Полипот ти е во матката или во каналот? Јас имам полип на матката, 8ма недела сум, на претходен преглед ми е кажано само односи не сега за сега, оти постелката е ниска. Следен преглед сум среда, едвај чекам
Здраво на сите, јас сум нова на форумов и ве читам откако дознав дека сум бремена. Моментално сум 17+3, но на последната контрола бебето беше поголемо за 9 дена. Следно што треба да направам е скрининг во 21-22ра недела. Она што сакав да Ве прашам е дали по своја или по иницијатива на докторот правите урино култура и др. испитувања. Мене досега ми кажаа да направам микробиолошки брисеви еднаш, се беше во ред и од тогаш немам други инструкции. Сама одлучив да испитам крв и се е во ред, но освен тоа немам правено ништо.. Што мислите околу тоа? Поздрав и со лесно на сите
Maticnata ne te praka sekoj mesec za urina i krvna slika? Jas toa go kontroliram sekoj mesec. Brisevi se zemaat vo 12-16 nedela zavisi koj lekar kako raboti,nekoj i porano. Toa go imas zavrseno. Torch dali ti e napraveno koga davase brisevi ? Prv skrining do 13 ta nedela isto. Inaku sledno da vtor skrinig najkasno do 23 ta nedela, potoa od 24-28 ma nedela ispituvanje za skrien seker.
На грлото на матката. Односи и мене ми кажаа не, али до крај на бременост од причина што е од надворешна страна, па да не се инфицира.
Не одам кај матичен, одам на приватно. Видов дека во брисевите се вклучени ТОРЧ значи е во ред. Но за проверка на крв и урина очигледно оставаат на мене Изгледа најдобро од понеделник да си направам урино култура и да не ја мислам
Здраво и добредојде.Ќе се надоврзам на Ценева.Крв и мокрача испитуваме секој месец јас и уринокултура испитувам мада нема потреба може секој месец,можеш преку еден.Инаку торч не е испитување преку брисеви туку се испитува преку крв исто така да го немаш правено ако немаш давано крв за нешто
Грешно сум се изразила, сите резултати од брисевите и серум(крв) се на едно место таму видов дека има за HIV, HCV, TOXOPLASMA, HERPES итн. значи тоа е во ред
Жени едно прашање, кога мрда бебето многу, ви се случува ли да го осетите мрдањето како струја да ви минува во вагината(цервиксот вајда) не знам како да опишам ама деновиве е доста активно и осеќам така повремени бодежи си викам да не тргна да излегува. Денес бев на цтг имаше малце контракции ама лажни, не ми рекоа ништо, вајда нормално е м?
Да, lightning crotch се вика таа сензација. Не е знак дека почнал процесот колку што знам. Прилично незгоден е, посебно ако те фати во движење.
Ова што го опишуваш ми звучи на "lightning crotch" феноменот, типичен за последни недели од трет триместар. Најчесто не значи дека почнало отварање и слично, туку е резултат на постепеното натежнување на бебето кон грлото на матката, силината на ударите и тоа што повеќе мава на некои нервни завршетоци. Не мора секој да го осети, ама не е невообичаено. И мене еднаш ми се случи, не беше баш пријатно ама среќа не траеше долго. Се додека немаш контракции на регуларни интервали мислам дека се ова спаѓа во пакетот - подготовка на телото за пораѓај
И јас одам на приватно за прегледи, а од матичен самоиницијативно си зимам секој месец упат за крвна слика и урина. Еднаш правев уринокултура само, чиста беше, следна недела планирам да повторам уште еднаш. Мојот матичен е прелабав и се чуди зошто секој месец сум испитувала, викам зошто така ми кажува докторката во Систина. А нема врска никој не ми кажал, ама сметам дека така е соодветно.
И мене не ми даваат тука да правам анализи на крв и урина секој месец. За 7 месеци имам правено два пати анализа на крв и урина, два пати брисеви и толку. Торч не сум правела, a хив, сифилис, хепатит и крвна група се задолжителни уште на почетокот. Исто беше и во првата бременост во друга земја. Баш се зачудив и јас кога ве читав дека секој месец ви даваат, дури и прашав за повторни анализи ми рекоа нема потреба. Наредн анализа док. ми рече кога ќе одам на ЦТГ 33 недела.
29+2 sum, od vcera osekjam posilni udari ama nisko dole, duri me zaboluva I me secka. Prethdono udirase ama go osekjav gore, dali e normalno ili sto e pricinata? Dali smenilo pozicija? Voedno I ovie dva dena imam bel iscedok samo od sabajle koga ke stanam, kako ligav I potoa vo tekot na denot pomalku. Nedelava sum na pregled. Nekoja so isto iskustvo?
Нормално е, ќе осеќаш се повеќе удари и некои ќе бидат болни. Исцедокот е исто нормален, повеќето го имаат цела бременост.
Девојки, Дали има некоја од вас што има правено прв скрининг кај др. Маџунков во Струмица? Јас имам отидено еднаш пред бременост и еднаш во 6та недела, докторот ми рече во 12 недела за скрининг да отидам пак. Како сте задоволни ако водете бременост таму? И како им кажувате на матичните дека не правете кај нив приска и скрининг? Ептен ми е незгодно
Јас до 30та недела одев редовно кај него, презадоволна, нема да згрешиш. Не мора да се објаснуваш на никој каде следиш бременост, дури и препорачливо е да имаш второ мислење за сѐ. Не се замарај со тоа, и да ти префрли нешто матичен, што не ми се верува - од едно низ друго уво
Здраво мешиња, како сте денес? Јас нешто чудно последниве 3 дена, апетитот ми е намален за 50% нема шанси да изедам количински повеќе. Јадам упола и се осеќам како да сум изела премногу. Нормален ли е овој пад во апетит? Сама на себе си се чудам. Ако пред неколку дена само одев и јадев нешто буквално се тресев ако не каснам одма и обавезно протеин, сега осеќам како глад ама не можам да јадам. Читам нормално било, најверојатно бебето притиска на желудник. Не ми е пријатно ич, тешко се осеќам и подждригнување цело време. Со киселини немам нешто проблем, ретко ама фала богу се средува со кисела вода или апче. Спиењето ноќе ми е катастрофа, будење по 100 пати. Од 3,4 до кај 5 обавезно си седам на телефон и правам нарачки како бог да чува Затоа после денски седам и заспивам, ужас. Прво цтг околу 33-34 недела, сега на две недели еднаш па од 9ти еднаш до двапати неделно така ми рекоа. Имајте убава недела