Па не мораш одма со апчиња, зависи и хемоглобинот колку е. Мене околу 6-7ми месец нагло ми падна од 21 на 9. Не ми даде апчиња одма докторката. Само ги почнав пренаталните зошто до тогаш не пиев и почнав да го јадам тоа од маџун, какао и таан. На следната проверка ми беше 21.6. Денеска пак ќе проверувам, ќе видам баш дали се држи добро.
Lele mesinja jas moram da se pozalam, da mi olesni barem so toa sto ke si kazam. Umrev od ovie kiselinive . Ne se izdrzuva poveke. Neznam kako da si pomognam. Znaci goram. Hranoprovod veke me boli od tolku kiselina. Sto se ne probav nisto ne mi pomaga. A tek vleguvam vo 28 + nedela, krajot mi e dakeku
Zbori si so ginikologot mislam ima apcinja za kiselini ako ne si probala i so niv. Inaku mene obicen cips mi pomagase za kiselini, a vikaat i semka od maslinka da goltnes mada jas toa ne go probav So kosa ke ti bide bebeto zatoa
Во двете бремености ужасни киселини имсв ,немаше спиење навечер цела бременост. Првата вечер после породување какво олеснување беше без нив
Дали некоја од вас слушала некои од курсевите на "razvoj_niz_igra" или пак на "prenatal.education" или може имате некои едукативни ресурси да споделите во врска со доење,спиење,повивање на бебуш и слични едукативни теми? Фала ви
@Sofi.ja Мене од од 20 и кусур на 10 ми падна за 4 недели. Не пиев пренатални и уште не пијам ама од друга причина. Матичната првично не ми го изрегистрира резултатот па не ми даде ништо. Јас си порачав од оние беровските сокови, сирупи за секој случај. Отпосле на втора средба и спомнав дека имам вртоглавици па ми го погледна резултатот "ау па на долна граница е", па ми даде да пијам едни италијански мислам со Ц витамин, железо и фолна. Пијам 10тина дена, сабајле ми зедоа крв за проверка па баш ќе видам дали мрднало, ќе пишам. Инаку реагирав за 10 железо најмногу оти не сакав да пијам некои појаки за железо, страв ми е од гадења, запеци... И затоа си реков дај "порано" да реагирам. Засилив и со Ц вит дополнително.
Pijam i lekovi momentalno smiruva i po dva saata kako da se nemam napieno. A ne mozam na sekoj dva saata da pijam lek. Cips nesmeam da pomislam imam gestaciski dijabet. Se probav od bademi, kisela voda, zrno ziv oriz, maslinka. I bas nisto ne pomaga. I drugi raboti probav so mi kazaa da ne gi nabrojuvam site. Inaku imam prijatelka imase taka kiselini a deteto se rodi bez kosa. Toa ne e pravilo. Jas si imam problem od predhodno, imam hronicen gastrit. Bev svesna deka je imam maka ama iskreno ne do ovoj stepen. Ke pocnat niz usta da mi izleguvaat kiselinite.
Јас рупурут земав за киселини и ми помага значи моментално а смее да се зема на два часа така да ако не си пробала види со тоа, знам дека гинеколозите дозволуваат
Toa pijam, ama po dva saata se vrakaat kiselinite. Gastrogard voopsto ne mi deluva veke. Znaci mnogu pati i megu gradi hranoprovodot me zaboluva od kiselite sto me gorat tolku mi se jaki. Ogan vadam bukvalno. Mi se place nekogas kolku mi e tesko. Ednostavno mi nema care, samo mozam ovde da si se pozalam da mi podolesni troo
И јас имав многу киселини првата бременост ми помагаа гастрогард, крајот па ужас беше, горев, да спиеш на повисока перница за да не се крева нагоре, како полуседната спиев на крајот (читај не спиев). Сега имам цело време а само 14та недела сум, земам гастрогард и ми помагат засега. Иначе бебе без коса се роди, тек на годината му порасна малку Исто и од газирана вода ми олеснуваше малку.
Јас го гледав курсот на мамма.мк, за почеток е супер, ги има опфатено основите речиси за се, кратки и разбирливи се клиповите таман за да држи внимание. За развој низ игра мислам дека сеуште ми е рано, повеќе сум фокусирана на доење, спиење, вежбички за првите месеци и скокови во развој. За доење конкретно курсеви знам дека има doenjesoljubov.com, ама не сум ги гледала. Во моментов читам What to expect the first year, ја има во пдф верзија на google.
Pisav pogore, se mi e isprobano nisto ne deluva ama bas nisto. Ziva nenaspana sum. A si velev aj sega da se iznaspijam oti posle so bebe ke mi nema spienje. Ama izgleda trebalo da se praksiran uste pred da se porodam
Zdravo devojki mi treba nekoja so iskustvo kako pokacila hemoglobin, od 99 na 83 za mesec dena, denes polna 17w. Da napomenam vroden anemicar so visoko zelezo, znaci zelezoto mi e nad 30 mi treba lek za hemoglobinot
Здраво, да ве прашам јас сум 25 недела бремена и веќе неколку дена забележувам бел накај жолт исцедок и тоа многу дури и во школката го има лигав е дури морам 2-3 пати да се избришам кога одам во тоалет, што може да биде знае ли некој многу ми е страв ?
Здраво, дали некој знае лабораторијата на ГАК дали работи и втора смена? Имам упат за хормони, дали можам да отидам накај 7 вечер?
Хемоглобинот е 12.3 од референтни вредности 12-15. Јас до минатата недела го допивав фемибион 1, реално цел месец ако не и повеќе каснев од што не ги пиев редовно ради киселините и лошењето. Сега почнав со фембион 2, знам дека во нив има железо ама можеби не е доволно. Пијам речиси секој ден и какао... И пратив на матичната,ќе видиме. Никој не може да знае. Оди на гинеколог и направи си брисеви.
Какви пиеш ако не е тајна? Може рецепт колку од што ставаш бидејки и моево железо падна утре сум кај матичната па незнам што ќе препорача ама ова делува природно
Секој доктор има различен пристап. Кај мене на послаб резултат не ми дадоа апчиња. Хемоглобинот 11 и нешто беше, железото 9. Јас до тогаш воопшто не пиев пренатални. Само метилирана фолна, б12, магнезиум, цВит. Сега пијам плус Д3 и Пренатал на Џејмисон. Ќе видам после баш како е крвта. @princess5 органско како од Дм земав, интегрален таан и маџун. Соодносот е 1:1:1. Јас правам со по 10 лажици од сите три и мешам и имам за подолг период. Се јаде една лажичка на гладно, пола саат пред оброк, со 2 саати растојание од млечни производи.