Драги мои идни мајки / веќе мајки - ние сме си дома! Едвај чекав дома да си дојдеме.... Јас и Андреа сме добро, среќни, се гушкаме, плачеме, цицаме и учиме да цицаме, се дохрануваме по малку и во еден збор уживаме во друштвото. Посебно навечер кога сме сами и кога никој не ни смета - ни баба, ни дедо, ни тато. Тогаш тие очи ме гледаат само мене - можеби звучи лошо и посесивно, но кога прв пат ме погледна, сфатив што е ЉУБОВ. Се до тој момент, ништо не сум знаела. Инаку се породив на ГАК, ме примија во вторникот, со многу малку водичка во мешето. Без болки. Ме задржаа и почна индуциран пораѓај, со вагиналети и со црева долу....малку лошо искуство. Болките ми траеа, да не ве плашам 15, 5 часа пред да се породам. Малку се намачивме, не се отворав, меѓутоа, кога дојде време си ја родив со 3 напони и за цели 6 минути малку попукав, сега боли малку повеќе, но Андреа е вредна за се што мама пројде и проаѓа. Чувството е прекрасно мајкички, и да ви кажам прави сме ЖЕНИ и најсилни на свет. Нема ништо поубаво од тоа да станеш мајка, а тоа е изјава на една млада и амбициозна жена, која мислела дека кариерата е нешто најбитно во животот. Ве гушкам сите и стискам палци сите да си доживеат мир на душата како што доживеав јас. Се гледаме и читаме и понатаму, се разбира и во делот за бебенца, сега ми требаат совети од поискусните мајкички.
Значи неможеш да замислиш колку ме охрабри твојот текст.. Како ми се ближи времето и сум се понервозна, возбудена.. Ама твојов текст нека малото биде гордост на тато и мама и да биде храбра како мајка и
Тука сум и јас да ве поздравам и легнувам..ми се спие..бев на цтг попладнето.болки нема. Тоа синоке беа лажни. И срека што не испаничив и не направив трк во болница.и денес се видов со докторката.никој не те мари..па што ако е голем плод мпжеби ке си го родеш природно вика докторката.вика остани..,мене не ми се останува.синчето плачело по нас кажа мајка ми..велело кога ке.си дојде мама и тато..срце мајкино.ке оставам дома да си ги чекам болките.кога.и да бидат...не сакам да седам во болница побеке од колку што ке морам когга ке се породам..штип е блиску пола саат од кај нас...и кога ке почнат болки трк во болница.али веке не се издржува се ме боли нозе половина вагина се..али ке биде...се во свое време Скај батерфлај. Издржи и што поскоро да оздравеш,..поздрав...
Доро утро девојки, да Ве прашам за педијатар во Кисела вода? Знаете како се вика докторот кај школото на Огњен Прица? Веднаш кај автобуската постројка? Или можеби друга препорака? Ние живееме во расадник.....и денеска маж ми го праќам во мисија по доктори и документи
@Sky-butterfly Се надевам помогнал прополисот и те пуштило грлото. Инаку прекрасна трудница си . И јас како тебе спакувана сум и сега меретно уште моментот да дојде. Со мама кога си правевме муабет ми вика со што ќе сум ја изнела малата од болница. Јас спакував едно мало куферче ама ништо посебно немам определено за свечениот момент изнесување . Сите шпихозни некако ми се исти и убави...у мисла се ставив. Видов и ти прашување за едно комплетче, ама со времево човек не ни може да си планира. @Galicka не си свесна колку многу позитивна енергија внесе во немирните души на сите трудници тука со твојата приказна. Гушкајте се со Андреа и уживајте во секој заеднички момент. @Mekuska те чекаме и денес да дадеш репорт. Те мислиме. Кај мене ништо ново. Навечер сум неподнослива, само се превртувам, мрдам одам до веце...ни јас можам да спијам ни мажулево од мене. Стомакотво втората половина од денот постојано ми е тврд и деформиран, посебно во центарот. Кај папокот некако е вдлабнато како дупка а остатокот напрчен. И така до сабајле. Мојов е многу нестрплив а ми мрдне стомакот само тоа вика дали да ме носел во болница, дека на ова пазење што ми го удирал и живот без стрес малата гарант бил спремна
фала мила @danichap Сега на вакво, малку посвежичко време, и самата се чувствувам подобро, се поднесувам барем, ама кога е потопло се чувствувам пет пати поголема и потешка и потечена. Ама уште малку и кај двете, па после други маки ќе имаме Инаку да, прополисот ми е чудо, грлото ме пушти барем, не чувствувам како боцки внатре при голтање. Сега полна сум со некој секрет, ама се инхалирам и нема да се влоши состојбата мислам. За спиење и мене ми е тешко, де стани во вц, вртење од една на друга страна е посебна мисија, ама тоа е. Јас се преместив дури во друга соба да спијам овие два дена, дека спална таму е пониска па ми е полесно станување навечер, ама ќе треба да се вратам, ми недостига мажуле, не е убаво да спиеш сам
Истите маки со висока спална и потеченост на топло време. Потребно е да се воведе нова дисциплина станување од кревет со голем стомак
Јас немам проблем со спиењето, врзувам и по 8 саати без да мрднам. Друга е мојата мака, ми стигнаа новите резултати од димерите после недела дена не примање инекции и пак се до небо качени, преку 3000. И сега треба да чекам до утре да се видам со докторот во болница што ќе каже. ама мене ми се темни веќе од инекциите. Инаку од утре сум 37 недела, па веќе сум на крај што се вика, ама тоа незнам дали има врска. Матичната ја гледаше и постелката на ехо рече дека е во добра состојба. Инаку малку од малку се подспремивме, имаме креветче и кадичка на постоње со даска за пресоблекување одозгора (која мене ни изгледа практична, но страшно гломазна појма немам каде ќе ја ставам), и количка и транспортер. Имам нешто гаредероба купено и нешто од внук ми, и пелени. За во болница составив список што би ми требало, само уште не ми е се стокмено. И вицот на денот од свекрва ми, вика со што ќе го изнесеш бебето од болница, викам незнам, ќе видам. Она вика јас сакам да купам, јас викам ок, тогаш одбери што ти сакаш, каква боја сакаш, од каде сакаш, еве јас не се мешам. И она вика ааааа не сега, рано е, ти дур лежиш во болница јас тие денови ќе купам ајде доообро викам, а во памет си викам па колку дена јас ќе бидам во болница дур она планира да оди во град да бара, па треба да се пере суши пегла, или не планира таква активност, тука ај ќе видиме.
@irena.1 ме насмеја со свекрвата Ти имај си во резерва нешто спремано, на страна, чисто да се поштедиш од фрустрации, за секој случај Барем така јас научив со мојава А за д-димери... точно дека ти си веќе при крај, ама тие се битни да бидат во нормала и за после породување, во врска со крварењето, ете нека ме исправи некој ако грешам, сепак не се разбирам целосно. Ајде утре ќе видиш со докторот, па пиши ни. Во секој случај добро е што постелката е добра, и бебето добро напредува, друго ако треба да ги примаш, тоа е, ќе се издржи
е постарите мислиш се замарат со перење пред облекување на мало бебе. ќе ти ги донесе право од бутикот
Ne be ne ja plasete sigurno ke go ispere bitno bebusite da vi se zdravi i zivi i vie dobri i polni so energija. So lesnooooo I koga sme kaj perenjevo- znaci majka mi i svekrva mi mozea li tolku ciknati da bidat ili vozbudeni neznam- jas se porodiv na GAK i im vikam dva tri peskiri da mi donesat zosto koga otidov na poragaj normalno no nosev posle ti nosat. I tie dvete cuknati namesto od doma PERENI tie kupile novi i nepereni gi pratile po mm. znaci sega se smeam ama togas koga sum ja podbrala majka mi po telefon a da mi donesoa i tri pakuvanja vlazni maramici i pizami be novi nepereni maici po preramki nepereni mislis ke vekuvam tamu znam off topik ama uzivajte i cekajte si go najubavoto nesto vo zivotot
Кај мене свеки имаше изјавено дека они сакале количката да ја купат, ама ништо, ние сме си зеле. Мојов одма и рече ако инсистира ќе и покаже сметката, пак од нив може да биде...ама кога чу цена не отвори пак муабет . И јас на мама и реков ако толку и е мерак нека зеде едно комплетче(знам ќе испере), па ќе видиме кој попрв ќе стаса дали ќе биде за изнесување или после дотерување.
Знам Sky, не е ич за занемарување работава, и за плодот, зошто ако на постелката почнеле да се појавуваат тие некротични формации може да влијае на плодот, но и за мене после породувањето, ама знаеш како е не ми е се едно. Утре ќе знам што ќе биде, ќе ви пишам Menelele, гледам јас моите стравови нема да бидат неоправдани, стари луѓе тоа ти . Инаку први се да солат памет, откако се расправам со димериве и едната и другата баба се полни со совети. Еднава бара спас во бабини деветини и уроци, а мојава само предлага доктори, прегледи, оди ваму, прави така, ќерката на колешката вака, внуката на комшиката онака. п.с ќе си купам јас едно комплетче за секој случај, арно виката. Најинтересно е што стално се нуди и ветува, и ко ќе дојде моментот штама. И не е проблем се сум си обезбедила, па за некои ситници, ама остануваш заебан во клучниот момент. А претходно само за да не ја навредам, да не се осеќа отфрлена се сложувам.
@irena.1 што би рекле има да те пукнат Сликнете ги комплетчињата . Да си знам да не не сме многу свечени ние за големиот момент изнесување па додека е време да се пуштам во шопинг .
Сега се изнасмеав сама наглас, па мора да ви пишам, во врска со муабетов. Тогаш не ми беше баш смешно, ама сега е. Ирена1, мислам не требаше да и речеш која боја сака таа, ќе ти дојде со некоја пинк боја, ти мислам машко носиш, нели? Така со првото дете, мојава се се нудеше нешто да земе и ете ти ја зима комплетче некое, се со чипки и капче некое со чипки, ама такво ко амиши што носат, откаде само најде да го купи, кој ја превари не знам, а плус машко носев Со мм се гледаме, ја прашуваме абе машко бебе е, а таа одговара: е па што ако е машко, бебе е Друг пат купи нешто дури со розе боја, пак и прокоментиравме, и на крај се откажа велејќи: еј вие за се маана ми најдовте. Што па знам, можеби тактички и беше Ама не, сепак мислам таа така ги гледа работиве, нема машко-женско, бебе е