8ипол недели трудна, вчера од сон ме разбудија грчеви, не мн јаки ама доволно да ме испаничат. После пола саат поминаа заспав .. Денес по слаби ама ги осеќам плус паниката е тука... Некој слично искуство?? Не знам дали да трчам на преглед
Јас многу пати имав грчеви и болки буквално низ цел абдомен ама тоа траеше еден ден и потоа минуваше, сега сум 21 недела па пак некогаш имам болки. Мислам дека ширењето на матката и местењето на цревата ги предизвикуваат тие болки и тоа е нормално. Ако немаш крварења и сл. не се плаши
Фала ви девојки на сите. Искрено од денес натаму имам само желба да се породам што поскоро и да си го гушнам бебето живо и здраво. Цела бременост ја издржав психички и подобро од тоа што очекував. Ама после ова денес ме стигаат емоциите, стравот и неизвесноста. Во обратна ситуација јас би тешела некого дека не е страшно, ама кога е за мене лично ми се мати разумот комплетно. Ај да речам само јас се осеќам така од хормоните, ама и двајцата со маж ми излеговме од преглед без еуофоријата со која што влеговме. Веројатно не може да нема последици претходното искуство и тоа е…
Znam kako e koga baras pomos a ne dobivas. Pa eve kolku mozam ke dadam uteha. Ne e bas za stomace, ama slicno e. Isto i sin mi mi rekoa deka nogjinjata mu se pomali za dve nedeli, i toa bas posledniot mesec toa go doznav. Normalno bev na poveke mislenja odgovorot toj, pomali. Eve go sega, neka e zdrav i ziv samo masala, ima dolgi noze sve si e ok, a mama cesto kupuva pogolemi brojcinja na pantaloni
Точно знам како ти е и затоа и ти пишав. И јас се загрижив тогаш зошто само стомачето отстапуваше а сѐ друго беше во ред. И кога не напредуваше последните 2 недели со килажа, а одев на ехо и цтг секој трет ден. 100 пати ја препрашав докторката дали е тоа проблем. Она ми рече, постои ли совршено човечко суштество? Не. И самата докторка не изгледаше загрижено за тоа, отворено ми кажа дека додека протоци, постелка, плодова вода се во ред и цтг е добро,нема апсолутно никаква причина за грижа.
Женски вие што сте на клексани од почеток до крај, кога почнавте да земате плус калциум? Каков, колкава доза се зема?
^ Кога сме веќе кај калциум, каков калциум примате? Постојат ли некои таблети, прашоци само калциум? Имам чувство како телото да ми бара, многу многу ми се пие млеко и пред некој ден маж ми обелуваше, луѓе мирисот на мокар ѕид, поликолор??? Баталете мирисот, ми идеше да гризнам од ѕидот.. еве не знам? И така по некоја логика заклучив дека ми треба калциум и дека на овој начин телото ми бара Примам клексан ама не од почеток, од пред 2 недели отприлика. 34+4 сум денес.
А претходно испитувате ниво на калциум? Читам некако поделени мислења, јас сум со фамилијарна историја на остеопороза и остеопенија, од друга страна тоа таложењето на вишок калциум во бубрези на бебе ми мати ум и реално ништо не е поважно од бебе. Кој ви препорача калциум? Мене инфото ми е од интернет, нормално, ни трансфузиолог, ни гинеколозите не ми спомнале ништо. Додуша јас само 2 недели се боцкам (9+2 сум), ама до крај ќе терам, така ми пишаа во извештаите.
Кај мене после трет скрининг стомачето беше помало за две недели а главата поголема за една недела. Тогаш матичната ме испаничи па бев кај Димчев и кажа дека нема проблем. Се е во ред.
Суплементирање со калциум не се прави на своја рака, заради собирање на резерви во телото. Јас примам келксани од пред да забременам, и дури после 3 месеци константно боцкање секој ден, гинекологот ми ги препиша, заради тоа што клексаните го црпат калциумот од коските, меѓутоа само по долга терпаија. Мој совет да не пиеш додека не се консултираш, сепак само 2 недели се боцкаш.
Ти благодарам многу. Секако нема да земам на своја рака, сакав само да соберам инфо за кога ќе одам следно за извештај да прашам.
И јас да се јавам после долго време 26+4 од болки и јас не можам да спијам дури и вртењето ми е толку болно што почна да ме загрижува. Рацете ми трнат ми отекуваат во спиење, зглобовите исто прстенот не можам да го носам од болка а понекогаш и нозете ми трнат, се слушнав со докторка Корнелија од Систина ми рече да мачкам крема со магнезиум. Дали некоја членка се соочува со сличен проблем да даде некој совет Бев на контрола пред некој ден сѐ е во ред со бебка си напредува според неделите нормално 1000г е уште малку сме на трет скрининг систина
Идеос земам од 17 или 18 недела, не се сеќавам точно кога почнав. Боцкам Фраксипарини уште пред бременост, по препорака на трансфузиолог и на гинеколог почнав со калциум. И последната проверка што ми ја правеше ендокринологот пред да забременам, укажуваше на тоа дека треба да земам.
Здраво мами Да ве прашам го знавте ли полот на бебе? До сега моето со газе е свртено ама за две недели ке одиме на скрининг ваљда ке се гледа. Сите околу ми нагаѓаат, ама мене ми идат мисли да чекам додека да се роди, не ми менува дали е машко или женско нека е живо и здраво само ништо друго ама што знам. Чекала ли некоја од вас па да каже како е
Кај мене се виде уште во 11-12 недела одма. Ама јас и Нифти правев и со тоа си се потврди само. Зависи положбата на бебето дали ке се види толку рано. Има бебиња и ноџињата им се стиснати па неможе да се види. Тоа прашање на избор е дали до крај ке нема да знаеш. Ако тие е така кејф така направи си,нема ништо лошо во тоа,баш интересно е,ама кој може така да се воздржи да не знае Јас пример не би можела.
I moeto e so pomalo mese i doktorot vo nis ne izreagira, izgleda na tato ke e bez mese, zosto mama si e meslasta hahhahaa Nemoj da se grizis. Ke bide manekence ubavo so ramno mesence
Мислам дека не е страшно. Ќерка ми беше прво целата помала за 2 недели, во 35та недела само мешето и беше помалечко за 7-8 дена не памтам точно. Ама докторката ми кажа дека до 2 недели е нормално
Се ќе бидњ во ред, како што кажа една членка, малава моја е слабо ептен 13кг има 3г, тоа мешето лелел од старт мало, никогаш немала како некои бебиња подуено меше, освен хелнка или слим фит фармерки не можи да носи, сега очекувам исто и за второво според мерките. Паа некои бебиња се со големо главче, некои со кратки/долги ноџиња, некои со мешиња мали, некои послаби, некои машала над 4кг. Радувајте се со маж ти, ништо не е страшно, ајде уште малце имаш.