Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    Помина вториот скриниг :inlove: денес 21 полна недела. се е во ред со бебенцето мое. Здраво право јуначе :muscle: сега нека расте само до крај :l: синче мое :inlove: ме прегледа и вагинално да го измери грлото и тоа е одлично.
    Бев ремедика на скрининг, кај доктор Афродита Стомнаровска. Докторката е супер . задоволна сум. детално се прегледа полека без брзање. рече супер сте (fingers) сега ми е мирна душата :D

На MonaLee, CareTee, H.VAGA и 17 други им се допаѓа ова.
  2. LangeAlfa

LangeAlfa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    457
    честитки мамичка, живи и здрави да сте! :inlove:

На Звездичка30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Ти помогна ли гуднајт?
    Јас не ја нишав никогаш, прво заспиваше на цице и продолжуваше во креветче, сега пак заспива легната до мене и после ка префеламе. Сега дури невозможно е да ја остам сама да заспие оти лудории прај, ќе искрши глава од скокање, тоа чека она да е сама ама како бебе до побраќање беше и престанав одма, не можев да игнорирам.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    И ја сум на скрининзи кај Афродита, ептен е нежна и објаснува се.

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    Антоние дали препорачува широк повој? Знам дека Маја Каличанин во Систина препорачува и не планирам да одам кај неа.
    Додуша не знам дали одма после пораѓај го гледа детето и ортопед или само педијатар :?: Некој скоро што се породил во Систина да сподели ако знае?

6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.404
    Допаѓања:
    19.783
    Здраво мами, да ве прашам вака дали некоја имала отечени непца во бременост 13недела сум, два дена глава ме боли од десна страна
    и таму го осеќам непцето отечено дури на некои места имам како топчиња измеѓу заби. Имам носено протези порано можно ли е забиве да ми се мрдаат?
    Миев заби, чистев со конец ми течеше крв реков да не имам нешто од храна заглавено ама не бре, ова боли, кажете чаре или лек нешто ако знаете, алп не да се јавувам на забар ма да не верувам дека нешто може сега да ми направи и тој..

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Антоније не препорачува широк повој.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не мислеше за новороденче, не ми текнува за која возраст ми спомна.
    Тој смета дека бебето не треба да се ниша, не треба да се држи во раце и дека најдобро е да лежи. Знаеш, имам пишувано, јас и мм сами бевме и немавме помош, не сум го нишала никогаш, не го научив да заспива во раце. Се гушкавме и галевме легнати. Со сколиоза и со кифоза сум, требаше да се штедам за да можам безболно да истерам сè.

Од 6 месеци спие сам во соба, спиев во соба до неговата и одев само кога ќе се разбудеше за цицање. Сам си презаспива, без тапкања, нишања или други методи. Не знае со нас да спие, му пречиме, зема и си игра и збеснува ако пробувам да му помагам или да не е во своето креветче. Бара да си легне во него и за брзо сам заспива.
    До 6 месеци спиев на кревет во иста соба со него, но ме фаќаа некои кашлици и му пречев, па се префрлив во друга соба и мм продолжи да спие наместо мене. Но, станувањето на мм за во вц веќе почна да му пречи и така се одлучивме сам да го оставиме.
    И ден денес од навика ноќе го набљудувам на камера.

Скоковите ги поминувавме добро, без некои големи пореметувања, пак сам си заспиваше. Заби исто така кога вадеше, немавме некоја мака, иако понекогаш знаеше ноќе да се подразбуди, да е кратко буден и си заспиваше пак.

После една примена вакцина првпат крена температура и ај као го зедовме ноќта со нас да спие. Не заспа и не заспа. Зеде да скока на кревет, да се тртка, да ровари, да станува. Само што го однесовме во негова соба, си заспа.
    Во родилиште ги прегледува и педијатар и ортопед.
    Јас во Ремедика се породив и не добив ни снимка од колковите, ни ништо, само препорака за широк повој. Ни зошто ни како. Кога и' запнав на една докторка за снимки, ми изглуми као кај нив си седеле снимките ]:)
    Ај као купив гаќи за широк повој бидејќи од Ремедика напињаат. Еднаш мислам дека на кратко ги ставив и никогаш веќе.
    Го однесов многу рано кај Антоније и саглам да го прегледа и добив снимки и извештај, па така раат бев.
    Антоније не поддржува широк повој и објаснува зошто нема потреба.

На Enci201, Alishan30, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  9. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    4.532
    Во бременост знаат непцата да реагираат и да се такви. Ти препорачувам да четкаш колку можеш најсилно да истече крвта,да исплакнеш после со бетадине 1% или хидроген 3% па да ги намачкаш со нежни масирања со Гингивал гел. Можеш и гаргара со чај од жалфија исто. Да пиеш витамин Ц од 1000мг плус,секој ден,нема штета,вишокот се исфрла преку урината.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.404
    Допаѓања:
    19.783

Фала ти, ке пробам буквално се, глава што ме боли не се издржува два дена сон се будам.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.282
    Ми помогна ептен. Имаше малиот 9 месеци и спиеше во аголот во дневна, јааап, во дневна на креветот :nod: Да не речете шо мајка е оваа, првите два месеци спиеше некако во креветче, ама дека ми беше мачно со доење земи цицај, држи држи држи дур се успие па враќај во креветче, се решив легната да дојам, а за да не биде меѓу нас во спална, го ставив во дневна. И така се ближеше нова година, а сакавме конечно навечер да гледаме тв, да се опуштаме и секако да прославиме во дневна. Имаше 3 4 ноќи плачки, и потоа наеднаш легнување и заспивање. Бевме :o
    Така беше 2 месеци, потоа фати некој скок, па ајде да цица да се смири и некако се вративме пак на цицање навечер, ама си го враќав во креветче.
    Олеснително за тренингот беше што го имав одвикнато во раце да го заспивам до нишкање, туку легнат со тапкање.
    И после скокот, за 3 месеци самиот престана да се буди ноќе, еднаш пак му се деси, па после тоа повеќе не.
    Убаво сѐ на сѐ беше процесот на учење на спиење кај син ми.
    Кажи ми кај ќерка ти, како бебе ја доеше и одма ја враќаше во креветче па продолжуваше? Дали имаше мрчкање, бунење па пак да ја кренеш да треба?

Убајни!
    Колкав е сега син ти потсети ме.
    Кажи ми како новороденче го цицаше и заспиваше легнати, така? Го префрлаше во креветче по цицање? Имаше моменти сигурно си го држела па после да го ставиш во креветче?
    Баш импресивно самото што си спиело уште толку малечко.
    За колку време сега самиот се заспива откако ќе го ставиш во креветче? Мојот некогаш и до пола час му треба. И ние исто така, го носиме во спална, го легнуваме, му го ставам мечето до него, го покриваме и добра ноќ, си излегуваме. Потоа го слушаме малку се врти, ќе чукне со ноџето во ограда, значи негде пола час му треба. Некогаш и помалку.
    И дали твојот спие веќе во голем кревет?

Те потеков сори, ама мора да знам дали и ние како родители влијаеме на навиката и начинот на спиење кај децата или едноставно такви си има деца, тоа си е од нив.

Што мислите вие?

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  12. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Антооние не препорачува широк повој до кај 40 дена преглед на колкови секако и акп има деформитет да се реагира соодветно а широк повој доколку има деформитет не помагал
    тоа е од него

13. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    чисти со комец боли и крваро но ублажува после конец четка и непцата измасирај ги со неа и на крај премачкај со оваа маст
    ја има во скоро сите аптеки околу 400 500 ден е
    може да ти нудат замена но најди си ја оваа најдобра е ке премачкаш и не миј околу 20 мин смееш да плукаш слободно само не миј колку зрно грашок ти е доволно количински за мачкање и како масажа со два прсти на непцата
    исто и вит Ц можеш да вклучиш доколку не пиеш помага доста

Прикачени фајлови:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Незгодно ми е да кажам дека сме изнаспани сите :$
    Сега за три месеци ќе прави 3 години.
    Цели ноќи ги преспива од мало. Поради килажа, морав еден период ноќе еднаш да го будам за млеко.
    На почетокот го доев легнати и така заспиваше, без цице не заспиваше. Требаше да почекам да зацврсти сон за да се тргнам од него иначе нонстоп си висеше на цице, така го научив. Едвај си вратив млеко и тоа ми беше начин - постојано да е на цицка за да ми дојде.
    После веќе кога ќе заспиеше, го ставав во креветче. Ќе си се свртеше на меше и продолжуваше. Не сум го држела воопшто во раце. Заспиваше, го кревав и директ во креветче.

Сега зависи, најчесто за 15 мин е заспан кога е подолго надвор, но знае и пола саат да го фати. И мојов чука со нозе на креветче некогаш :D
    Не спие уште во голем кревет, уште во креветчето си е.

Јас сум од оние што мислат дека навиките ги создаваме ние, не велам ,,такво си е детето" :)
    На пример, ете, јас го научив да ми седи на града постојано.

На CareTee, Lavender13, Alishan30 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. girlboy

girlboy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    158
    Здраво девојки, 30 недела сум и од пред некој ден почнав да имам многу киселини, мислам дека и грлото ме боли од нив, без разлика дали јадам или не... дури и при дување нос почнав да ги чувствувам. Дајте некој совет нешто што ги намалува или ублажува колку толку, порано имав само од благо, но сега од се

16. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    30
    Istiot rezultat i mene denes.
    Sto pravese posle vakov rezultat i dali treba da povtoram brisevi,preku glava mi e od tie brisevi vekje.

17. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    Фала ви @Tiny Love @0ли @*malenavolena*87

Дефинитивно ми треба таков ортопед, прв аларм би ми било да ми препорачаат широк повој, веќе за ништо понатаму нема да имам верба.

Сега уште за педијатар да решам :doh: последниве месеци главата ми е каша од што почнав да се мислам за сите овие работи. До скоро се ми изгледаше далечно :D

На elenaklasik, 0ли и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Ние сме кај Марина и сум ептен задоволна, од неа имав и поддршка за доење и се водеше според европските педиатри при воведување на исхрана и не ми правеше додатни забуни со овие од Аут.

19. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    Мислиш на Марина од Ремедика? Она ми е во листата на џокери да одам кога ќе ми треба саглам преглед или совет, ама морам да најдам и некој што ќе го водиме за матичен. А малку нема избор, башка сегде е ненормална гужва не знам што ќе биде на крај :sweat:

20. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Јас сум 32 недела, поправена само 4 килограми, а бебето со мерките постојано оди две недели напред. Два пати испитував скриен шеќер и немам. Докторката ми рече само дека е можно да ме породи порано, да не чекаме 40 недела, туку накај 38.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.