3 години е сега малава, што значит 2г имаше и 7 месеци кога остамав бремена, на почеток ми беше тешко да и објаснам дека нема кревање, сепак она колку толку нели може со нејзе да се разговара, но ме свати и почна да пази на мене, еднаш ја прашав докторката дали од кревањето може да се направи некока компликација ми рече дека не е докажано за кревање на деца дека може да дојде до несакани последици, сепак теретот не е ист да крениш дете од 13кг и некој намештај, подруго се позиционира телото. Е сега пазење дека мора да има. Сепак кај вас се работи за многу помало бебе и разбирливо е да бара мајка, гледај да не думкаш нон стоп оти и да не си бремена тоа не е баш некоја најдобра навика, а за остатокот, јас функционирам најнормално, чистам, смукам, кревам сега детево ама сум 8ми месец и нормално ете како шо се пожали да имам веќе болки.
Здраво, пред месец дена сум породена со епизотомија со 10 конци, после преглед докторката ми препорача да мачкам терезиново масло, па ако некоја користела да ми препорача какво да земам и од каде? Не успеав да најдам во зегин, еурофарм… @stsmua05 прочитав во темава дека си користела, ако може да ми кажеш на кој начин го користеше и како ти помогна?
Најтопла препорака за Наташа, доење со љубов. Има повеќе модули, има курсеви за трудници, советување за новороденчиња, работилници, буквално секакви комбинации. Најдобро е да ѝ пишеш, таа ќе ти кажи што ти е потребно. https://instagram.com/doenje_so_ljubov?igshid=YmMyMTA2M2Y= https://linktr.ee/doenje_so_ljubov?fbclid=PAAaawPXYv9PLO2cdX4k5h2ZzUQ5Jygf9jd-spTcnvOvHIttzpmydGC-ctN8w
Leukociti vo mokraca znaci deka ima infekcija urinarna ili nema pravilo. Nikogas do sega ne sum imala leukociti vo mokraca. Ke moram i urinokultura da pravam vo ponedelnik. A utre neka zema brisevi i da bidam mirna. I na krvna slika zgolemeni leukociti definitivno ima nesto. Covek da ne e miren se samo nesto izleguva, ke pocne fobija da me faka od davanje krv i mokraca
Nisto nitu me pece nitu imam bolki pri mokrenje nisto. Poveke sumnjam za nesto vaginalno zosto vaginalniot sekret mi e smenat ama i tamu nema cesanje nema miris .... Pojma nemam .... Ama mi se vrakat nozete veke koga odam vo labaratorija.
@LivingGlam добредојде и со лесно до крај Мене накај 16 недела матичната ми го измери околу 35мм и малку ми дигна узбуна, од друга страна докторот што ќе ме пораѓа рече дека си е супер и ич да не го мислам. Еве последно ме прегледаа во 34+ па сега ми е дури и подолг, близу 4 цм. Имав периоди на мирување и примав утрогестан поради други причини, ама веројатно сето тоа влијаело. Пошто си со историја на серклаж најубаво да ти каже некој специјалист што да правиш, дали треба да се следи почесто и слично.
Devojki kaj Dimcev za skrining kolku vreme odnapred zakazuvate? Kako e so termini? Sea sum sredina na 10 nedela pa neznam dali da se javam so vreme ili ima mesto sekogas mada cisto sumljam...
Женски можам да мачкам хепатромбин или било шо друго на модринките од клексанот? @Ceneva присуство на леукоцити во урина може да укажуваат на инфекција, ама не мора да значи. Направи си уринокултура да ти е мирна главата.
Верувам дека со одмор би поминало ама како да дојдам до одмор? Мајка ми работат, маж ми на работа, малава сака парк да оди, нема разбирање дека сакам да легнам,сега па неа ја носам по доктори, се вратив дома пак истата песна со болките.. два чекори повеќе не можам да напраам, сега ќе ме замени маж малу ама девојчево мама та мамаа. Уууххх ајде со лесно само на сите да поминеме до крај како што треба, ќе се издржи.
Јас мачкам на една модрица од лошо земена крв од вена. Во упатството пишува дека може да ја користат кремата и бремени и доилки.
Ke napravam vo ponedelnik, utre odam na ginikolog moram rano da trgnam za nis i nema koga da odnesam primerok za urinokultura vo lab. A se pomisliv i urinokultira da i recam a ne i rekov.... Zosto pravam na dva meseci ama ete ko za belja skoknav.
Знаев дека веќе ми е скратен мене, знаев од старт дека ќе биде вака зашто е состојба што се повторува. Ама мојов мутав матичен е упорен дека се' е во ред, цело време само тоа па тоа повторува. Претходниот пат беше исто и не знам како не ми дојде памет. Готово веќе, дефинитивно го менувам па ќе одам само на приватно на прегледи, а кај некој нов матичен само за упати.
Не мора да значи дека ќе имаш, но ете ќе си провериш за да си знаеш на што си. Во првата бременост леукоцити ми се качуваа 12-13, а цела бременост немав бактерија ни вагинално ни во урина. Сега со леукоцити 10, бактерија имав во урина во второ тромесечие. Дозволено е Хепатромбин, а може и Алвен. Можеби има и други, овие ми ги препорача трансфузиологот.
Во 22 недела на втор скрининг ми го измерија 3 цм, докторката ми кажа дека во таа недела треба да не е под 2,5. Во 26-та ми беше 2,8 и не ми рече дека е страшно. Препорака добив да немаме односи поради маргинална плацента и внимателно да се движам. Не ми кажа да лежам, дури ни патување не ми е забрането. Но ти колку што сфатив си околу почеток на прво тромесечие, консултирај се сепак со посаглам доктор.