Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.474
    Девојки јас да се пожалам малку.
    Ме фати некој јак грип или настинка, од неделата сум за никаде.:(
    Кашлање, болки во цело тело, мускули, изнемоштеност. Бев на доктор вчера, среќа немам на плуќа спуштено, ми дадоа таблети за кашлањето, да ги пијам само 5 дена, плус парацетамол.
    Пијам чаеви, супи, се обидувам да јадам нормално, вит Ц.
    Нешто друго да ми препорачате?
    Колку време трае ова? :sweat:

2. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    @Ceneva ѕирни ја темата за Скриен шеќер, таму ќе најдеш референтни вредности по лабораторија ако веќе тука не ти кажале.
    Јас само знам дека на гладно вредноста треба да е помала од 5.1, за другите две не сум сигурна.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Na gladno mi e 4.7 sekerot mila( ref za gladno 3.5 - 6.5 ) a pisuva referentni za posle vtor saat deka treba da e pod 7.8 kaj mene e 7.4.... e sega neznam kolku treba da e na prv saat kaj mene e dosta visok 11.9, ocigledno sporo go obrabotuvam sekerot na pocetok koga go vnesuvam.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Транспортерот дали 5 пати го искористивме ние, само за контрола, плус одма некако го израсна како стуткан беше, големо бебе беше, корпата многу ја искористив дома, во неа спиеше дење, го возев околу маса цела зима, декември роден, за шетање не сакаше никако легнат плачеше многу, па од 5 месеци извадив корпа и на летниот дел се возеше подлегнат, од количката сум презадоволна, до 2 и пол год се возеше во неа со 18кг, Чико трио спринт, остана ко нова, здравје сега истата за второво ќе не служи :)
    Screenshot_20230214_110756.jpg

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Покачен резултат не значи дека не обработуваш добро само шеќери. Плацентата во бременоста лачи одредени хормони што кај некои трудници го попречуваат правилното лачење инсулин после оброк и од тука покачениот шеќер.
    Може да биде покачен од секаков вид на храна со висок гликемиски индекс, не мора да е тоа благо, погрешно имаш сфатено. Покрај благото треба да избегнуваш газирано, бели теста итн. Ќе си видиш сама што одговара, што не. Резултатот после еден саат ти е висок. После два саати според мене неправилно е мерено. Треба строго да се мирува и да не се пие вода. И мене ми беше лошо ама ја тргав маската и зимав воздух па ја ставав. Не мрднав ни еден единствен чекор за резултатот да биде веродостоен. Дали со кола или не, сепак си се движела. Консултации со гинеколози за дијабет јас не признавам. Прав гинеколог ќе ти рече да се консултираш со ендокринолог.

Прикачени фајлови:

На H.VAGA, Thinkerbell., Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    @sweet.woman честитки мама! Живи, здрави и среќни да сте сите! :sun:

7. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    За трудници треба да е пониско од 5.1. Кај мене беше 5.2 и ендокринолог ми препорача да редуцирам благо.
    И кај мене за прв саат нема референтна вредност, а за последен < 7.8. Таму си океј.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Јас не успеав да напраам термин во Австрија, мораше сега си дојдеме за Мк, вредностите не ги мерат исто, не знам дали тука (мк) би прифатил доктор да ги види и да ми каже што поматаму ако не е во Мк правено испитувањето... или да си го повторам тука? 27+3 сум

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    I vo prv cas izleguvav nadvor mila, i odev vo wc da mijam lice mnogu mi bese loso ama bas. Ne sedev zalepena na stolica.
    Mnogu tesko go podnesov testov iskreno. Kako i da ke vidime maticnata utre sto ke mi kaze dali ke me praka na endokrinolog. Ama dieta ne mi bega kako i da e. Ke moram da si vnimavam.

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И ние бевме затворени, во година на корона се роди и моево. Кога немаше карантин, излегувавме само со корпа, прво шетање беше во неа и си се навикна.
    И делот за седење после корпата го искористивме максимум, цела зима се прешетавме со неа. И седеше и спиеше надвор на мноогу долги прошетки, дома не се прибирав. После купив и летна количка, уживаше ептен и во неа.
    Ама затоа кога прекина да користи количка, нема шанси да го скрасиш во нешто, живец е само да се трчало.
    Релаксатор не сакаше, а имав еден преевтин купено чисто да видам дали ќе сака. Не му беше убаво и не инсистирав. На под сакаше, таму му беше најубаво и порасна на под.
    Плус џампери и дубаци не ни купував, не користев, не сум за нив баш ЗА. Знам дека е полесно за родителот со нив, ама мојот ортопед е против, па не ни вложував во такви помагала.
    Е марама не купив и можеби требаше, па ќе видам можеби за второво ќе се решам да пробам.

Последна измена: 14 февруари 2023
    На Starchild, Thinkerbell., *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Јас само да дополнам чисто од искуство. Мене благото ич не ми качуваше шеќер. Ама затоа белиот леб, ептен.
    Кај мене матичниот не обрна внимание, рече само пази си на храна. Јас на своја рака си отидов на ендокринолог и не згрешив. Ме водеше до крај.
    Докторот од приватна што ме водеше ги гледаше резултатите сма ми рече за ова е добро ендокринолог што те води. Така да мој совет да се консултираш со ендокринолог. Можеш и во државна, јас таму одев.

На H.VAGA, 0ли и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Треба да пробаш со резултатот што веќе го имаш дали би можел наш ендокринолог да ти даде мислење. Ако ти каже дека има потреба тогаш можеш да го повториш испитувањето уште еднаш.
    Види си со матичната, ама според мене резултатот ти е за консултација со специјалист. Многу од гинеколозите малку нон шалантно пристапуваат на ова тестирање. Освен диета можеби ќе треба и да мериш пред и после оброк. Како и да е, се регулира.

На H.VAGA, 0ли и Ceneva им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Ете, тоа што се обидував да го кажам ти го имаш искусено во пракса. Јас држев диета и мерев во минатата бременост една цела недела. Точно знам на која храна го качував шеќерот повеќе, на која помалку. Индивидуално е некогаш, исто и мене од благо не ми скокаше, а од овесна каша пример и тоа само со две лажици овес беше повисок.

На juice_, 0ли и Ceneva им се допаѓа ова.
  14. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    исто беше и кај нас со транспортер само во кола и на прегледи
    а за шетање со корпа до кај 5 месеци после веќе не ја собираше беба
    Гледано од овој аспект пошто нашата корпа е посебно не се прави спортско седиште туку има таков дел посебно тие што ги возеа во транспортер ги возеа до кај 8 9 месеци ( малтене ножиња испаѓаа што ортопед не препорачува) ама полесно поминаа од нас.можда порафи гломазноста на нашата количка па во спортскиот дел на почеток беба беше мала а тој дел голем :) ама подоцна се изнаужива и на тој дел

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Znae maticnata deka imam dijabeticar vo familijata, nema sigurno da me ostavi taka. A jas plus ke si napravam konsultacija so specijalist. Gledam i jas deka rezultatot ne e bas vo red. A ako mi rece da povtaram test ke se strelam. Uste ednas niz ova da minuvam neznam dali ke uspeam da se vozdrzam da ne povratam.

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Ние на поклон добивме дубак и џампер, ајде џампер реков пак беше 8 месеци според сликине што ги гледам ама ни 2 мин не сакаше да скока, аа дубак не бев исто ЗА, пробавме као ајде донесен е ама немаше шанса, се фаќаше за него и го туркаше, како проодувалка го користеше. Аа марамаа, од прв ден, кај мајка ми пошо бевме кога се породив, тие немаат лифт и кога бев сама не можев да ја спуштам долу, јануар е родено и таман завиткано си беше во марамата и така шетав, дома ќе си заспиеше за секудна во неа и си работав низ дома се.
    Количката сега ја користиме највеќе хахс кога сме Виенс тешко да издржи на нозе долго време и мораме да се вози до одредени места.

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Посебна е и нашата корпа, тврда е и не се прави седиште за седење. Голема е баш и комотна, широка и долга. Лежиштето од корпата има опција да го поткренеш до агол од 40° и малку да е како потседнато за ако сака да набљудува додека е будно. Не е од оние меките корпи што се 2 во 1.
    Посебно си одеше со количката и делот за седење што се монтира и се користи после корпата.

Мислам дека максимум ги искористивме сите делови од количката. Од мај до следната пролет маста и' ја извадивме со возење, па после се префрлив пролетта на летна количка и таа една година ја изнакористивме.
    Транспортерот е голем и комотен, за во кола ни служеше од прилика до кај година и 5 месеци, додека не почна главчето да му е кнап и да излегува од потпирачот. Многу патувавме, возевме и спиеше баш фино во него, навикнат беше. После веќе и седиште за во кола купивме.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    нашата корпа е голема ама и беба беше
    знам има за подкревање ама она кога дојде да се подкрева го имаше надраснато тој дел незз зпшто така брзо дојде а голема е .....може и беше од баби жаби баш сега ке ја видам димензијата
    здрваје за дечко ке го ставам наизменично и корпа и транспортер за ако случајно се деси да е пак самп до 5 месеци во корпа после до кај 8 9 во транспортер да го повозам па тек после во спортско седиште од количка

Последна измена: 14 февруари 2023
  19. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    еве ја нашата само друг дезен имаме

Прикачени фајлови:

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И нашата е со големо и комотно седиште за седење, со каиши го прицврстував на прво ниво поткренато за седење и тамам си седеше. Додуша нас зима нè фати кога почнав да го користам и ставав зимска вреќа и тоа го држеше постабилно за седење да не се клати и да не се губи во него.