Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ее иста е, ние додуша дома сите седиме на куси ама спалната ни е 19-20 степени, она лето/зима нема шанса покриена, маа жива вода се прави ако ја покриеш ама и одма прета и станува така да нека тера. За летно време по тие горештини Ск ако дте Ск, јас мислам дека два слоја е многу иако би било на кратки, само боди по куси.

Alishan30 likes this.
  2. Starchild

Starchild Популарен член

Мојот мал човек од бебе заспиваше сам.Ќе го наранам ќе го ставам во креветче и сам си заспиваше,не ни сакаше мн мн во раце.Незнам дали така беше дека во инкубатор па така навикнат,или имав таква среќа да имам мн мирно бебе,и навистина беше мирен бубаче.Затоа сега душата ми ја вади од беља на беља е.Којзнае како ќе биде со второво сега ама имам чувство дека ќе ми наплати и за него.

3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

на југ сме, и топол е станот нонстоп. Не сме Ск.
    Таа се е по тенки облечена, и не спие мирно доколку е на дебели, или пак покриена. Нема шанса

4. 0ли

0ли Форумски идол

Не си ме измешала, заспива од кај 6 месеци сам во креветче и дење и ноќе и сам во соба си спие оттогаш.
    Ни јас не сум нишала, ниту сум тапкала или што и да е.

Last edited: Mar 15, 2023
    KonstantinaM and mal.ecka like this.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Vistina kolku se bezobrazni. Go pravevme veke muabetot. Jas pak ne bi se nafatila da go pravam toj test vo bremenosta i da mi recat. Posle poragaj treba da go pravam i samata pomisla mi e :puke::sweat:

Starchild likes this.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Одам сега на скен ама да ви кажам ме убија менструални болки, преку ноќ имав само предходната недела, сега и преку ден, исцедок немам веќе како предходните денови, а болките се само околу јајниците, не знам веќе што да мислам, сега ќе и кажам да проверат ако можат на ехо да видат нешто. Ако не следно кај бабица сум во сабота ќе ги замолам да проверат да не почнав да се отварам.

7. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Со лесно, те чекаме со убави вести (fingers):*

1209 likes this.
  8. Linda24

Linda24 Истакнат член

Како сте ми трудници,мајки?
    Јас сум негде 10 та недела и да ви кажам се чуствувам многу омалаксано ми се тресе цела снага имам тешкотии во дишењето ова недела и кога спијам многу ми се суши устата дури не станам едно 10 пати во текот на ноќта мислам дека јазикот ми пука од сувост...
    Дали некоја се соочува со овие работи ? ;(:(:(

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

И што ако ти кажале дека е крупно?
    И јас го правев два пати.
    Ништо не мораш ако не сакаш. Ама ако имаш скриен шеќер кој не е контролиран, се надевам ги знаеш можните последици по бебе.

fashion-addict likes this.
  10. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Најлош период ми беше привиот триместар, одвај чекав да помине, мислев болна сум се ме болеше се ми сметаше па случајно направив тест и испадна позитивен :D штом влегов во 4месец како друга личност, уште три недели имаш до догаш издржи белки ке помине и кај тебе (fingers)

Кога спомна @1209 болки, јас или сонував синоќа или имав незнам, знам имав стврднувања страшни и мавање долу ниско со страшни болки, мислиш бара излез и на лево и на десно и на грб свртена исто беше, станав преку 10пати до вц, мислев водељак пукнал толку течности не сум испила :rofl:
    Е сега незнам дали беше сон или јаве хахха, 20/80% хаха штом денес е мирна сигурно била журката синоќа

Linda24 and 1209 like this.
  11. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

:D
    Во првата бременост на раб бев на 30.05 бев на преглед после раб и баш ме прегледа дали сум отворена докторката, и ми вика утре пак на преглед во 8 наутро. Јас му велам на раб, утре ке закаснам еден сат ке дојдам од 9,
    ама во 5 сабајле почнаа болките така да не бев на работа :)
    Докторката кога стигнав ми рече не сакав да ти створам страв, јас знаев дека ке раѓаш и така во 11 и пол веќе бев породена.
    И сега би сакала до крај да туркам на раб.

***Bony*** likes this.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Јас земав од 0 до 6 зошто ептен ми е некако измеѓу период. За спиење температурата би ја правеле околу 19-20 степени па зависно од тоа ќе видам што ќе облекувам под вреќата. За во лето појма немам како ќе се покриваме, мислев истава вреќа со голи ноџиња, ама изгледа нема да биде ок?

13. 0ли

0ли Форумски идол

Да, и јас од 0-6 ја користев во зима, не се баш мали ни во ширина и должина, може и голема да му биде како новороденче. Точна да му биде треба за да не се вовлече внатре во неа, а 0-6 се поголемки.
    За 19-20 степени тамам е боди со куси или без рамки, пижами долни и горни или целосни шпикозни без ногавици и потенка вреќа, не ваква дебелка. Или па еден слој облека и вреќава.
    Во лето ако дома одржувате на 26-27 степени треба да е баш расоблечено, претопло е со ваква вреќа. Ќе треба, да речеме, боди со куси и муслинска тенка пелена.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Jas go pravev i imam gestaciski dijabet i si meram sekojdnevo seker i sum na specijalna ishrana, i si drzam pod kontrola. Mnogu dobro znam sto posledici ima. Ama sega da mi kazat da povtaram ne bi. Zosto imase predlog da povtaram deka nemam indikacii. Ke si bidam na dieta ke si go proveruvam sekerot ama da pravam ogtt pak dur sum bremena nema sansi. Koga ke se porodam da ke pravam, so sudni maki ama ke proveram.
    Inaku bukvalno nemav nikavi indikacii deka bi mozela da imam gestaciski. Nitu bebe mi e pogolemo, nitu imam visok plodova voda, nitu imam visok krven pritisok, nitu kaciv na kilaza. Ama bas nikakov znak.
    A clenkata na praven ogtt i se vo red i celo vreme bebe ponapredno mislam e nogu glupavo da ja traumatiziraat taka. Site bebinja ne se vo kalap praveni. Ne moze da bidat site isti. Nekoe e pogolemo nekoe pomalo. Kolku poveke testiranja izmisluvast tolku poveke stresovi ni pravat vo bremenosta.

15. 1209

1209 Форумски идол

Завршив, супер напредува, 3100гр, одговара на 37ма , јас сум полна 36 денес. Позиција како што треба, ептен е ниско ама цервиксот рече затворен е уште, не може да каже дали ќе се породам скоро пошто не е во нејзин домен, овие тука скен што прават не се тој тип на доктор. Како и да е рече ако продолжат болките да идам кај бабицата, што секако одам во сабота,така да ќе кротам до тогаш.
    Баш сакав во Април да се роди дека и јас сум тогаш, се надевам дека ќе почека уште две недели:D

Luminary, Homme, Hatula and 14 others like this.
  16. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Не си сама, јас сум 9+5, ама како што ти пиша @***Bony*** едвај чекам да влезам 4ти мес оти во прбата бременост и мене ми беше лошо првите три месеци од 4тиот натаму се преродив, се надевам и сега ќе е така.
    Инаку исто тешко воздух земам, навечер устата сува, само вода ми бара и исто ми беше во првата бременост и баш тогаш си реков скриен шекер да не имам ама се беше во ред, ете само така било тоа, едноставно жед поголема.
    Сега немам мачнини и повраќање туку некоја комбинација на гадење, киселини и болка во желудник :worried:

*Milicka*, Linda24 and ***Bony*** like this.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Оооф тотално сум збунета сега. Како ли ќе знам дали правилно го облекувам и покривам...

Homme and 1209 like this.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Јас не правев во оваа бременост тест за скриен шеќер, знам дека го имам и почнав со исхрана веднаш откако ми поминаа мачнините.
    Го контролирам со мерење, внимавам на јадењето и засега е во ред.
    Се консултирав со докторката и ми кажа дека не мора да правам тест штом внимавам, резултатите од домашните мерења со апаратче се во ред, бебето со мерките и плодовата вода се во ред. Ако забележи отстапувања, ќе го правам.
    Но пак напоменувам, внимавам уште од почеток и го контролирам, немам варирања на шеќерот, стабилна е работата. Ендокринологот уште во првата бременост ми кажа да си пазам од порано ако пак останам бремена.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ама тест за скриен шеќер е едно, шеќер комплет со крвна слика е друго.
    Без огтт не може да се знае дали има скриен или не.
    Можеби и кажале дека е понапредно како информација и без паника. И кај мене син ми беше понапреден цело време и покрупен се роди.

Јас и дека со поголема килажа и со крупно бебе и со предиспозиции, два пати го правев.

Bella_Stella and MartinaMM like this.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Многу лесно. Ке пипнеш на вратче, грб, и на гради. Ако е топло значи добро е облечено. Ако е ладно значи треба да додадеш облека. Рачињата може да се ладни, најчесто им се на бебињата и не е мерило дека им е ладно.

Bella_Stella likes this.