Podobro da neznaes mila zatoa sega i na jogurt duvam. Nesakam vaka javno da navleguvam kako i zosto no ke kazam samo deka taa bremenost nesrekno zavrsi zaradi toj proklet amoksiklav...kazi mi kako sega posle se da pijam pak?
Денес бев на контрола,бебе е добро сеуште е понапред 2+ недели со се.Протоци супер на постелка папченик и тие.Бебе со главче надоле ама sunny side up.Има време до крај ќе се сврти уште 100 пати.Цервикс рече добар ама јас имам друга мака.Денес цел ден детево ме гребе,боцка доле мислам од вагина ќе излезе рака некоја.Незнам дали е ова нормално баш е непријатно па се плашам.Има некој вакво искуство?
37,2 е нормална температура за почеток на бременост, а и да не си бремена реално не е температура која бара парацетамол. Јас би то рекла да се опуштиш, самата “темература” не е загрижувачка.
Помина и втората контрола во Чаир, денес сум 36+4, бебуш се свртела со глава долу не е веќе карлично, но има доста плодова вода па рече можно е ради неа пак да се срвте Таа вода многу ме нервира, гледаше и шекер и се си беше во ред, два пати скриен и еднаш тримесечен и не му е јасно од каде, на крај кажа ваљда нема некоја позадина, да внимавам само на движењата на бебето. Како ви мерат цервикс? Со ехо зар не се гледа? Го прашав има ли знаци за скоро да ја видам но рече не се гледало ништо, а се надевав на скратен цервикс, постелка созреана ама ништо, ке почекаме уште некој ден/недела Сепак ке почнам да се пакувам, нека си стои спремно, прашав на шалтер за прим и не ми кажаа баш се, па сега ке листам што има пишано овде, па ако треба ке дополнам. Име сеуште незнаеме, многу сум талент, како може да незнам не се сваќам ни самата, како успеавте да се одлучите за Име на бебуш
Цервикс вагинално ми мерат, попрецизно е. За име лесно се одлучивме и одамна знаеме како ќе се вика. Маж ми го предложи, а мене ми се допадна од прва и веќе така си го викаме.
Шо убаво мм сака Сара, јас Евгенија, ќерка ми сака Ана, кумот Михаела, Стефанија, Илина. Мене сите ми се убави, стварно незнам. Ке одлучам на бокс
Само што завршив со скен, бебето си одговара точно на неделите и деновите според менструција, супер напредува, 2300 машала. Му открија хирдофеза? ако се вика така на десен бубрег и другата недела ќе имам подетален скен да видат од што е предизвикана, ама ми рекоа да не се грижам многу дека може е моментално. Јас малце се загрижив од што читам по нет ама сепак ќе пробам да не мислам додека не кажат со сигурност.Има некој искуство со ова?
Не читај не си прави стресови пред време, како што ти рекле може е привремено, дотогаш опушти се и не читај на нет.
Хидронефроза на бубрег? Од искуство на блиски им кажаа дека кај многу бебиња само се повлекувало, кај нив поголем степен беше ама пак се реши по раѓање. Се си е во ред сега со детенцето, не мисли од сега дури не знаеш точно што е. И да е тоа не е толку сериозно, има решение.
Hidronefroza mislis? Ne e strasno ne se grizi. I sin mi mu otkrija koga bese bebe, osven sto odevme na cesti kontroli i pocesto mokraca proveruvavme nemase nekoj problem. Toa e nekoe prosiruvanje na nekoe kanalce vo bubrezite i ako e od lesen stepen ne e problem voopsto, kako sto raste se sreduva samo od sebe. Treba samo pratenje, a ako e od potezok stepen si ima terapija. Vo globala ne e strasno. Za ponataka da si znaes ti ja preporacuvam dr. Kuzmanovska star dobar urolog od Remedika ako ne e otidena vo penzija, odevme vo Sistina kaj dr. Nadica no mislam samo za pari ne matkase.
Пиев во прво тромесечие. Тогаш почнав и не сум прекината уште со пиење. Пиев и пијам многу многу појаки од амоксиклав. Плус дозволени се во бременост инаку да не биле немало да се даваат. Неќам да навлегувам ама тоа што ти се случило немора да значи дека било од антибиотикот. Да не ти набројувам што се последици може да направи бактерија ако не се третира..
Стварно се сите убави, кое и да решите да го ставите нема да погрешите. Може кога ќе ја видите тогаш ќе знаете кое именце и прилега најмногу.
Ептен лесно хаха со првото не знаевме уште кој пол беше, со мајка ми и мм бевме на кафе и почнавме предлози, сакавме име кое ќе е прифатливо странство, на мајка ми едно од предложените и беше Нина, ич не ставив дикат на тоа име, само кога дознавме мм ми рече ајде спремај се треба да ја видиме Нина иии си остана така. А за второво уште пред да забременам ни се вртеше во глава и немавме дилеми.
Mojot maz veli rano bilo da odlucime za ime. Mene mi se dopaga David, vnuka mi predlaga Jakov isto mi e ubavo. Ama na kraj ke vidime kako ke se vika ☺️
И јас мислев како тебе за првото што го изгубив дека ми е од антибиотици дека докторите грешка направија додека не испитав се и после вториот спонтан да правам хистероскопија да ми откријат преграда на матката која никој не ја виде на ехо ни на хсг и дека имам генетски мутации.
Ај да прашам и јас за овие недели, 20-21 гн колку ги осеќавте бебињата, не сум ни сигурна дека ја осеќам.може и бидејќи не сум седнала по цел ден.освен за спиење и тоа е минијатурно нежно, или пак рано наутро. Јас по цел ден не чувствувам бебе. Постелка на преден ѕид, 300гр беше почеток на 20гн а одговараше тогаш за 19+4, цело време е поназад 2-3 дена од старт. На ехо кога ја гледаме мрда, но не е експресно активна, а вака јас стварно ништо не чувствувам Благо избегнувам исто и кока кола, за да ја испровоцирам, па незнам дали е ок оваод утре ќе бидам 21гн
Мене во бременоста ми се појави таа хидронефроза на десен бубрег од втор степен. Бебето ми притиска на десно цела матка тежината и ради тоа. Пошто камчиња не се гледаат. Иначе тоа е како запушување на бубрегот и мокрачата ја враќа горе. Мене тоа ми прави проблем со бактерииве што ги лечам цела бременост,ама кај нас е друго. Кај бебињата е друго со редовно следење нема да има проблем,и внук ми има од раѓање исто,не е страшно додека е прв втор степен. А може и да му се изгуби со тек на време.