Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Jas sum 11 nedela od bremenost
    Od ppred 3 dena premnogu mi e loso mnooogu mi se spie imam od 1 den koga doznav deka sum trudna nagoni na povrakanje i povrakam, dali se toa e normalno? Ginekologot mi vika se e nornalno
    Inaku pijam samo gasteogard i folna kiselina... nisto drugo... vie piete nesto plus?
    Si jadam redovno, pijam po 2 kafinja na den, pusam slims po 3-4 cigari na den (znam deka ne e dobro)
    Epten mi e loso, zarem vaka ke mi e do kraj? Strav me faka....

2. ana 2015

ana 2015 Истакнат член

Во која недела ја ставивте вакцината? Јас сум 31+ 5 и сега прв пат дознавам за вакцината,па се мислам дали да ја ставам или не

3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Види прво дали ја препорачуваат кај шо живееш, во Мк мислам дека не е стандардна.
    Иначе кај мене нема горна граница, но за најоптимална заштита препорачуваат да се прими до 32ра недела ( треба 8 недели за да се развијат антителата и да се пренесат преку плацентата ).

1209 and ana 2015 like this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Епа ја сум 31+1 според мерки и баш на овој преглед ми на предложи матичната, изгледа ради истите причини што ги наведе Лавендер. Не знам оти со првото не ми беше понудена ама за ова прифатив од кога ми објасна зошто би ми ја стала и која е заштитата.

ana 2015 likes this.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Мислам дека е нова препорака за оваа вакцина на ниво на ЕУ, ако не се лажам од минатата година започнале.

Bubish26 likes this.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Normalno e, no zosto pies gastrogard? Imas kiselini ? Obicno losenjeto i povrakanjeto zavrsuva koga ke vlezes vo vtoro tromesecje. Kaj nekoj trae i poveke. Toa ne mozeme da ti kazeme dali ke ti traat do kraj :?:. Toa si e do tvojot organizam i kako reagira na hormonalnite promeni vo organizmot. Daj boze da ti prekine so vleguvanje vo vtoro tromesecje.

7. Hatula

Hatula Истакнат член

За гадење има апчиња со ѓумбир за бремени, побарај во аптека. Јас пиев по потреба Антиметил тие се за деца и трудници. Мој совет, намали го кафето на едно а може и ниедно додека не ти се смири гадењето. Со него може да ти е бетер полошо, за цигарите нема да коментирам. Помага вода со лимон, морков, сирови несолени бадеми и јадење по малку почесто. До кај 16 недела обично се намалува гадењето и поминува.
    Со лесно :)

8. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

По денешниве случувања жалам само што бременоста не си ја водев на приватно уште во старт. Цел ден стресови мисли еден тон дали да барам серклаж, односот од страна на матичната и обвинувањата дека сама сум си виновна за скратениот цервикс за на крај да отидам на дежурен во систина и да ми го измерат цервиксот 32.5мм. Пак е потскратен ама не е толку алармантно. Можеби некоја нова трудница ќе чита и мој совет изберете си доктор на кој ќе му верувате и нема да ве паничи безвеза, без разлика дали е приватно или државно.

9. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Еее така може,ја мислев некој матичен изненадил,а за приватниве немам збор...алал да им е баш како што опиша да осетиш и сигурност и внимание...:angel:

0ли likes this.
  10. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Затоа секогаш постои второ мислење, секогаш може да се згреши

AniSk and lipstickmadness like this.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Мене ми ја нудеа исто тука, секоја недела ми ја нудат заедно со таа за грип, јас одбрав да не ставам искрено, не од некоја посебна причина него од личен избор дека со вакцината за ковид реков доста е со вакцини.
    Во МК не е пракса да ја нудат, тука и во другите европски земји ја нудат.

Инаку колешка ја имаше примено и да раката и беше отечена и ја болеше многу, нормално е.

12. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

за истата вакц зборите ...
    мене бебчо 31 + 2 понеделникот на преглед 2 кг го мереше док. +- 200 гр вика затоа и повторував огтт ама се е во ред среќа

13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Само јас ништо немам купено, а еве го кај е терминот, за 20дена макс бебе ќе е дома:$
    Од дадите алишта комплет за првата година имам, за количка се мислам многу, оваа беше многуууу ефтина а не е баш искористена, си мислам да ја доискористам до летото па кога ќе почне да седи летна лесна количка да си земам и готово. Ич не ми се даваат пари на такви работи од што ништо не е искористено како треба (facepalm)

Од каде купувавте 50ки комплетчиња? Жими тоа немам,ептен 5-6 дали, а време е да почнам да порачувам и спремам полека. И за од болница така нешто џиџе, ако знаете каде упатете ме. По можност онлајн да е,секако:D

14. Enci201

Enci201 Истакнат член

Да, нешто ново е, и мене ми ја препорачаа...ама не ја ставив, ништо тоа е.

Lavender13 likes this.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Машала и твоето, епа да ние две сме најблизу со термин.. искрено не се сеќавам за малава колку беше тешка во оваа недела за да споредам, сега како што пишувате, изгледа стварно не фрла доволно на килажа, а се е во ред според докторкава, не знам оти едвај 100г ставила за 1 недела.
    Да за иста вакцина збориме, наводно деца ја примаат после 4тата година, а највеќе бактеријата ги фаќа на 1-5годишна возраст.

Јас пошо немам за ковид примено, а од мала сум заборавила, раката ме искина, не можам да се исчешлам уште оваа болка ми фалеше.

Леле пред саат време кое лупање беше во стомак, се држев за вагина од што ми буричкаше ептен јако изгледа со рацете, чувство како да копа тунел за да испаѓа.

Homme, mal.ecka and *malenavolena*87 like this.
  16. Giovanna

Giovanna Популарен член

Целта е да се заштитат новороденчињата во првите месеци додека да примат вакцина или се прескокнува некој чекор понатаму?

Кај нас инаку е позната како голема кашлица/магарешка кашлица. Пертусис вакцината ако не грешам е една од првите што се примаат негде кај 2-3 месеци старост и има и ревакцинации ама не сум скроз сигурна како оди процесот.

Инаку @Bubish26 мене ми ја измерија околу 2,5 кг кон крај на 34 недела. Ми личеше на многу, ама што знам. Имајќи ги предвид генетските предиспозиции на двете страни не ни очекувам да родам мало бебе, а баш се надевав дека нема да оди многу над 3,5 :sweat:

*malenavolena*87 likes this.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Во исто време кажуваш и дека ти е лошо и страв, а од друга страна дека пиеш по две кафиња и пушиш цигари. Не осудувам, секој си одговара за себе ама не сфаќам каков совет/утеха бараш тука. Кафе во прво тромесечие не пиев ни едно на ден, цигарите ги откажав истиот ден кога правев тест. Никој не може да ми каже дека не е возможно, прашање на воља е. Магичен лек против мачнини нема, ама дополнителните тригери сама треба да си ги исфрлиш.

Hatula, lackygirl, 0ли and 7 others like this.
  18. 1209

1209 Форумски идол

@Bubish26 моето 32ра го измерија 2350 и реално не е мало, јас мислам дека за таа недела треба послабичко да е, ама не рекоа ништо, дека одговара на неделите. Не му се се секирај ќе качи вајда нагло последните недели.

Мене денес нешто ме загрижува, додека предходните денови правеше журки, денес ми е мирен нешто, мрда ама онака ептен нежничко, среќа утре сум на преглед. Сега со шеќерот не смеам би благо да јадам ни кока кола да го разрдам,мада за разлика од предходните денови и јас сум доста активна денес па може го успивав многу… ај да легнам може ќе се размрда.

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

@Bubish26 моето бебе во 32+3 го измерија 1952гр. Мислам дека си е таман и твоето, за некои бебиња е нормално да се родат 2500гр, за други 3500, за трети 4500. Не се сите бебиња исти, како што не сме и сите ние исти. Важно е да си расте и да е жива и здрава.

@1209 сигурно е мирен зошто си активна. И моево има денови кога мава кај стигне, а и такви кога е помирен. Сосема нормално си е, се додека си мрдаат, небитно посилно или послабо. И на нас самите секој ден не ни е ист. ;)

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ја сум родена 3.300 и делам мислење дека не можи секое бебе да се роди со иста тежина, не ни ми испаничи докторкава ама секогаш беше за 4-5 дена поголемо и сега решила да е манекенка. Иначе ете јас 3.300 родена, а сум сега жена 172цм со 70кг, само нека се живи и здрави. А за мешето не се секирам толку пошо и првото ми беше со помало меше и ден денес е преслаба во мешето, а долги нозе.
    Па да, првите месеци е заштитено бебето, јас па сум пишала после 4тата година по грешКа, уствари прва доза се прима мислам 3-4 месец, до тогаш е бебето заштитено. И највеќе ми беше за тоа што малава моја е со сите дози вакцинирана ама сепак градинки, мешање со други деца по амбуланти, мешање со луѓе..

Giovanna and 1209 like this.