Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    300
    Дали ти текнува до која недела имаше ниска постелка, и дали требаше да мируваш и др работи?

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Моето се роди почеток на мај, топло беше. Од болница излезе во боди на куси и шпикозни со ногавици и тенка памучна прекривка/ќебенце.
    На контроли кога одевме тој месец, така го облекував исто, а и за прошетки.
    Ако е 20 степени, ќе ставиш чорапчиња, а ако е 22-23 тогаш без. Бодиња со долги не би земала нешто многу, со долги би облекла ако температурата е 18-19 степени. Но мај е топол особено во Скопје.

На Homme, Bella_Stella и Hatula им се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Јас на пораѓај отидов до помала тежина од стартната. Ама бев на диета за гестациски, бебче цело време супер си напредуваше.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    Честитки да сте здрави и живи :l:

На curlyhair му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubica1991

Bubica1991 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    176
    Zdravo mamicki ubav nedelen den i za.mnogu godini praznikot na tie so.go praznuvaat.Trudna sum 23 nedeli,normalna bremenost celo vreme pijam pre mama i magnezium.Nemam nikakvi teskotii posebno,no navecer koga legnam imam strasna nervoza vo dolniot del na nozete osekqm nervoza nekoja bolka me tera da gi istegnuvam celo vreme.Probav da piam b6 pa i paracetamol,masaza bidejki nemozam ni da spijam ni da sedam me tera na nervoza. Sto bi mozelo da mi pomogn

6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Синдром на немирни нозе е тоа.
    Мислам дека @Ano имаше, ќе пише ако прочита.

На Bubica1991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Душичка:l: верувам дека ти паднало тешко.

Да, нашиот случај е подруг, ние 3 години ја туривме количката од возење, а пола работи ни се во Ск, пола Виена, во Ск креветчето ни е преездраво ама за Виена сакавме да купиме ново и се мислевме дали од тука или од таму, пошо и овде мораме да имаме ама највероватно ова ќе го пратиме натаму, а ново тука ќе земиме поефтино.
    За алишта на почеток ќе мора нови, од малава нема да може, јануар ја родив, ова ќе е мај.

Иначе јас немам ништо против позајмување, само ние немаме ни од кого, мојте другарки не се мажени, не пак деца, ептен млада мама станав, од маж страна се све генерација со нашево.

Е сега, не знам дали скоро секоја мајка што чека второ дете некогаш се замислила за вакви работи ама мене ми е ммооогу страв (бар сега) да не осети малава некое делење т.е и големава и малата. Јас сум една на мајка и една внука и немам појма како е да се има некој и да се делат работи, а да нема лутење, од тоа што сум гледала секогаш едното прави драми.. ее од тоа ми е многу страв, како ќе се поставам, оти Нина имаа буквално све, грешка огромна што и за роденден на бебево нема да имаме нешто што би му купиле ново.

@Lavender @Hatula и ја сум крај аптил/почеток мај, кај нас знае да е мај просечно 10-15 степени ама ветер фури нон стоп. Јас планирам да имам повеќе бодиња на кратки и шприкозни памучни со долги, едно тенко памучно јакниче за секој случај оти ништо чудно да се и пониски температурите, капчиња памучни и памучни пупиња за надвор, јас планирам од старт да излегуваме, така да ќе имаме и памучно ќебенце за количка, нормално ќе имам и боди по долги за секој случај, па според времето ќе намалуваме со слоеви на облека. За на вечер планирам тенки вреќички, а под нив пижами по долги и на куси боди, мада ќе видам.. летото се погоди 15 дена да имаме 35 степени другото се бевме по долги ракави и спиевме со пижами.

На Lavender13, Bella_Stella и Hatula им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Ти кажа Олу веќе, и јас имам тоа, ужасно нервира ама нема лек... мрдам како луда навечер, пијам магнезиум, ги ладам во вода, некогаш пробувам со жешка, не бива, не се смирува, сон не ме фаќа од тие трпки.

На Bubica1991 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Јас имам мн страв како ќе биде со поголемиов, 4г и 9м ќе биде, ама е многу љубоморен ако земам некое др дете да гушнам одма иди и тој ме гушка, башка мн тежок карактер е, инторверт, многу емотивно дете е, сега му кажавме дека ќе имаме бебе, прво велеше нејкам, после се зачуди и ме прашуваша какво е сега бебето, ме гледаше во стомакот онака нежно :) нз како ќе биде очекувам тешко дека ќе биде ама здравје ќе видиме може ќе изненади.

10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    525
    Devojki ja pie li nekoj ovaa folna? Iskustva? Imate li nekoi nus pojavi? Screenshot_2023-02-26-12-08-07-451_com.android.chrome.jpg

11. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Фала ви девојки, значи доста се тие што ви ги покажав за прво време па ако видам дека треба нешто плус може да се докупи. Јас па имам доста бодиња на долги, ама ги планирав и за по дома да ѝ ги облекувам без ништо под нив заедно со панталончиња.

И јас не сум во МК, климата е скоро иста ама секогаш е 4/5 степени пониска од Скопје. Така што нека има за секој случај тренерчиња, ќебенца имам и плетени и памучни за во количка.
    Јас со кратки па немам многу земено, ќе докупам откако ќе се роди да не трупам само 50ки.

Инаку за ова што спомна @Bubish26 истото си го мислам цело време. Јас сум една и немало кај мене драми, ќерка ми е сама 5 ипол години и секогаш имало се само за нејзе и центар на внимание од сите. Воопшто не е егоист, сака да си игра и буквално сѐ дели со другарчиња сепак во мисла сум како ќе реагира она со бебето. Друго што ме мачи е како јас да реагирам, ич немам искуство со тие работи. Вака многу е заинтересирана, прашува ѝ зборува, заедно бираме купуваме ама ќе видиме кога ќе се роди. Се надевам да поминеме без испади и драми.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Може и така да ги искористиш тие со долги.

Инаку, јас некако лабава сум во однос на тоа како ќе биде откако ќе се роди бебето, си велам ќе се справуваме тогаш кога ќе дојде време, не осеќам некој страв како ќе биде.
    Планирав да му купам бебе кукла и околу 2 месеци пред породување да се грижиме заедно за него, да го пресоблекуваме, да го ставаме да спие, да си играме со него. Мал е и 3 години ќе има кога ќе се роди, ќе балансираме некако, ќе си играм со него, ќе шетам, ќе си правиме работи како и досега. Нема да биде исто, но ќе се привикнеме сите на новата ситуација, нема друго :)

На CareTee, Sofi.ja, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Како што ти пишала веќе и @0ли тоа е синдром на немирни нозе. Го имав и во првата и во оваа бременост и мистериозно го снемуваше кога ќе се породев. Најверојатно од временоста има притисок на некој нерв кој прави таква непријатност. За жал во бременост не најдов чаре. За среќа откако се породив го снема. Тоа е пиј магнезиум и б6 и менувај страни додека не се смири. Ќе помине откако ќе се породиш.

На Bubica1991 и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Кај мене беше ниска постелка, и само ми рекоа да не кревам тешко, и односи да немам. После околу 20 недела ми рекоа ок е.

15. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Јас ја пиев пред да останам трудна, ама после поради генетски мутации ми ја сменија за матилирана фолна од now. Немав никакви нус појави. Ако не грешам, имаше и б витамини во неа.

16. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    525
    Jas imav mala sukrvica, rekoa ne e strasno ama doktorot me prasa dali pijam aspirin, ne pijam, pa sea mi tekna deka vo ovie pisuva deka se i za podobra cirkulacija pa si rekov od toa da ne e. Se mislam da si zemam obicna folna Alkavit, takva piev so prvoto pa nikomu nisto...

17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    Мојава пак од прв ден вели дека многу ја сака сестричка, ме гали, ме гушка едно 50 пати на ден за стомак, ја спомнува самаа по име и за сега не покажува љубомора, еве вчера одбрав едно комплетче за испаѓање од болница ама не го зедов оти сакам тоа неа да и го пропуштам т.е она да одбери кое точно сака, на некој начин од старт ја спремаме без форсирање ама пак ми е на мисла, пракса е секогаш различно. И како што кажав, се плашам од тоа некое од нив да не се осети потргнато на страна. Еве не знам.. сите велат како исто се понашаат со децата, а од страна јас гледам разлика, према едно се повеќе заштитички настроени .. еее тоа ми е на мисла овие денови. Можеби повеќе се оптеретувам.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Прво да кажам за облакање за мај, имајте и боди на долги, зашто мојата се роди во мај, и таа година месец мај беше многу ладно. Среќа имав боди по долги и панталончиња за од болница и пликце и супер испадна.
    И јас не чекав 40 дена, одма искачав, така да бодињата по долги супер дојдоа.
    Иначе јас сега со второто што направив, за да не пројави љубомора, иако она едвај чекаше да има братче/сестриче. Цело време и зборев дека ќе биде постара дада, дека ќе го чува, ќе помага.
    На родителите им кажав кога дојдат да не се улетаат по бебе, туку прво неа да и обрнат внимание, сепак таа разбира. На неа и кажав дека таа е одговорна да го покаже бебето… ја вклучув во буквално се, се помага… се што бебе добива, прво таа отвара :) и исто, кога се збори за бебе нешто, што како прави, јас и кажувам како она била како бебе, што правела…така да воопшто не е љубоморна. Не знам дали е до сево ова, ама важно ми е дека супер прифати :)

На АнаМаријаД, Starchild, Bella_Stella и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.244
    И мене ми е во план да и дам нејзе предност во помагање околу бебе, затоа од сега учествува во одлуката пример што ќе се одбере за бебе, памперси и марамчиња ќе носела , па ќе ми дава шампонче.. едноставно да се осеќа битна и вредна. Ее тоа мајка ми ми го рече дека кога ќе идала она на гости, ќе си играла со големава, да не биде сите околу бебе и во право сте за тоа. Се надевам дека ќе имаме добар почеток и уште подобро ќе биде како мине времето. Ајде во мајчински тогаш ќе си разменуваме искуства и совети.

На juice_ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Исто и мене, ми рекоа ниска постелка на последниот преглед, ама за кревањето не е проблем ми рече гинекологот, а за односи не, барем сега за сега.