Мк мислам дека е после 37ма, мене прво цтг ми е закажано на ден на терминот луѓе.. со цервикс сме исто додуша мене ми беше 30та недела 3,1
И најдобро е да си седи внатре до 40та недела, јас би сакала и би чекала до крај сега до 40 та недела, освен ако не закажат порано царски, оти прв ми е царски 40+1. Др сакав да кажам, уживајте до крај, опуштете се, што дека цело време беше со главче надолу, цело време верував дека природно ќе се породам, па ете царски испадна, значи до сам крај беше за природно и со провокација и отворена 10 прсти ама не бидна природно, како и да е се да се заврши добро секаде. Др, деновиве осеќам како удари тапи, 17та недела сум, првото 18та прв пат го осетив ама поинаку од ова, нежно како пеперутка, сега се баш како удари, и упте незнам дали е бебе или гасови
Mene nikoj mi nema kazano usno kolku mi e cerviksot koga prasuvam samo ke mi kazat dobar ti e. I sega i vo nis doktorot sto ke me poraga go prasav mi veli dobar e samo taa ranicka sto ja imas i tolku. Nema mesto za grizi.
Реално 40 недела терминот се смета за најверојатен дека тогаш ќе се случи, а не краен како повеќето што си го викаме. Крајниот е 42 гестациска недела, ама во пракса се поретко се чека до тогаш без провокации и други слични мерки. Искрено не ни помислувам дека ќе треба да чекам до тогаш, некако се имам фатено за веројатниот Секако нема тука ни правила, ни желби и порачки. Ама искрено штом се доближив до безбедни недели многу ми олесна и веќе се препуштив како сака нека биде, битно живо здраво да излезе.
Не ми текнува точни цени, ги гледав пред неколку недели, ама имаше различни зависи од материјалот и големината, некои беа пластични, платнени, како плетени едни. Да речеме од 100 мкд па нагоре за парче, зависи од модел и димензии. Ако имаш можност најубаво да одиш да видиш таму.
Ni na skreenig ne ti go merile? Mene proslata Dr ne mi merese so prvoto, a ovaa na sekoj pregled prvo pritisok, mokraca,vaga i cerviks, onda eho pravi. Ama na skrining Mk mi merea obavezno
гледам зборите за одење до 42гн ако сака некој да се трампаме и со провокација и без абер нема а од утре 40+6 ваљда веќе не ни знам која сум по последна менст. 41+5 немам против да се оде до крај ама чекањето убива 6см од вчера без болка едина добра ствар, денес цел ден провокација цел божји ден и абер нема. имам на 3/4мин по 100контракција ама друго ништо. синоќа падна и мукозен чеп, ама водењакот цел, мома плива ли плива она ужива а јас депримирам веќе гледајте ако е пораснато завршете работа порано оваа неизвесност верувајте не се издржува. и болки би издала само нека почне веќе тој породилен процес
Барај да ти го пукнат, мене ме држеа така со водењак 7 саати, луда работа, за од кога ми го пукнаа, да излезе за 3 саати. Ехее 6цм, таман за пукање е, прај таму чучњеви, трти се и ќе излезе денес. Мојава на 8 почна со напонии иначе.
@***Bony*** штом си стигнала до 6 цм нема веќе каде да бега за скоро ќе се гушкате, те чекаме со убави вести
Девојки да прашам случајно некоја да не имала нешто слично и дали е за паника (иако матичната ми рече нормално било). Некаде од 9-10 недела (а сега сум 30та) секој ден покарј што ми е зголемено лачењето на плунката, постојано имам и шлајм (но не шлајм со кашлица или од градите), како некој слуз од носот да ми се слева во грлото и постојано го исплукувам. Наутро кога ќе станам веќе кога ќе исплукам е баш шлајм зелен... а преку ден е онака само како бело проѕирна задебелена плунка. Некогаш кога ќе исплукувам дури и на повраќање ме тера :/
Vaginalno mi nemat mereno. A stalno prasuvam. I mi velat deka si e vo red. Kolku dobro se meri preku abdomenalno neznam. I si velam ako ima nesto ke mi kazat i da mirivam. Jas bev na mirivanje so utrogestan i mi go ukinaa. Ne bi mi go ukinale da ne e vo red. I zatoa ne krevam panika.
Нее, не кревај паника, се гледа тоа и на ехо, само некои докори си имаат таква пракса и си ги прегледуваат сите или пак не прегледуваат. Јас иако на почеток два пати прокрварев, не примав терапија и не бев на патолошка. Иначе еве гледам по форумов секој 3 цен шо се вика се на цтг и се стресираат како е, аа тукаа ми е закажан прв цтг на денот на терминот доколку до тогаш не се породам.
Јас со првото се породив со провокација, 40+ бев и на мое барање беше, немав индикација за породување. Вагиналета ми ставија околу 10, водењакот ми го пукнаа при вагинален преглед со рака кон 13, а во 14:15 се породив. Со епидурал бев. Станав 4ч после породување. Не знам дали заради анестезијата, ама јас бев многу свежа, брзо заврши сѐ и не ми беше мачно. Со лесно!
Браво, пребрзо си се отварала. Иначе, не знам како е во Англија ( Бројче мислам е таму) ама Австрија епудурал не даваат.. амаа се зависии, јас мислам дека кај секоја е различно, дали спонтамо или со провокации нема гаранција за степен на болки.