Да. Имам количка од Макси кози. И јас кога купував трчав за да го фатам попустот, тогаш новогодишен попуст беше и на 31ви декември се закренав за ск да купам количка. Помина новогодишен, дојде Божиќен, па валентајн, па 8ми март, па Велигден па не знам шо и нон стоп количката беше во тој ценовен ранг +/- 2000 ден. Мила и јас со првото го имав истото. На неколку пати кај матичната на преглед фаќавме висок пулс, ама секој пат као демек ај возбудено е, нема ништо. На втор скрининг на гак докторот што ме гледаше, исто ми рече 'од шо си се возбудила толку, и дечкото е возбуден од тебе' и некако како да ми го пушти црвот. Ѝ кажав на матичната и таа ми рече да појдам кај д-р Драшко, чисто мирна да е и таа и јас. Д-р Драшко е прекрасен, темелен, многу убаво сѐ објаснува. Негов муабет конкретно за пулсот беше дека критериумите се поголеми, не баш како што сметаат гинеколозите, а и да се над граница нема што да се направи освен да се следи и доколку до крај е така да се внимава на/после породување. Појди кај него, ќе ти падни камен од срце.
Околу 28ма се прави за да се види дали е не дај Боже затворен некој дуктус, шо треба да се затвори на породување. Пробај да се опуштиш, не одиш касно, одиш по индикација. Пуштам гушки, сѐ да биде во ред. ❤️
Многу е важно да си смирена, зашто нивниот пулс зависи од твојот пулс. Обиди се да не те фаќа паника и да мислиш позитивно колку што е можно.
Не е касно не се секирај. По протокол два прегледи се прават. Првиот го правевме со полни 26, вториот со полни 33недели, така ни кажа др.Драшко. Пулсот кај бебињата е нормално да биде и до 180. Секако има врска и ако ти си вознемирена. Докторот е професионалец, добро што си закажала. Во меѓувреме пробај колку што можеш да се смириш.
Nekoi slabi bolki vo kicma, pa vo matka, pa bel iscedok poizrazen a bebe mrda li mrda. Denes vlegov vo 31 nedela. Pijam magnezium 2x250. Dali e normalno?
Баш пишавме неколку што сме исто недели дека болки имаме, само кај мене се ептен јаки.. ете денес го зедов ден за одмор, пуштив мала кај баба, дома не чепкам ништо и поарно ми е. Магнезиум не помага ич, два вечери по ред пијам парацетамол оти не можам да заспијам од болки.. Туку мене ме интересира, за смирување нешто да не пиете некој чај? На крај на денот ме фаќа некоја нервоза, по природа сум ептен смирена личност ама изгледа уморот, хормоните си го прават своето, се фатив вчера како викам по малава за ништоо, крената во носот на мм за ништо. Барем навечер нешто да се напијам што ќе ме опушти, зш тогаш сум при крај со батерии и живци.
Витамин Б ако не пиеш, друго не верувам дека можеш. Јас еве два дена немам болки никакви освен што бебе пак се напика горе и ми ги крши ребрата, одвај дишам навечер, плус над папокот осеќам како некоја болка од истегнат мускул, баш непријатна. Денес ми стигна покана за консултација за во понеделник, ќе дискутираме веројатно за тоа дали ќе ме породат порано. Сега дилемата ми е дали да се нафатам со провокации или со царски…исчитав еден куп мислења и теми на тоа што е подобро и зошто и стварно не знам што да правам, секако ако имам опција да бирам.
I jas sum nervozna, do sega spiev ko bebe sega samo se budam, samo se vrtam, samo mi idat zeshtini, uzas... Srcevo isto mi lupa povekje, a pritisokot e dobar, duri na momenti kako da nemozam vozduh da zemam. Ne pijam nisto, gledam da pustam serija, da prosetam, da zboram so nekoj, malce na toj nacin da izvadam od sebe napetost. Imas li nekakov iscedok ili samo bolki? Mene samo toj me plasi ama citam deka e normalno dokolku e bel I stiti od Infekcii
@Sun&Moon не пијам ништо освен магнезиум, Д3 и за железо, ќе земам Б6 ќе пробам со него, вчера влегов под туш 1 саат медитирав за да се смирам. Иначе имам, па немам исцедок ми се менува мене, брис и уринокултура чисти, иначе да нормално е да се има, точно е тоа дека тој штити од инфекции ама ако те копка провери си. мене заради гестациски ми рече докторката као ако се пораѓаш порано со провокации ќе е, тука Австрија царски одат само кога ќе дојде нож под грло, два дена шетање по ходници е најнормално, малце забегани ама такви им се правилата. Јад искрено од царски се плашам, заради што не можам да гледам после тоа рани, од едно боцкање за шеќер ми се врти ко ќе видам крв...
Provokaciite se bolni ama oporavuvanjeto e polesno. Jas vo 6ti mesec se poragjav so provokacii (morase bebeto da se izvadi poradi anomalija) I vo tie momenti si vikav podobro carski ama koga se projde bev blagodarna sto bese bez rana, bez operacija I slicno I mnogu pobrzo zazdraviv. Prv poragaj ti e?
@1209 Исто и јас како @Sun&Moon во 8ми месец имав пораѓај со провокации порафи касно откриена аномалија. Пред да се потаѓам не знаев што е подобра опција, дали царски или тоа. Димчев дури и ме искара дека е апсурд да одам под нож и среќна сум што го послушав. Физички се опоравив за помалку од еден ден.
Па и јас така викам ќе ги истрпам болките колку и да траат, ама пак од друга страна читав дека е многу поболно дека хормонот не се ослободува природно и сл. Мада и тука нема да ми дозволат царски мислам, последна опција им е, јс само филмови си правам. Како и да е јас почнав со чаеви, урими, активност, скали и уште сексот ми фали и ќе го провоцирам до максимум да тргне сам да излегува
Mila ako e bebe namesteno za prirodno, da si se nafatis so provokacii, kolku i da se pobolni ke izdrzis. Jas sum za carski samo ako se mora mora. Sepak toa e operacija, a sama operacija si nosi svoi rizici i posledici. Jas se pravev laporoskopski operacija na zolcka toa se 4 mali dupcinja i posle 4 dena sama od krevet ne mozev da stanam. A carskiot kade kade e pogolem rez, a na bebe ke mu trebas uste prviot den da stanes. Neli kaj sekoj razlicno e,nekoj i od toa brzo se oporavuva. Ama jas ne sum za pod noz odenje. Rodilniot kanal za toa e stvoren kaj nas zenite za polesno da se pomine po poragaj. Ama sepak se si e tvoja odluka, nie mozeme samo mislenje ovde da dademe
После царскиот по 3 години се правев лапараскопски операција на жолчка, можам да кажам дека таа операција спрема царскиот е 0 болките немаат споредба на 2те операции, јас почнав природно со провокации и се отворив скроз ама бебето не слегуваше во родилен канал, беше високо и ме зедоја за царски. Никако не ми беше таа опција прифатлива ама морав Главата ќе ми прсни од болка, во 12ч пиев парацетамол и џабе
Јас тука прочитав дека со провокации е поболно него спонтано да тргне, како и да е болките се неизбежни и со трите начини. Можеби ќе си имаш среќа како и други кои подолго се задржале ВЦ него ли на бокс. Јас ете природно сум со првото и наместено е бебе сега за природно, поминав супер во врска со епизиотомија, ни еден конец не јадев, нит сечена нит распукана амаа морам овој пат да се подготвам со дишењето, значи првиот пат повеќе викав од што дишев, скроз погрешно. Гледај тоа ако веќе не сте пробале со бабица да извежбате. Верувам дека помага. Тии продолжи со тие методи за убрзување и не се секирај, крај краева само да сте живи и здрави. Од кога почна со чајот од малина? Ќе го нарачам и јас, од недела во 33влегувам.
Te molam kazi mi kaj koj doktor odis te molam? Kazete mi kade odite? Veke sum razocarana. Mojata maticna neke da mi zeme brisevi, da sme.cekale do 12 ta. Mi dade samo nekoi vaginaleti ama tie probiotski bile na prirodna baza. Mene ZELEN sekret mi tece, me boli stomak, imam temperatura, pokaceno crp i sto uste ne. Ke si puknam veke mesto da se.raduvam jas sto pravam.
Mila jas ova vo srbija sto otidov vo nis. Tuka se maziv i skoro dojdov da ziveam ovde. Od koj grad si. Kade i da otides na privatno ke ti zemat brisevi i nemora da cekas.
@Bubish26 бебето е надолу, докторката рече супер е до позицијата, многу се мали шансите да се сврти па може и лесен пораѓај ќе имам, мајка ми со мене за пола саат завршила, ама со брат ми 27 саата на бокс природно така да нема правило, само да сме добри па другото ќе истрпам, искрено едвај чекам да дојде и да заврши оти исчекување мразам најмногу од се во животов. Со чајот почнав мислам 34та, ама има денови кога заборавам искрено Со урмите сум внимателна ради шеќерот ама сепак јадам 2-3 дневно. Ананас ќе земам мада не знам со овошјето ми е многу проблем, шеќерот најмногу ми го крева па ептен сум на штрек. Како и да е ќе биде, мора да излезе некако
Женски некој да имал стомачен вирус во рана бременост? Фатив од малата со ужасно повраќање, денес полнсс 8 недела и еден ден, примив и инфузија ми беше страв дека ќе дехидрирав, ама сега сум мн омалаксана утепана страв ми е да не му делува на бебето некако.... Некој со слично искуство да ме утеши