Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    Не зимај премногу. Јас претходниот пат мислев којзнае колку ќе крварам и маж ми купи милион пакетчиња Вир. Дали искористив 2, после се префрлив на обични влошки. Не крварев обилно, како 3-4 ден добиено. Секој е различен, земи неколку пакетчиња, ако ти притребаат ќе докупиш. Тие со ладење ако си со епизиотомија се добри, ако не си не знам колку требаат.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Јас земав една опаковка од ДМ тие 99%вода. Многу се суви и не ми се свиѓаат. Како за почеток земав 3 опаковки Wetwipes и 3 опаковки Памперс aqua pure и двете се 99% вода и без мириси. Решив да пробам кои ќе ми одговараат повеќе па да докупам после.

Јас користев такви гаќи во болница, моите мислам Чико и Канпол беа. Многу добра работа соблечи, фрли. Влошки овде во болница не бараат они даваат, ама како и да е ќе ти треба и за дома да си имаш неколку пакетчиња како за почеток. Јас купував always памучни xl, а има и баш за трудници и на Чико, Канпол и др без крилца и подебели. Тие се ептен за првите денови не купувај многу такви дебели. Такви за ладење не сум купувала, искрено мислам дека спрејот ти е сосема доволен. На секое мокрење се одмиваш и прскаш не си фрлај пари за тие влошки.

Јас денес бев на прво цтг, тука се почнува од 32 недела. Со бебе се е во ред, наредна недела пак и се така до крај. Ми рече наредна недела ќе ми даде да направам анализа на крв и димери. Исто ми рече и брисеви ќе ми земе се комплет (и стрептококи) во 33 недела. Со првото покасно ми го правеа тој брис, вас кога ви рекоа?

На АнаМаријаД и 1209 им се допаѓа ова.
  3. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Brisevi koga moze najrano da se napravat? Maticnata neke da mi napravi pred 12 nedela, a jas mislam deka imam nekoja infekcija. Nikako nemozam da ja ubedam, zgora na se najverojatno imam kandida od antibiotikot sto go piev, pa mi rece utre da odam da me premackala so nesto neznam sto |(

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Те разбирам скроз, маж заради тоа оди спие деуга соба, во сон сум офкала, некогаш имам осеќај како да ми се срамните усни потечени од болка.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    После 12та до 16та мислам се.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Мене со рацете ме копа некогаш, језиво чувство.

На Sun&Moon и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Јас па
    Иначе јас после првиот пораѓај имам такво искуство да крварев ненормално многу, тие мрежасти што ги користат обично ми пропуштаа и бев крв секаде, само мене постелнина ми менуваа на секое. Па тогаш се одлучив за памперс, буквално, и така можев да функционирам и дома некое време. На исписната пишуваше дека многу крв имав изгубено.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    Maz mi i ne e doma na teren e, ama snosti iskreno si go barav, eh da mozese da bide do mene. Si placev sama ;(

9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.373
    Допаѓања:
    19.704

Јас како дознав дека сум бремена така после 2 недели ја затворија фирмата кај што работев, дома сум од декември, првиот месец ипол не го сетив од мачнини што имав ама како ми поминаа почнав да збеснувам низ дома, само нешто пофаќам да чистам да работам. Ми вика дм помирен ке бев да знаев оти си на работа вака те мислам зошти знам не седиш мирна. Ама не можам бре да лежам и да дремам цел ден се мрднав мислам веќе.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Da ama ako imam temno zolt iscedok moze porano da se zemat mislam. Vo newborn doktorot mi kaza porano da zemam zosto imam simptomi, ama maticnava neke pred 12 nedela da mi zeme. I sea sum ni vamu ni tamu... A i veke cel mesec sum so 37.2 i sum omalaksana veke od temp i nemozeme da otkrieme od sto ;(

11. missswety

missswety Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    318
    И јас земав исти се мислев помеѓу Sleepy и ови и ги земав на Hipp. Секако ќе се потрошат па ако не се покажат добри ќе ги сменам

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Ние кога дознавме кажавме само на нашите родители. Одлучивме да чекаме до 12та недела да помине тој прв скрининг и да соопштиме на другите блиски, роднини, пријатели, а потоа околу 13-14та недела кажав и на работа. Не постои закон на работното место кој те обврзува да кажеш дека си трудна, слободно кажи си кога тебе ти е комотно :)

13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Znam no jas ke koristam patoloska zatoa moram da kazam....samo gospod neka ne cuva

14. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Исто и мм само ѕвони да провери дали сме мирни низ дома :lol:
    Ама што и да чистам пак време не поминува, еве денес станати од 9:30ч прво проверка што има тука па доручек со ќерка ми, пуштив машини раскренав кревети, маси и еве пак седам |(
    Денес решив да ја прошетам убаво ми изгледа надвор, ке ја носам на лулки малку да се истрча и после спиење. Па ручек па малку пред згрда движење и пак спиењеее ајјј :yawn:

Не, денес решив винце ке пијам па шта буде нека буде :lol:

Убав ден мешиња (highfive)

На Giovanna, Alishan30, lipstickmadness и 3 други им се допаѓа ова.
  15. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Здраво мешиња како сте?:)
    Ние одсабајле бурно утро. Се разбудив во 6 ипол со дијареа, одма после почна да ме боли стомак ама насекаде вклучувајки ја и половината и грбот. Исплашени од болката со мм а јас тек денес 26+0 одма тркнавме до ремедика дека сме на 2 минути. Ме прегледа доктор Ефремовски, ме прегледа со рака да не сум случајно отворена ама за среќа не, ми кажа само потскратено грло, бебе одсабајле палавко машала ама супер со мерки. Докторот беше одличен ме смири, ми кажа само магнезиум и но спа да одмарам и ако има нешто слободно да дојдам пак.
    Еве веќе скоро 12h мене конечно почна да ми се смирува стомакот и нагонот за повраќање. Не ми е јасно од што ми е исто јадевме со маж ми вчера а и единствено до продавница имам отидено дали е можно некој вирус да закачив :?:

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    2-3 пати ми се има случено во текот на бременоста, од кои еднаш беше екстремно и со сериозна дијареа. Тогаш болки во стомакот немав, ама страшни нагони за вц, подждригнување итн, мислам дека се затровив од торта зошто и маж ми јадеше и после имаше проблем, ама не екстремен како мене. После тоа еднаш ми се случи да ме боли стомак, а да имам тврда столица. А синоќа ми се случи како што опишуваш, болки низ цел стомак, потреба за во вц, а само гасови имав. Се напив еден Линекс си легнав и денес сум супер. Јас препишувам на хормоните. Чувствителен желудник никогаш не сум имала, ама сега веќе сум 34+6 и којзнае кај е напикан. :D Просто нема како да не е чувствителен. :)

На lipstickmadness, AniSk и 1209 им се допаѓа ова.
  17. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    :D
    Во право си, сепак се случуваат големи промени. Ќе препишам и јас на хормони, црева уште кркорат ама болка нема и апетитот ми се враќа веќе :D се испив одсабајле магнезиум пролајф лактогин и но спа, нешто помогнало најверојатно :D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Мешиња здраво :hai:

Еден апдејт, за тое шо пиете Фемибион трк до Зегин на акација е. 1+1 имаше и само едно пакување беше исто намалено, конкретно кажувам за Фемибион 2, 1цата не знам дали е намалена…

Друго, не знам дали има др група за тоа, ама ако има ќе ме насочите да не ве замарам тука.
    30+ сум и мислам редно време е полека полема да се спремам, ама појма немам шо треба да купувам. Терминот ми е во мај и не знам што алиштенца да земам, колку, какви, немам претстава шо ќе ми треба и шо ќе се користи најмноги…
    Постелна за во креветче, оградици, итн… Само читам ама не знам од каде да почнам.
    Не сакам да купувам се и сешто, сакам да сум практична и економична мајка… Така да ми треба од вас голем совет за тие што веќе имате искуство…
    Бебе ми е поголемо од сам старт за 6 дена, значи веќе сум 31+, ми немаат сменето термин ама мислам и тоа ќе биде…

Количка нешто истражував па ги има едни на светско ниво доста познати Baby Zen Yoyo, читам добри рецензии за нив, лесни и за менаџирање и компактни, многу мал простор зафаќаат при собирање, ако некој ја имал нека сподели искуство… Гледам ја има во Солун, па ако е добра стварно да ја купиме од таму…
    Друго од страна на козметика за бебе шо да земам не знам, пелени, тетра пелени колку како што, цуцли, шишиња… Изгубен случај сум :D некој да ми даде насока од каде да почнам.
    Исто за мене, шо ќе ми треба, за во болница….
    Можеби е рано, ама не знам кога да почнам да се спремам, ако ништо друго да почнам со списокот…

Ве поздравувам мешиња :inlove:

На Asja, Alishan30, Sun&Moon и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    10.463
    Хелоу мамаситас :*:

Прегледот пред некој ден помина супер, се уште се си е во ред и спремно за природен пораѓај :nod: уште десетина дена ќе примам утрогестан и клексани и фала богу после тоа ќе ги откачам и веќе почнувам со првото цтг. Не ми се верува дека веќе се ближи крајот :dance:

Денес на пример се осеќам ко да не сум трудна. За чудо ништо не ме боли, си ги носам нетрудничките хеланки и една поширока маица и мислам дека се можам да направам. Завчера затоа не знаев кој пат да го фатам од болки во препони, киселини и несоници. Третово тромесечие е дефинитивно емотивен и психо-физички ролеркостер :drunk:

Викендов се надевам дека ќе успееме се да испереме и средиме, многу немир ми создава тоа што уште сме во хаос и последни припреми по дома. Немаме баш опции за помош и мора убаво да се организираме и да си го исчекаме моментот на раат.

Друго немам што да кажам, сонцево и подолгиот ден ми влијаат многу позитивно, си замислувам што како би било и убаво ми е :wasntme:

На *malenavolena*87, Hatula, Luminary и 7 други им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.024
    Допаѓања:
    45.905
    Јас сега завршив со спремање па ќе ти пишам што имам и ти можеш да одлучиш што да земеш, оти и јас бев многу изгубена ама брзо идеше, многу ми олесна што колегите ми ги поклонија повеќето од работите кои и инаку ги имав на список, ќе ставам и банални работи кои мислам ќе користат, барем мене ми изгледаат корисно.
    За тебе:
    -Пижами, ноќници со копчиња за доење
    -Гаќи за после пораѓај, влошки големи 2 пакети за почеток, шишенце за одмивање и некој спреј за рана(тука препорака од сите имам за спреј со witch hazel)
    -Крема за пупки обично lansinoh мислам ја има и кај нас
    -пумпа за молзење и штитници за гради да немаш локви, јас зедов такви што се перат.
    -Ќеси за млеко складирање
    -козметика се што мислиш ти треба за во болница, провери си дали имаш снабдено се(јас зедов мини паковања од најосновното)
    -Чај за лактација и таму кај 32ра почни да пиеш чај од лист од малина, сите се фалат до сега што прашав дека многу олеснува пораѓај
    -Градници за доење(барем 2 пара)

За бебе:
    -Количка, транспортер, седиште(како си одлучите)
    -Креветче и неколку постелини,(јас имам 6)зедов и заштитник за душек водоотпорен, ќебенце(не за додека спие ама за секојдневна употреба)
    -Корито и нешто за пресоблачање, јас имам јунит цел кој складира внатре се што ми треба за бањање и преслекување и водоотпорни матови за под бебе.
    -торба или ранец за шетање за се што ти треба
    -бејби монитор
    -ноќно светло и ако сакаш нешто за бел звук(јас решив дека не ми треба)
    -слинг марама си купив и изгледа многу практично
    -канта за пелени или кеси за пелени кои неутрализираат миризба

-за почеток 2-3 пакети пелени
    -влажни марамици, памук голем пакет, козметика ако користиш на почеток и крема за пеленска регија
    -шишенце барем едно и цуцли
    - едно пакетче адаптирано за секој случај ако има проблеми со доење
    -топломер за чело најпаметно
    -топломер за вода и соба(јас имам две во еден)
    -ноктерка, четкичка такви ситници за стелизирање
    - Стерилни гази за чистење и сушење на папочната врвца додека падне
    -Сјај за чистење на пумпа, шишиња и цуцли, четка и сад специјален само за тоа, ако не планираш стерилизатор да купиш. Јас немам микро ни машина тука па зедов ова, може има друг начин на чистење
    -Детергент за бебешка облека( може и соодветен што е за сите, не знам кои се во МК, јас тука со таков перам нон-био и онака)
    -Тетра пелени барем 10тина, бањарка или една голема тетра да служи за тоа
    -вит Д капки
    -пробиотик капки
    -и за грчеви и гасови, капки(мада јас уште не зедов такви пошто мислам тоа е фаза која мора да се мине)
    -апаратче за чистење нос и физолошки раствор.

Облека:
    -неколку парчиња од оние најмалите пошто сите велат ги надраснуваат одма(коплет за изнасање од болница, неколку боденца за долу и неколку за спиење во кои ќе биде вајда по цел ден)
    -капички, чорапи и за рацете како ракавички(тука мора да имаш за во болница) јас не би ставала да не морам
    -бодиња за одоздола на долги, кратки или маички зависи кога ќе се роди барем 8пара би рекла
    - јас имам околу 10тина бодиња за одозгоре од кои повеќето без стапала оти така повеќе се користеле
    -5 комплета блузички и пантолончиња
    -едно како палтенце за горе пошто тука е доста ладно до крај на мај
    -а имам и бушаво ромперче(мислам така се вика) дебело за шетање оти уште е зима, ама тебе пролет ќе те фати мислам не ти треба.
    -вреќичка за спиење
    Овие повеќето работи се за од 0-3, реално може ќе ми треба повеќе или помалку ама сега за сега не земам ништо повеќе, ќе се ориентирам после пораѓај.

Мислам опфатив се, ама мене многу ми помогна гледање видеа на уt, читање и формирање список и стриктно држење до него за да не трошам повеќе од што треба.

На LangeAlfa, Homme, lipstickmadness и 8 други им се допаѓа ова.