Јас одам на пливање и аеробик часови во базен за трудници, по препорака на доктор. Мене ми помага многу со болката во грбот и колкови. Тука се препорачува како една од најлесните форми на вежбање за трудници и секоја трудница добива бесплатни посети на базен, но ако си несигурна консултирај се со доктор.
Јас бев на базен и таму имаше уште 3 други трудници. Зависи како се оддржава хигиенски базенот, не значи ако не си трудна нема да закачиш нешто ако хигиената е ужас и децата можат да ти закачат ако гледаме така. Можеби поризично би било за трудници ама бактерија секаде може да се закачи. Можеби јас претерувам и сум на некој начин несватлива ама не се оптеретувам со негативни мисли. Не мораш да се брцниш во вода ама да уживаш на лежалки со кафе барем. Иначе пливањето е мнооогу корисно во бременост
Da isto i jas toa mislam 3ta bremenost mi e,ne bi bila 3 casa vo bazent,zborot mi bese cisto taka edno opustanje na den 15 min Sepak tocno e, vo se sme izlozeni so infekcii veke ako gledame na toa...
Ние мислам странство сме оставени на милост и немилост во беменост и на пораѓај, по ова што читам колку вие имате контроли и шо све не ви проверуваат. Пример ја сум 27ма недела, до крај имам уште 2 контроли и разговор со бабица, цтг на денот на терминот тогаш е и контролата, а предходно имам во 34-5 недела и крај. Читам членката вчера на редовна контрола виделе дека е 6 прсти отворена, малеее тука со контроливе што ги нема сигурно некои дома се породени. Доктори на пораѓај, одмор после природно? Па се породив и после 10 мин му рекоа на маж ми оди со неа да се истушира, од инемоштеност паднав на сред туш в несвест. Ми ја донесоја одма малава покажаа како да ја преслечам и мајка снаоѓај се. Можеби таквиот пристап и ладнокрвност, без оптеретување со многу анализи не прави да сме полабави ама од друга страна и тоа не е ок нели ама тука нема бунење и врски. И покрај сите анализи и повеќе внимание посветивање имаат во Мк помалку доверба во докторите него тука. За антибиотиците, јас не викам дека за бактерија не треба да се зема ама да се препишува за секој случај без крвна слика, брис е ван сваке памети. Маж ми научен од неговите малце пецни го грло одма антибиотик и тоа докторкава им дава по телефон да се јават само, кооосааа ми се крева, секој 2 месец е во кревет од што му е имунитетот крш, а за шо пие, дек малце го приболувало. Вриштам ама он си знае. За малава тука ми викаат при чисти анализи не антибиотик, одам кај Паскалов као во Ск го препорачувале, чоекот минута не ја ѕирна ми вика антибиотик, јас бесна отидов кај Искра оти предходно таму си ја носев, она прави анализи и ми вика ма каков антибиотик ќе и помине уживај. Значит ги отруја децата Мк со антибиотици требело - не требело, најлесно и на родителите дај да не се мачи 2 недели, вака за 5 дена како ново. Сумамед? Се научиле Сумамед и Диазепам да препишуваат како ништо друго да не постои на светов, пак ги избудалеа за Ковид дек требело Сумамед. Се крстат другиве држави со две раце- епа ете од кај е недовербата ама тука пак умри си додека добиеш термин, за упат влечи се по пат, а боловање трудница тешко.
@Bubish26 Тоа викам од една во друга крајност. Нит едното нит другото е во ред. Ама кај си таму ќе си ги следиш правилата како што се и ќе се молиш да е се ко што треба. Важно добро да се заврши се на крај
До сега некако не препознав лажни контракции, иако тука убаво опишувате сѐ. Жените во моето опкружување ни лажни ни родилни болки немале, сите се со специфични породувања и немам со кого да се советувам. Цел ден денес имам кратка силна тапа болка во препоните, ненадејно се појавува и пушта. Нешто како грч е, не знам како да опишам. Чувството е како да ми се сечат нозете. Пред една недела беше повремено, денес цел ден, во најразлични интервали. Дали некоја искусила нешто вакво?
Па не би требало да е во препоните болката, ама може е во стомакот, а ти ја осеќаш најмногу на нозете, ама да и мене како да ми се сечат нозете кога имам јака лажна контракција, општо осеќам како цело тело да ми останува без енергија и останувам без воздух. Пример некои денови не ги осеќам ич, како вчера, имав мирен ден и мирна ноќ и бебе си мрдаше ама полека, денес абе ме уби цел ден и проследено со почести лажни контракции, не боли ништо ама дефинитивно е непријатно, јас сум приметила кога сум најадена повеќе од што ми се јаде, поточно ако гнетам нешто цел ден тогаш и бебе е многу немирно и многу контракции имам. Мислам дека повеќето жени исто ги осеќаат, или барем слично, а острата болка во препони или мускули мислам дека се обични грчеви и они знаат без воздух да те остават и да бидат непријатни. Напиј се повеќе магнезиум и одлежи некоја партија, вајда ќе се смират.
Добро утро мешиња. Сега ако не пишам,готово се нема време во текот на денот Бев вчера на контрола во Систина. Само пофални зборови за др Гордана, како што си имав и претходно убаво искуство со неа. Го прегледа прво бебе,одлично е се, точно за неделите. Се потврди уште еднаш дека е момче. И кажав за мојот страв со цервиксот и дека сама си купив утрогестан. Го измери, 40мм во 16+4 рече одлично е и нема потреба од никаква терапија. Секако да се следи заради претходното искуство,но не мора да значи дека повторно ќе имам мака со тоа. Убаво ми дојде на душава,ме смири, ми го снема немирот што го имав 2 недели. За скрининг ми препорача 21-22 недела па доколку не отидам кај матичната во меѓувреме ,следен преглед ќе ми биде тој. Бебко ми се крие, уште не можам убаво да му видам фацичка
Јас дека сум на лежење веќе десетина дена крш се чувствува. Де на десно де на лево де на крп и се таа паа таа по цел ден, станување само до тоалет абе се сплескав. И од кога лежам имам највеќе контракции дали до лежење дали до неделите е незз.. највеќе ме фаќат кога сум на грб и неможам одма да се свртам и ќе си го погледнам стомак изменил форма се издул на една страна едната празна..
Која недела си... ќе ти се стврдува стомак како затегање на една страна. Како грпка ќе се прави а на другата вдлабнатина некак изгубена форма како да се прци со газето бебе и здивот ќе си го осеќаш другачије.. и ќе го фатиш ептен ќе е стегнато стомачето на таа страна
Mesinja, da se pozalam cela nok oko ne zatvoriv. Od tolku mnogu kiselini pocna zeludnik da mi se grci creva isto taka. Toa bea grcevi strasna rabota, a vo wc nemozev da izlezam do sabajle. Seuste me maci. Bebe isto voznemireno, cela nok ne prestana da mrda. Sovet nesto ili da si pojdam na lekar. Ova vaka ako prodolzi jas ke puknam. Mi se place koga me fakaat grcevite vo zeludnikot i crevata. Uzasno e.
Пијам прилично многу магнезиум и ова ми се случува и при лежење. Немирно е бебево во последно време, може притиска на нерв, а дишењето ми отежнува исто понекогаш, на клиника ќе колабирав за малце. 35 недела сум. Значи сум ги осетила ама сѐ си мислев дека бебето се мести. Мене веќе ме фаќа еуфорија, има веројатност да ме породат 36-37 што заради моја здравствена состојба, што заради бебе па пробувам да смирам мисли, медитирам, фокусирам мисли на бебуш за да не ме фаќаат паники. Ептен сум паничар. Ќе биде
Вие што ставате Утрогестан, до кога ви е кажано да го ставате? Исто сакав да прашав и за оние што пијат Аспирин, до кога го пиевте? Трансфузиологот вели до 28ма недела, но сакам да чујам и ваши мислења.
Аспирин пиев до 32 недела. Утрогестан најпрво до 13та недела. Потоа повторно од 33та до 35+ заради скратен цервикс.