Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    A sekako vez stapalce dole dali spikozni isceli dali pantaloncinja. Zosto da go stegam taka. Fala za sovetite, bas pisuvam sto se da mu kupam za prv moment.

На Homme и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Za hranata gledaj da ja smenis. Brza hrana ne ti preporacuvam. Blagoto da go namalis. Ne da ne jades ama da go namalis. Ke vnesuvas poveke salati ovosje proteini i ne preterano jaglerhidrati. Ednostavno balansirana ishrana. Ima tema dnevno meni za trudnici tamu mozes da dobivas idei kako da se hranis...
    Za zapek ne mozam sovet da ti dadam go nemam toj problem ( fala bogu )
    Inaku site imame stravovi ama probaj da ne ti deluvaat premnogu. Jas na pocetokot prokrvariv i srceto mi bese vo petici dur ne slusnav srce i imav stravovi dur ne pomina prvoto tromesecje. Ama gledav da ostanam pozitivna za da se odviva se dobro.

На *Milicka*, 0ли и Yeeah им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Балансирана исхрана, сѐ да ти биде застапено, протеини, јаглехидрати, масти итн. Благо и брза храна гледај поретко да јадеш, не е грев понекогаш да каснеш пица, бургер и слично, ама да не е често. Повеќе зеленчук и овошје и многу течности. Запек во прво тромесечие имаат многу трудници. Пробај суви сливи да јадеш или компот од нив да правиш, ленено семе наутро, киви со лушпа тука прочитав дека им помагаат на некои. Период е, најчесто поминува во второ тромесечие.

Лошите сонови во бременост, особено после траума за жал се случуваат и нема начин да го контролираш тоа. Пробај да си позитивна и лошото искуство да го оставиш зад себе. Веројатно си покриена со соодветна терапија така да ќе биде сѐ во ред.

На *Milicka*, lackygirl, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  4. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    За мукозен чеп ни со првото немав видено ни сега... за отворена со првото кога прв пат ме виде докторот бев 3-4 прста отворена а немав воопшто сетено како и кога,на крај со провокација завршив, сега сум веќе недела дена 1.5см и пак абер нема.
    Прати ги болките ако зачестуваат појди пак да те видат, не е секаде исто, важни се болките, движењата на бебето и водењакот.

Јас незнам што е со мојој бебуш, имам пријателка со недели сме слично, нема недела да нема пиено нешто и бебе и спие по два дена :x а ова моето од пола чаша црвено винце која не ја ни допив ова и е сега втора журка, колок напред назад прави, амааан ми се спие значииии (waiting) :yawn:
    Со првото до провокација немав болки и јас стварно незнам како треба да изгледаат тие болки дома што ги добиваме, инаку 39гн од денес :party:
    Ке си спијам и денес на футеља тоа е сигурно, белки ке се смири|-)

На Alishan30 и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Те разбирам потполно, и кај мене срце во пета беше додека чекав во ходник ке се онесвестев.
    Исто, после 8месеци ран спонтан без срцева акција останав повторно бремена со првата срекичка.
    И се си беше во ред на преглед, само позитивно мисли си и ќе биде се во ред (fingers)
    Те чекаме со убави вести :hug:

На Снегулк@23, Yeeah и AniSk им се допаѓа ова.
  6. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Da si kupuvas sto ti dusa saka ako ti e merak, a ti e :) pogotovo ako ti e prvo detence. Ic da ne slusas ne kupuvaj mnogu, ne kupuvaj ova ne ona. Ako nisto drugo bar ednas ke go oblece, ama merakot e toj. Brzo rastat veruvaj posle sve ke ti fali. I peleni da kupuvas ke ti fali :D Sve sto sakas kupi, sve sto sakas pravi si, uzivaj vo tie momenti. Na kraj kraeva sve e tvoja odluka ne na drugi pogotovo nekoi sto ne gi znaes. Uzivaj i raduvaj se :inlove:

На Anchita, Homme, AniSk и 3 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Со првата бременост иста бев преплашена имав миссед абортус, во 9та недела престана да се развива бебето па ме чисета, после 4 месеци останав бремена пак и за жал тој страв дека исто ќе биди беше се додека не почнав да го сеќавам бебето со 18та недела. Цела бременост во грч ја поминав и страв. Сега после 4 год си реков нема да се плашам ќе се опуштам па ако е за мене ќе биде, се си работев дома дури и син ми го кревав кој е 22кг :) па во 11та недела имав малку розево на бришење и пак стравот ете го, со добростон сум од тогаш и не се повтори, продолжив на работа ама не кревам поќе тешко, дома не метам се пазам малку и сега др недела сум на преглед и пак ми е страв :( соништа грди од почеток имам, запек исто, со киви и суви сливи го решавам проблемот оти со др храна потешко ми оди, уште имам гадење месо не јадам, брза храна не, од мајонез и кечап ми се гади, леб скоро ич, на сабајле секој ден ѓеврек ми е на мени :)
    Само позитивни да сме, мораме, се ќе биде во ред. Според една апликација сум 15+6 според др 15+4 :)

На Giovanna, *Milicka*, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.301
    Исто... носот месец ипол не застанува. Користам само витамини, детски капки за нос толку. И парацетамол по потреба... ваљда ќе помине :)

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    мор3 не да мава моето плус е карлично значи со ноџе кога ке удри доле баш е муабетот готово држте го излезе а тек 32ра утре
    си седам пак за шекер да видам што ке речат втор пат проверувам .....инаку облекување патики чорапи пантолони стварно тешко поднесувам ако е мм дома за чорапи му го оставам задоволството
    сега гледам на икеа грчкиит сајт во однос на постелини и останати бебешки потребштини па си викам најубаво да си претрчам до Солун пошто тука се е поскапо кај нас ....

На AniSk и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Da skapo e se mila ama imaj vo predvid deka imas pravo da vneses nova roba vo mk do 300 evra ako e poveke ke te carinat. Rasprasaj se da ne ima promena ama tolku bese. Brat mi za vnuka mi sto kupuvaa od srbija poveke pati bese idi dojdi. Napravi si dali ke imas esap taka

11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    мене сега кога бев ме закажа за брисеви во 35та здравје и цтг валда од тогаш ке почне

На Hatula и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  12. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    Секако секој ќе купува што сака, јас напишав јас што сум земала, ама предлози се секогаш добредојдени, особено за тазе мајки. Да прочитав дека нема да ми требаат некои од овие работи и ќе се замислев може дали да ги купам зошто сум практичен човек и не сакам да трупам. Ама живи здрави, и да остане нешто имаме на кој да даваме :D

На Kateruna, 1209, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Не проверуваат до толку, а и 300 евра е ептен мала сума, некој да се бафта. Или ете мене никогаш за ништо не ми се паднало хаха само не си заборавајте такс фри, крај краева вади таму цените и никому ништо.

14. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    350 евра е по ново и по човек. Значи 2ца во кола до 700 евра можат да носат. На граница е како ќе ти се погоди. Ко ќе кажеш за бебе обично не прават проблем.

На Снегулк@23 и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Neka si prasa. Jas zboram za pred 4 godini koga brat mi kupuvaa bese do 300 evra. Pa prvo ja prenesoa kolicata bez transporter. Baraa vo prodavnica transporterot da im go stavat na posebna fiskalna, pa transporterot go prenesoa so krevetceto. Za da ne ja nadminat sumata. Ajde tie sekako odea za srbija snaa mi e srbinka. I taka so odenjata kaj majka i na snaata go koristea momentot za tie raboti

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Еве ме, преглед во 26+4 :inlove:
    Бебе си одговара на мерките, не ги пореметил скриениот шеќер работите. Плодова вода тамам, плацентата си остана маргинална, цервикс 2,8 (пред 4 недели беше 3,0).
    Бебево наместено е попречно, значи исто како и првото. Останува да видиме дали и таа ќе се сврти како брат и' или ќе си остане вака до крај.
    Мене ми е океј, спијам многу добро (за чудо), исчезнаа болките во колкови што ги имав во прво тромесечие. Дали си најдов убава положба со перницата не знам, но знам дека немам болки какви што имав. Плус немам ни несоници, па се будам наспана, 8 часа си спијам иако се будам за вц. Има исклучоци, но поголемиот дел од времето спијам до сабајле.
    Крвна слика топ, урина исчистена од бактеријата, резултатите од Трансфузиологија се супер.

Терам накај трето тромесечие, за некој ден влегувам во седми месец, просто не ми се верува дека помина толку време и дека за брзо ќе си го запознам девојчето :inlove:
    Зедов ајде да правам список што треба да се купи и сфатив дека многу малку работи ми се потребни и немам намера да трупам или да земам непотребни работи. Доволно беше што тој дел го поминав со првото, па сега може да се здивне од трошоци.

Тоа е, плус периодов нè чекаат некои промени, па мислите ми се околу тоа. Ми лета времето, се надевам дека ќе успееме да исполниме тоа што сме зацртале.

На Homme, CareTee, *malenavolena*87 и 24 други им се допаѓа ова.
  17. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    E da ne sme site isti :) I jas imam od prvoto se ostanato, pola od toa imam i frleno sto ne se koristi ili isflekano i slicno. Zdravje boze da bideme zivi i zdravi planiram i da dokupam nesto novo sekako :) i toa da ima novo nesto neli :inlove: Uf daj boze pa zensko ako e si vetiv cim doznaam pol odma odam i go kupuvam najrozevoto i najsvetkavoto fustance i ne planiram da zastanam :D:inlove: ajde samo zdravje da sme site zdravi zivi pa za toa mal problem :)

Inaku da prasam kakva pernica za trudnici koristite? Jas imam edna potkovica od struzanka ama nekako ko za doenje e poise neznam. So prvoto ja kupiv i iskreno ne ja koristev bas za mene, nekako nezgodno mi e vo spienje. Taman ke ja namestam megju noze i koga ke treba da se svrtam na druga strana nemozam. Treba cela da stanam da ja trgnam pernicata pa da se.vrtam pa pak da ja mestam, tesko. A i maliov noke ni doagja na spalna i toa bas preku mene se kacuva pa mi e strav da ne me cukne nesto nedaj boze. Vaka si vikam so pernica nekako da se zastitam neznam..

Последна измена: 10 март 2023
    На Thinkerbell., lackygirl и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  18. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    18.512
    мене мукозниот ми падна во среда а се породив во сабота. прво ми пукна водењакот во 03 сабајлето а се породив во 17:38 поручекта :D чим ти паднал чепот почнат е процесот и ќе биде за брзо пораѓајот. со лесно и чекаме вести :hug:

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Мене пак ми рече за машко :D ако беше женско ќе купев нешто вака ништо не купувам :$ ќе си носи се од батко, колку ми останаа скроз нови тренерчиња не се ни испрани оти мали му беа ко му ги носеа поклон :D исто и бодиња скроз нови имам, посетелнини имам, ништо не планирам да купам засега, само комплетче за од болница и уште 2, 3 нови од мерак. Иначе од зара порачав едни шпикозни ко беше попустот и не кажав на никој :wasntme: дека тогаш мн рано беше ама мерак ми беше :angel: е сега следна контрола ќе го прашам дали е уште машко :lol:

На Sofi.ja, Thinkerbell. и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    @Thinkerbell. Епа тоа викам како што ќе се погоди да ама ете мене никогаш не ми сњ погодило, може среќа де.. јас немам боди купено во Мк, и за мене и за маж или сум носела јас или мајка ми пуштала по автобуси и никогаш немало проблем. Ама ете мене никогаш не ми се погодило ни да ми повараат потврда за летање, ни полномошно за дете. Како и да е, 700 е сума и за таа сума може да се изнакупи се, а без етикети и од колички никој не може да докаже дека е ново.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.