Транспортерите се користат помал временски рок, обично додека бебето не достигне висина од 80цм висина или 12-13кг. Секој транспортер си има свои спецификации. Попрактични се за мало бебе бидејќи можеш полесно да го носиш од едно до друго место или пак да го закачиш на количката. Седиштата се користат подолго, има седишта кои што се користат од 0+, но бебето не можеш да го носиш во него. Тоа постојано стои прикачено во автомобилот.
Спортско седиште за количка, транспортер и база за транспортерот. Некои бази се прицврстуваат со каиш, некои со изофикс.
Тоа во средина е транспортер а десно седиштето прерпоставувам. @1209 Разликата е што седиштето можеш малку подолго да го користиш, а транспортерот е ко што рече Оли од раѓање (со него се изнесува од болница) дур не му излезе на бебето главчето од лежиштето. После се преоѓа на седиште, ко тоа десно и такви има различен тип до колку килограми и до која возраст. Претпоставувам лежиштето е компатибилно и за транспортерот и за седиштето. Мојот транспортер е без лежиште. Се прицврстува за задно седиште од колата со каишите.
Не знам мене тоа у средина на транспортер ми личи, освен ако не е многу добро склопено спортско седиште за количка Еве ќе ставам слика кај што има се да се види која е разликата
Мене ми изгледа на сликава како да е корпа за новороденче, седиште за количка кога ќе почне да седи и транспортер со база. Базата за транспортер може да се прицврсти со изофикс, а има и бази што се зацврстуваат со каиш. Еве мојот транспортер е ваков Долу црното е базата, таа се зацврстува со каишите од колата (не е со изофикс ова), па со клик се става транспортерот на него. Се вади и може да се стави на количката многу лесно, така сум го носела на контроли за да не го влечам транспортерот бидејќи е тежок. Со короната само мене ме пуштаа со бебето и не можев да го носам сама, многу лесно ми беше од кола на количка да ми стави мм и да го однесам во ординација. Го користеше многу долго, сè додека не прооде и не почна главчето да му излегува. Потоа купивме седиште со изофикс 9-36 и тоа ќе си го користи долго.
Транспортерите немаат додатоци напред, ниту пак седиштата за во автомобил. Исклучок се седиштата со shield но ова не е такво. На сликата од количката Chicco има и седиште.
Мене така ми се виде средното, некако многу мало ми изгледа да е спортско седиште, ама реков може е добро склопено. На сликата што ја ставив убаво се гледа разликата меѓу седиште и транспортер и зошто транспортерот е покомпактен и посоодветен за новороденче (како што објасни @Оли)
Ама во ред е, јас ја знам разликата. На сликата така ми се виде Затоа и постирав друга кај што појасно се гледа за појасно да и е на членката што праша. Доволно истражував и се изначитав дур се одлучам кој систем количка да го купам
нема тоа е спортско седиште за количка што се користи од кога бебе ке надрасне корпа/ транспортер .....можеби од некои колички можат спорстките седишта да се користат во кола ( тоа веќе незз ) нашето не
Е сега ме збунивте и мене. Што е спортско седиште? Јас ко што сфаќам транспортерот е мобилен и може да се стави и на количка, а седиштето е фиксно и не се ваѓа.
Е ако е фиксно спортското седиште како ќе го ставиш транспортерот на количка? Сè се вади, транспортер и спортско седиште и корпа.
Спортско го нарекуваат она што ќе го користи после корпата. Така е, транспортер вадиш, а седиште за во кола си стои закачено во кола и не се вади на секое.
Спортско седиште е делот што се користи на количката кога бебето ќе почне да седи. Некои такви делови се корпа што се претвора во седиште.
Ние оваа ја гледавме, сега прочитав подобро дека пишува дека има седиште за од 0+ со тоа што изофикс се продава посебно, вика дека има кериер(што мислам дека е транспортер)и седиште е сега на сликите тоа што го гледам ми личи на транспортер, вајда се претвора во седиште ако купам изофикс Ќе разгледам подобро, ама ми се виде одлично за цената и плус има многу добар фидбек од оние кои го купиле.
Не ми се смириле еве лежам,не е нешто што не се трпи. Ама нервоза ствара и доволно за да се вознемирам. Од лигаментите да не е,си викам пошто овој период брзо расте бебето..