листерија, фала му на бога.
@bella.s и јас бев случај како тебе. Ми помина терминот, јас болки немав никакви, контракции не покажува цтг-то. Ме примија во болница во сабота, на секое цтг, па прашања: имаш ли болки, а јас ништо. И мене ми беше смачено, тешко е да чекаш а не знаш што чекаш, жените доаѓаа и се породуваа, само јас ко посебен случај се чувствував. Психата ме маваше. Се изморив гледајќи и слушајќи се и сешто. Затоа добро е веднаш штом те примат да почнеш со процедура, со инфузија за индукција отколку да те сместат во болница и таму да "чекаш" болки. Понеделнички околу 10-11 ми приклучија инфузија, околу 13 ми пукна водењакот, сам од себе, и тогаш почнаа болки. Последните пола саат беше најтешко, посебно бидејќи морав да лежам за цтг. Инаку, шеташ со инфузија во рака и полесно е. И јас бев 2 прста отворена, и за некој саат се отворив целосно, на докторка не и се веруваше дека прворотка а така бргу се отворив. Кога ме виде да сум спремна, ми кажаа да чучнам покрај боксот и тогаш тргна бебето и добив напони. Помеѓу напони едвај се качив на боксот и за минута минута мислам се породив, точно во 15 часот. Значи експресно, е сега болките се болките, како некој кажа зависи од прагот на толеранција. Не мисли на болките, кога ги добиеш, нема ни да ти бидат важни, ќе сакаш што побрзо да се олесниш. Со лесно, најлесно да поминеш. Ќе видиш во момрнтот кога ќе излезе бебето, чувството ќе ти биде неописиво, непроценливо. Како да лебдиш во воздухот од убавина и олеснување, ќе се чувствуваш горда сама на себе.
Lele fala ti mila,jas najveke od se sakam da pominam dobro,da se zavrsi veke se, i da se vratam brgu doma so bebus moj,site velat isto,koga go vidis se zaboravas,ama dur da go vidaaam,kako ke se izdrzi,i da, ko sto kaza se osekam ko poseben slucaj
Браво ма.мила со уживање го прочитав твојот коментар...и да знаеш влеваш многу самодоверба на сите нас...барем на мене.јас така почуствував.а верувам дека ја охрабри и белас..поздрав
Леле мила ајде сите ти пуштаме среќа и добра мисла . Па после и ти нас да не тешиш. Јас за сега си викам како сите ги биднало така и мене. Еее на нива, дома, во кола...раѓале не па ние во болница приклучени на цтг со медицински персонал до нас и мажулињата маста да им ја вадиме. Како испит, стравот е додека го добиеш тестот. После колку и да е тешко па и непознато немаш време да мислиш на стравот ...внесен си во процесот и се си тече.
Falati mila,fala vi na site,iskreno mnogu mi znaci podrska i ubaviot zbor makar i od luge sto ne gi poznavam,se nadevav i jas od ovie novite mamicki da spodelat iskustvo kako pominale no opravdano e,sigurno uste zakrepnuvaat,taka da,eve vi vetuvam i jas,vo prvata pruzena prilika ke go spodelam moeto iskustvo,se nadevam pozitivno,pozdrav do site mesinja.
дали некоја од поискусните феминки осетиле слична нелагодност како мене? 25 недела сум и последниве неколку дена осеќам непријатно чуство во цервиксот или вагината не можам да проценам. Прво осеќав притисок и за тоа се консултирав со гин(минатата недела бев) а сега осеќам и како да имам лошо ставено тампон. Непријатноста не ја осеќам цело време најчесто попладне и тогаш одмарам.
Mamicki,mi treba vas sovet,vase mislenje,neli utre nautro treba da se javam na lekar vo 8.30,e arno ama pred nekoe vreme koga bev vo wc ,i da se izbrisam na hattijata imase krv,bese rozeva i onaka malku,bolki osekam vo stomakot nisko ama izdrzlivi i ne cesti,od vreme nsvreme,i sega se mislam posle krvra dali da se javam na lekar ili da cekam do utre,staviv sekojdnevna i proveruvan ama ne vidov dr krv?
Се надевам поискусните и пресни мамички ќе пишат одма...според она што го кажуваа се додека не е свежа крв туку е розевкасто е добро. Дека паднал мукозниот чеп и не мора веднаш да се трча во болница. Можеш да се истушираш...спремиш и што би рекле да броиш контракции. Дека може да потрае долго додека дојде моментот. Секако нема да те фане сон претпоставувам но потруди се да збираш енергија за утрешниот ден @joy1 ни е мамичка со искуство која гледам е онлајн....плс совет, искуство
Почекај си до утре, не оди тоа така брзо Следи на саат колку ќе ти се зачестат болките. Ако не бидат на интервал од 10 минути или помалку, немаш потреба да брзаш.
Veke sum istusirana i sredena Fala ti mila za odgovorot,inaku veke se istusirav se srediv,i si cekam i jas neznam sto,se trudam da ostanam smirena da ne panicam
Незнам ни јас што чекаш, легни си и спиј...Барем онолку колку можеш, одмори. Знам колку си возбудена во моментов, но најдобро ти е да си легнеш зашто веројатно утре те чека напорен ден. Со лесно мила
Fala vi mesinja,ke legnam pa ako zaspijam super ako ne ke odmaram ke sobiram hrabrost za utre,dobra vi nokj,ke ve izvestuvam koga ke imam prilika,cuvajte se