Цела бременост и јас! Со затнат нос, спиење со отворена уста, и шлајмот како се слева се лепи во уста, грозно, насабајле плукам сма кај мене е жолто… Се надевам после бременост ќе го снема ова…
Jas mislam se e i koj kolkava tolerancija ima. Nemam ragano, ova mi e prva bremenost. Ke vidime kako ke pominam, imam visoka tolerancija za bolka barem do sega, a bogami imam pretrpeno zdravstveno mnogu golemi bolki. Gledam da ne razmisluvam mnogu kako sto ke bide. Svesna sum deka nema ni da bide ni priblizno od toa sto ke mi se uvrti vo glaa
Мислам дека зависи и од тоа колку трае целиот процес, ако е повеќе часовно реално и губиш на сила. Не е ништо страшно, само да биде се во ред, брзо се заборава се, јас само верувам дека маж не би издржал хахах мојов на 37,2 температура кукуу како се понаша. Вежбај те го дишењето, тоа е најважно мислам. Јас заборавав да дишам од вриштење, наместо да соработувам, јас си терав по мое демек полесно ќе ми е ако писнам. Со ова ќе гледам да слушам бабица и да дишам правилно.
@Bubish26 ми рекоа дека ќе се состои од 4 фази провокацијата, со неколку начини, ќе ми понудат неколку типови на контрола на болка, епидурална ќе ми понудат кога веќе ќе сум 4см отворена и бабицата рече најголема препорака од неа да се согласам зошто нема потреба да се измачувам од болки @IRBBB фала ти на споделеното искуство се надевам вака брзо ќе оди. Инаку ме јаде мене црвот за стомачето, ми рече дека е на 97процент не знам што значи тоа, ама дека е поголемо од неделите, вајда од шеќерот, јас сигурно и пред тоа сум имала неконтролиран ама касно ми го испитаа, исто така мерките не знам колку се точно ама минатата недела беше 3100, сега е 3360, за недела дена некако многу качена килажа, мада за тоа не рече ништо. Она рече до 40та може да се чека ама јас пак се замислив, некој има искуство со ова?
Aaaa mazite tolerancija za bolka nula. I mojov kuka na najmala temperatura. Ko da go kolat . Se sekavam koga imav napad na bubreg, brat mi me gleda i mi vika ne ti e bubreg toa mnogu boli, jas nemozav ni da sedam ni da stojam ni da lezam mi veli. Mu izgledav izgleda kako nisto da ne mi e. I togas se sekavam vo bolnica mi rekoja e sega znaes sto te ceka koga ke ragas malku e pojaka bolkata demek. Inaku za bilo koja bolka treba da dises pravilno zosto ja namaluva, jas mnogu ispreziveav i so bolki od zolcka neznaejki deka e taa vo prasanje, so godini me lecea od zeludnik. I imav konstantni bolki. I znam koga ke disev podlaboko polesno mi bese. Verojatno taka e i koga treba da se poragas.
И мене епидурал ми ставија дури кога бев повеќе од 5цм отворена, а водењакот пукнат. Гинекологот инсистираше да не барам порано (анестезиологот ми нудеше од старт), бидејќи рече дека анестезијата ќе го стопира цел процес и џабе провокацијата. Не мисли многу пред време, само со убава мисла, опуштена и сѐ глатко ќе помине.
Да ве насмеам малку. Си припремам документи: крвна група, скрининзи, лаборатории и слично, сите се на маса ставени и ги организирам во папка за да ми се спремни кога ќе одам на следна контрола со докторов што договараме пораѓај. И гледам на витрина во дневна сликичка од ехо и викам зошто ова тука? И маж ми вознемирен као а ти зошто вака ги фрлаш сликиве од бебето, на земја ја најдов под маса падната сомачкана, сакам да ни стои спомен да ни личи. Почнав да се смеам да не можам да се соберам, и он налутен се мршти се трга, дури да земам воздух да му кажам дека сликата што ја урамил не е бебе туку каменчињата во бубрегот од последното ехо. Ооохххх ама убаво ми дојде на сите маки и болки
Здраво, ве молам за искуство 38+2 гн, сеуште не сум отворена а докторката сака да ме породи со провокација, при тоа се е во ред со бебе, дали сте имале вакво искуство како поминавте?
Ако немаш индикации дека нешто не е во ред не ми е јасно зошто би те породила, имаш време да се отвориш до 40+. Јас не би се нафатила ако се е во ред и со тебе и бебе, баш денес ми го објаснуваа процесот на провокација и не е баш толку лесен, кај мене има индикации за провокација па пак ќе еме чекаат до 40та. Што вели таа зошто сака провокација?
@Bubish26 зошто не даваат епидурал во Австрија? Тука има неколку начини, као на почеток до кај 5цм даваат од тој гасот за смеење што наводно не помага многу, пробуваат да намалат болка со масажи, акупунктура и топла вода. А епидурал препорачуваат после 5цм, наводно тогаш бил најефикасен. Ама баш ме зачуди за Австрија.
Го даваат и тука гасот за смеење, едно бускопанче ми дадоја, масаша и топката за пилатес. Има опција за џакузи нели со жешка вода да одмориш, а и да се породиш во вода ско сакаш после ама епидурал тешко, на игнор бевме, маж ми молеше, а ме примија на болница со 1цм отворена, значи време имаше. Е после пораѓај ми рекоа као подобро без, пошо сакавме да имаш сила за напон, тоа беше одговорот. Иначе, општо се според мене ригорозни, според муабети Мк одат на царски брзо т.е после неколку саати се одлучиваат за царски, а ваму комотно можеш да шеташ по ходници два дена и не им текнува на царски освен ако не дојде до некои компликации.
Медена честитки нека е жива и здрава! кога ќе се соземеш пиши како си поминала? кај се породи? во велешка болница? честитки уште еднаш
Ме изненади искрено. И тука се ригорозни, за царски ептен треба да е компликација некоја, и карлично свртени бебиња ќе пробаат да ги породат природно. Во просек викаат прворотки од 20-48 часа трае процесот, не го форсираат. Ама бар епидурал даваат без проблем, иначе е стварно мачење.
Зошто сака да те породи? Освен ако не сте договорени да дојде на повик ако почне процес на породување, па дури е на смена да заврши работа. Ако е така, ич не е фер. Јас не би прифатила.
Зошто да те пораѓа ако е сè во ред со тебе и со бебето? Воопшто нема потреба со провокации да се вади бебе кога има уште време, а сè е во ред...
Мислам дека никоја нема такво искуство. Мора да има објаснување зошто сака/мора да те породи со провокација баш таа недела. Не можи на некој туку така да му текне да пораѓа жена, ако бебето и родилката се во добра здраствена состојба. Ти даде ли објаснување? Да не си со гестациски, а бебето да е поголемо? Плодова вода намалена? Плодова вода заматена?
Може. Две жени знам на кои им кажале дали сакаат провокации за да почне породивањето, на една и царски и понудиле.