Ctg bez kontrakcii... Ctg so kontrakcii koi se na 4min duri nekogas i pocesti i bolkata ne se spusta podole od 50%
Zdravo meshinja. Kako ste denes? Jas sum malku vo panika imam sega pregled vo 3 casot na nuhalna svetlina i malku mi e strav sto ke mi kaze doktorkata. Se nadevam deka bebceto e se vo red.
А мамички,мора да се прават два скрининзи?Јас направив еден во 12 недела и приска и ми закажаа за нареден регуларен преглед по 1 месец,но не ми кажа докторот дека ќе треба уште еден скриниг како што читам низ форумов дека мн мамички прават.позз П.С-Вистина е дека секој месец кога ќе ви биди терминот за менструација,иако сте бремени ќе ве боли мешето како за идење?
Не мора ниту првиот ниту вториот...работата е кое срце јуначко ќе додржи да не ги прави . Првиот е да се елиминираат хромозомски нарушувања, односно даун синдром. Вториот е орган скрининг односно да се види дали органите на бебчето се правилно развиени. Така да прилично се разликуваат и добро би било да се направат и двата. Третиот скрининг е веќе само формалност, односно потврда на понатамошниот рамномерен развиток кој бил установен после првите два скрининзи. Мешето ќе си боли, ќе се појавуваат и грчеви независно од термини за менструација. Матката се шири константно и телото доживува огромни промени па постојано нешто ново ќе натежнува и боли. Се додека се во границите на издржливост и нема крварење...магнезиумот и многу одмор помагаат.
@Mekuska ја нема... мислам дека е дојден денот кај нејзе Јас и ѕвонев на докторката сабајле да ја прашам кога е на смена. Ќе одам во понеделник сабајле да видам до каде сме. Нетрпелива сум и возбудена, и прилично емотивна ...
Немам воопшто страшни болки,само онака како мало наболување кај јајниците и од време на време може да ми се појави болка како да ме пресекува,ама тоа е моментално.Магнезиумот си го земам редовноСега сум 17 недела и мислам дека уште го немам почуствувано бебушов,не знам дали ми е уште рано....Имам закажано преглед во четврток,се надевам ќе ми кажат какво е....
Идни мамички да ве известсм дека се породив денес сабајлечки во 3.40 после цела непроспиена ноќ.бебе се роди 4200 грама високо 52. Поминавме со болки и отварање добро.после на раѓање малку потешко.сепак мажуле големо...убав син на мајка...али помина...сечена.шиена..али не е битно..се се заборава.....рана боли.али ке помине...на сиот страв дека.е голем...издржав машки...али тоа ке ви го раскажам во породилни приказни....позз
Bravo @Mekuska ! Cestitki, da vi e zivo i zdravo bebule! Ete bas mi e drago sto sepak ubavo pomina, sigurno polesno otkolku sto mislese Brzo se otvori mislam. Te cekame koga kje se oporavite da ni pises podetalno. Se najubavo!
Тоа се болки кои се јавуваат на 45 минути, па потоа на половина час, па на 15 минути, па на 5 минути, така некако, значи се почесто и почесто. Болките се исти како менструалните, само што колку стануваат почести, толку стануваат и посилни. Кога ќе дојдат на 5 минути не мора да значи дека за кратко време ќе настапи породувањето. Јас се отварав мноооогу споро и многу подолго ги трпев болките. На 29-ти март на пладне почнав да имам болки на секои 5 минути, а се породив дури на 30-ти во 11:10 часот. Имаше жени кои за само неколку часа си се олеснуваа. Мислам, поточно сигурна сум дека колку повеќе шетате толку полесен пораѓај ќе имате. Јас имав проблеми со колковите, речиси воопшто не се движев, спорото отварање го препишувам на недоволната физичка активност. Ете совет од мене до сите идни мајки, што повеќе шетајте!
@Jagoda123 фала ти за деталното објаснување. За препознавање претпоставувам дека ќе ги препознаам, само ме интересираше типот на болка. Менструалните болки, грчевите, стегањата...некако поподносливи ми се независно од интензитетот. Она кога како со нож да те рассекува, псоебно во вагиналниот дел ме плаши малку. Посебно ако се констатни само таков тип на болки... Здравје само да дојде моментот, па и оваа раздозналост ќе биде задоволена
Што знам, можеби секоја жена различно ги доживува породилните болки. Јас не почувствував болки како сечење со нож, а грчеви, неподносливо силни слични на менструалните болки да, земјотрес во стомак кога ја достигнуваа најголемата јачина да Бидејќи болките се слаби, па јаки, па појаки, па најјаки Заминуваат, те оставаат да собереш сили и да здивнеш малку и пак исто.
Se isporodivte site dur mi tekne da vi go pisam ova zemete si Boni sini uloski pamuk so mreza, nemojte VIR, mbogu se pomekicki Boni i poudobno se osekjav vo niv... Jas sirota so pokrutine Vir edvaj sednuvav i snemav vo bolnica i mi dade devojkata karsi mene Boni, lele vikaaaam pa ti si uzivala bre, odma mu poracav na mm da mi donese Boni Ova i za vekje taze porodenite majki, zemete si Boni mnogu pomeki, poudobni se @Mekuska cestitki since, goleeemo da rastee nema da imas gajle so tolkavo since, moeto 4400 gajle nemav od sam pocetok, za cicanje, banjanje bilo sto Zdravo, veselo cel zivot da bide
@Mekuska Честито синче, живо, здраво, весело, многу радост да носи. @mariz фала за советот за влошките, но од каде се купуваат, баш денес разгледував во супер маркет, ама неможев да видам кои се обични кои со мрежичка, да не ги има по аптеките? Инаку ај да ве прашам, ако се породам царски, пак вакви влошки со мрежичка треба или обични. Или да си купам и такви и такви за секоја случајност, од кај да знам што ќе се случи во клучниот момент. Инаку денес на два трипати осетив стврднување на стомакот, не беше болно, само малку чудно. Но доста и пешачев, па можеби и од тоа е. Инаку и јас се прашувам за породилните болки какви се и како ќе ги препознаам, со оглед на тоа што јас никогаш не сум имала менструални болки, нити пак во теков на бременоста имав некои слични, којзнае како ќе ги доживеам, па и страв ме фаќа. Инаку како ви оди вас со депилацијата, јас сум живи смешки, со оглед на тоа што ништо не гледам од стомакот принципот ми е кај фатам фатам, на слепо
Јас имам депилатор од браун од кој сум прилично задоволна па нозете сосема безболно си ги минам. Малку драма нокти сечење, посебни на десната нога оти бебчето е на таа страна наслонето, ама некако успевам. За интимниот дел на слепо и јас . Страв ми е депилации таму, па најважно не многу остро сечилото, секогаш еднократна употреба и наменето само за тој дел(не и под пазуви).
@mariz мене па подобро ми се вир. Јас со првото обратна ситуација имав. Земав бони па се префрлив на вир, мене па ме нервираа тие бони некако ми се собираа, ги снемуваа. Ете секој различно И сега спакував вир. @danichap тие болки ко пресекувања во вагина што ги осеќаш вероватно ти се од бебето што те клоца. Ако на истите мислиме. Знаат да бидат непријатни и болни ама кај мене знам дека се од бебето. Баш буквално те пресечат долу. А контракции јас дека со провокација многу силни ми почна. Болно стегање кое почнува од дното на стомакот и го зафати целиот стомак, дури и половината, ама толку ми беа јаки и интензивни да сега дури не можам да се сетам каде и како ми доаѓаа Затоа би сакала природни болки, тие си имаат природен развој на интензитет мислам, ова со провокација кога те спукат не знаеш што те снашло. Ајде да ти приклучат провокација кога си веќе отворена, ама како на мене на почетокот, без природни болки мислам ми дојде како шок. Ама преживеав. Депилација хмм... само брич за интимниот дел ама како, скоро невозможна мисија. Со огледало се снаоѓам некако. Ирена1 во аптека јас земав, а ти ако си со царски не ти треба мислам вакви со мрежичка, ама земи си едно пакување за секој случај